adl adl

“Stranac” Alber Kami

2

Alber Kami je živeo od 1913 – 1960. godine. Bio je francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.
“Covek lišen svakog smisla u zivotu, postaje STRANAC!”
Egzistencijalna pitanja, kojima se on bavi u svojim delima, su samo spoljašnji okvir za unutrašnja stanja samih likova.
Roman počinje tako što Mersou javljaju telegramom kratko i jasno  da mu je majka umrla, a da on pri tom ni ne zna kada se to tačno desilo. Poslodavac mu jedva daje 2 dana slobodna, ne izjavivši mu čak ni saučešće!
Ručao je u restoranu kod Selesta – “Čovek ima samo jednu majku” sto je verovatno bila reakcija na njegovu ravnodušnost povodom majčine smrti.
Mersoova majka provela je u domu 3 godine i upravnik istog kaže da je tu bila jako srećna – plakala je prvih dana po dolasku, ali Merso naglašava da je bilo zbog navika – ista situacija bi bila I da je otisla iz istog;
Majci je bilo “dosadno” pored Mersoa I uvek ga je ćutke pratila pogledom; on je nije posećivao jer bi mu to “oduzelo nedelju” i pored toga predstavjlalo određeni napor (autobus, karte, putovanje).
Otišao je da vidi majku u malu mrtvačnicu, i kada ga je nastojnik pitao da li zeli da mu otvori kovčeg, on je rekao da ne zeli, iako se osecao neprijatno i svestan je i sam da to nije trebalo da kaze, – proveo je neko vreme pored majčinog kovčega, iako uglavnom uz prisustvo nastojnika (Parižanin, zaposlen tu vec 5 godina – u Parizu se sa pokojnikom ostaje 3 – 4 dana, a ovde se “vec treba trcati za mrtvackim kolima”; bio mu je zanimljiv).
Ustezao se i nije znao da li da puši pred majkom; kada je shvatio da to nema apsolutno nikakvog znacaja.
Desetak prijatelja iz doma, provelo je noć sa njegovom majkom, sedeći kraj njenog kovčega – ušli su neprimetno, bez škripe stolica i bilo kakvog drugog zvuka (sisali su sebi obraze sto je privuklo paznju Mersou); zaokupljeni svojim mislima, nisu čak ni obraćali pažnju na to;
*Najbolja prijateljica njegove majke, plakala je i jecala konstantno!
Po izlasku iz mrtvačnice, starci se rukuju s njim – nesreća ih zbližava;
nakon boravka u nastojnikovom stanu, prošetao se i mislio na svoje kolege, koji sada idu na posao…

Komentari2 коментара

  1. Ovaj clanak nemojte uzimati u cjelini ozbiljno, bar sto se tice psiholoskih stvari, jer je pun zakljucaka koji su projzvod osobe koja je totalni pojmas

  2. Pingback: Literatura | kruskapatkamajmun

Ostavite komentar