1000 doktoranada dobija novu šansu!

U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvoren je konkurs za prijem 1000 mladih istraživača na naučno istraživačke projekte, a u nastavku pogledajte ko se i do kad može prijaviti i koji su prateći ciljevi projekta.

diplomiranje šeširi

Ko se i do kad može prijaviti?

Na konkurs se mogu prijaviti svi studenti doktorskih akademskih studija, bez obzira na prethodna učešća ili da li su se ranije prijavljivali na slične projekte u okviru svojih instituta, fakulteta ili univerziteta.

Da bi se doktorandi prijavili za učešće na nekom od projekata, potrebno je da imaju državljanstvo Srbije, da imaju najviše 30 godina, da budu redovni studenti i da na doktorskim studijama imaju prosečnu ocenu 9.

Studenti imaju mogućnost da se prijave do 16. marta.

Usvaja se novi zakon o naučnim delatnostima

Pošto projekat ima za cilj da omogući mladim istraživačima da se bave svojim poslom, kao i da se naučni istraživači zadrže u Srbiji, nakon ovog konkursa biće raspisan novi, čim bude usvojen novi zakon o naučno istraživačkoj delatnosti, kako kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Trenutno je na tekućim projektima uključeno 3090 studenata doktorskih studija, dok Ministarstvo stipendira 395 doktoranada, a za istraživače iz inostranstva je predviđeno od 50 do 100 mesta.

Planirana i reforma obrazovnog sistema

Predsednica vlade Ana Brnabić je naglasila da se prošle godine započelo sa sveobuhvatnom reformom obrazovnog sistema, i da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15%.

Cilj reforme finansiranja nauke je da se oformi sistem koji je zasnovan na izvesnosti, pre svega zbog toga što je glavni razlog za odlazak mladih iz Srbije nedovoljna šansa da se bave svojom strukom.

U toku je izrada i registra istraživača i povećanog prostora za saradnju nauke i privrede, kako bi se uticalo na mlade koji su otišli u inostranstvo da se vrate da zarade u svojo zemlji.

Podeli