4 načina kako studenti mogu da iskoriste pametni telefon za učenje

Pametni telefoni mogu biti sjajan alat kada je u pitanju pomoć u učenju. Iako se danas vodi velika debata o tome da li treba dozvoliti korišćenje pametnih telefona tokom predavanja i vežbi svi se slažu u jednom – oni mogu biti od velike koristi!

Drugo pitanje je kako će ih studenti koristiti. Ako ih budu koristili iz najbolje namere i u prave svrhe sigurno je da u svojim rukama imaju jedan moćan alat koji će im pomoći u procesu edukacije i obrazovanja.

Pametni telefoni nude neograničene mogućnosti za učenje. Neke koje ćemo navesti možda već primenjujete, dok ćete druge tek probati. U svakom slučaju ono što vam je potrebno je pametni telefon. To ne mora da bude model vrhunski performansi, alii bi bilo dobro da ima dovoljno skadišnog prostora, solidnu kameru i naravno, da “ne koči” u radu. Ukoliko to nije slučaj, možete vaš stari uređaj prodati firmama koje rade otkup telefona i novac koji dobijete uložiti u kupovinu novog aparat. 

U svakom slučaju, kada nabavite telefon koji može odgovoriti svim važim zahtevima, iskoristite naše predloge kako da ga iskoristite za učenje. 

#1 Pametni telefon kao istraživački alat

Pametni telefoni omogućavaju studentima da brzo i lako istražuju, pre, tokom i posle nastave. Umesto da nose glomazne laptop računare tableti i pametni telefoni mogu biti jako dobro pomagalo kada je u pitanju istraživanje tema koje se obrađuju na predavanjima ili vežbama. 

Internet ima široku lepezu informacija i resursa koji mogu biti od velikog značaja za kvalitetniji rad i sticanje znanja. A jedan od načina da pristupite tim informacijama je i putem mobilnog telefona. Zahvaljujući pametnim telefonima danas i studenti koji nemaju računar kod kuće mogu podjednako dobro biti informisani i imati mogućnost pristupa bitnim podacima za njihovo studiranje. To se takođe odnosi i na pristup raznim bibliotekama sa naučno-istraživačkim radovima. Dakle, iskoristite telefon pametno i otvorite naloge na onlajn bibliotekama kako biste mogli da istražujete oblas koju studirate.

#2 Fotografisanje table i snimanje predavanja

Neki studenti ponekad nisu u stanju da brzo zapišu sve što piše na tabli jer prate šta profesor priča i trude se da razumeju temu o kojoj se govori. Ali ako im na raspolaganju stoji pametni telefon, mogu fotografisati tablu i kasnije kada se vrate sa predavanja sve lepo zapisati u svesci. 

Slično je i kada je u pitanju snimanje predavanja. Pojedini studenti žele da snime predavanje profesora, posebno ako je ono jako važno, kako bi kasnije mogli da ga poslušaju više puta i pripreme se za ispit što bolje. 

Ono što će vam biti potrebno ako želite da snimite celo predavanje je dovoljno memorije i telefon koji radi brzo. Ako vaš uređaj ne ispunjava ove uslove, pokušajte da nabavite drugi, a stari prodajte firmama koje se bave otkupom polovnih telefona. Ako ne znate gde da ih pronađete, pristupite Gugl pretrazi i ukucajte frazu otkup telefona Beograd (ili drugi grad u kome studirate). Prodajte vaš stari uređaj, dodajte još malo novca i kupite nov telefon na kome ćete bez problema moći da snimate predavanja.

#3 Elektronske knjige i platforme za učenje

Digitalna era sa sobom nosi mnoge nove mogućnosti. Svedoci smo sve većeg broja digitalnih izdanja knjiga, kako za osnovnu i srednju školu, tako i za fakultet. Iako je većini studenata lakše da čitaju i uče iz štampanih knjiga, ponekad može biti jako korisno imati ih i u PDF formatu. Knjigu u digitalnom formatu možete čitati dok ste u gradskom prevozu ili dok idete na ispit. Sve što vam je potrebno jeste da instalirate aplikaciju koja čita ovaj format datoteka.

Naravno, možete iskoristiti i veliki broj onlajn plaformi iz oblasti obrazovanja, peuzimati materijal sa njih i deliti ga sa drugim korisnicima. Možete čak i razmenjivati mišljenja o nekim temama vezanim za vaš fakultet. 

#4 Korišćenje pametnih telefona kao mobilnih dnevnika

Prošlo je vreme kada su studenti koristili rokovnike i sveske kako bi zapisivali raspored nastave, ispita ili neke druge bitne pojedinosti vezane za fakultet. Tu ulogu je danas preuzeo pametni telefon. Osim toga, studenti mogu da postavljaju podsetnike, sastavljaju listu obaveza i organizuju svoje vreme. U tu svrhu postoje namenske aplikacije koje značajno mogu olakšati posao organizacije. Ako imate Android telefon, u Play prodavnici ukucajte beleške ili podsetnik i kao rezultat ćete dobiti veliki broj aplikacija koje možete korisiti u svrhu organizacije vašeg vremena.

Telefoni su dizajnirani pre svega kako biste ostvarili kontakt na daljinu sa drugom osobom. Međutim, danas, kada je tehnologija toliko napredovala, pametni telefoni mogu učiniti mnogo više, pa čak biti i velika podrška studentima u njihovom obrazovanju. Pokušajte da ih iskoristite na najbolji mogući način a primeri koje smo naveli vam u tome možda mogu pomoći. 

Podeli