10 činjenica o sladoledu

Svakako, većini nas, omiljena poslastica tokom leta jeste sladoled. Spas od letnje žege, odličan kada želimo da nas nešto rashladi i zasladi. Sigurni smo da ste upoznati sa time gde možete pronaći svoj omiljeni sladoled, po kojoj ceni, kao i koji su njegovi sastojci. Međutim, koliko znate o samom poreklu sladoleda, kao i ostalim zanimljivim činjenicama vezanim za ovu poslasticu? „Je l’ vidiš sa kakvim se predznanjem ide u kafanu?“ – glasi replika iz jednog kultnog domaćeg filma. Ne dozvolite da nemate predznanje, saznajte više o sladoledu i spremite se za degustaciju, a ako se odlučite za najčudnije ukuse sladoleda, o tome smo pisali ovde!

sladoled

1. Prvi oblici sladoleda javili su se još 3000 pre nove ere, međutim sladoled kakvim ga danas poznajemo nastaje u 17. veku u Italiji.

2. Prvu mašinu za sladoled konstruisala je Nensi Džonson 1846. godine.

3. Industrijska proizvodnja sladoleda počinje 1851. godine u Bostonu, dok se prvi sladoled na štapiću „Eskimo bar“ pojavio 1934. godine u Ajovi. Izumitelj je Kris Nelson.

4. Američki predsednik Ronald Regan je 1984. godine jul mesec proglasio za nacionalni mesec sladoleda. Ovo je postala tradicija u Sjedinjenim američkim državama, svake godine se obeležava i tom prilikom priređuju se razne manifestacije u čast sladoleda.

5. Najskuplji sladoled na svetu proizvodi „Scoopi Cafe“ u Dubaiju. Cena jedne kugle sladoleda pod nazivom „Crni dijamant“ iznosi $817. Sastojci koji čine ovaj sladoled skupim i prestižnim su tartufi i iranski šafran, kao i 23-karatne zlatne pahuljice kojima je posut.

6. U blizini italijanskog grada Bolonje otvoren je 2003. godine je prvi „Gelato univerzitet“. Najrazličitije kurseve iz oblasti proizvodnje sladoleda organizuje najveći proizvođač mašina za sladolede „Carpigiana“. Godišnje njihova predavanja odsluša više od 6000 polaznika.

7. Prema istraživanju sprovedenom u Americi, čak 33% ispitanika je izjavilo da im je omiljeni ukus sladoleda vanila, a zatim sledi čokolada za koju se opredelilo 19% ispitanika. Najpopularniji toping je čokolada.

8. Poslednja stvar koju je Elvis Prisli jeo bile su 4 kugle sladoleda i 6 čokoladnih kolačića.

9. Amerika je najveći potrošač sladoleda po glavi stanovnika. Prosečan Amerikanac potroši 26 litara sladoleda godišnje, a njih 87% u svakom momentu ima sladoled u svom zamrzivaču.

10. Najveći svetski proizvođač sladoleda je Unilever, zatim sledi Nestle. Najstariji brend sladoleda je „Blue Bell Creamers“, nastao 1907. godine.

Podeli