5 trikova kako da izbegnete greške u kuvanju

Kuvanje je umetnost. Sve je u balansu i savršenstvu ukusa. I dok umetnici, kao što su vajari i slikari, svoje greške mogu ispraviti jednostavnim nanošenjem slojeva gline ili boje, kuvari moraju biti malo kreativniji kako bi ispravili svoje greške. Pogledajte osnovne greške u kuvanju koje očas posla mogu ispraviti naši trikovi za kuvanje!

špagete i paradajz na stolu

Svakome se nekada desilo da presoli jelo, ili stavi previše nekog drugog sastojka. Ne brinite! Neke greške se mogu ispraviti veoma jednostavno, bez bojazni da ćete jelo morati da bacite. A ukoliko ste već vešti u tome da izbalansirate sastojke i stvorite ukusna jela, možda vam možemo pomoći da skratite vreme spremanja.

#1 Prezačinjeno jelo

Najčešća greška je sloboda prilikom korišćenja slanika. Moja majka uvek govori: „Bolje neslano, nego previše slano„. Nakon nekih 5-6 godina kuvanja, moram se složiti sa njom. Međutim, ako je šteta već učinjena, može se ispraviti na nekoliko načina. Ukoliko je u pitanju supa ili čorba, problem možete rešiti dodavanjem vode i dokuvavanjem ili jednostavno dodajte jedan ceo oljušteni krompir, i sačekajte 10ak minuta da krompir upije so. Pirinač i rezanci takođe čine čuda, a mnogi poznati kuvari ovaj problem rešavaju dodavanjem šećera kako bi neutralisali ukus.

Ovi mali trikovi mogu se primeniti i u slučaju presoljenog povrća, pečuraka ili mesa, a najjednostavniji način je dodati neki sos bez začina ili sa malo šećera, najčešće sa pavlakom za kuvanje.

Pavlaka za kuvanje, jogurt i mleko neutrališu ljutinu.

Kako biste izbegli da napravite ovu grešku, najbolje je da koristite prstohvat kao meru. 1 ili 2 prstohvata začina su siguran način da začinite jelo, a da istovremeno ne preterate. Takođe, začini u zrnu imaju jači ukus nego usitnjeni. Vodite računa kada meljete začine direktno u jelo!

#2 Sečenje hrane tupim nožem

Korišćenje tupog noža za sečenje je druga najčešća greška koju pravimo. Međutim, oštrenje noža može predstavljati izazov. Brusni kamen je lako nabaviti, a postoje i posebni oštrači noževa. Ukoliko nemate nijedno od prethodno pomenutih, nož možete naoštriti pomoću drugog noža ili šolje za čaj. Zapravo postoji mnogo načina kako naoštriti noževe uz pomoć stvari kod kuće.

Evo nekoliko saveta kako naoštriti noževe

Nož koji želite da naoštrite prislonite uz tupu stranu drugog noža, pod uglom od 45 stepeni, tako da drške budu što bliže jedna drugoj. Čvrsto i mirno držite nož kojim oštrite, a drugi gurajte celom dužinom, istovremeno, niz dužinu prvog noža i po dužini drugog noža, tako da vrh noža koji oštrite dođe do vrha noža kojim oštrite.

Zvuči komplikovano, a zapravo je isto kao i sa samim oštračem. Pogledajte kako to radi Gordon Ramsay:

Drugi način da naoštrite nož je da okrenete keramički tanjir ili šolju naopako, prislonite nož pod uglom od 45 stepeni (važno je da ispratite nagib oštrog dela) uz izbočeni deo na dnu tanjira ili šolje, koji obično nije glaziran ili ofarban, i vučete dršku noža ka sebi.

#3 Kuvanje oduzima previše vremena

Čišćenje, pranje voća i povrća, pa i samo kuvanje, može oduzimati previše vremena, prvenstveno zato što veliki broj namirnica pokušavamo da očistimo nožem. Logika nalaže da će oštar nož lakše očistiti voće ili povrće. Međutim, u većini slučajeva grešimo. Đumbir, kivi i avokado se lakše čiste kašikom nego nožem. Presecite na pola, zavucite kašiku između kore i „mesa“ i vucite kašiku uz samu koru u krug. Ako vam treba cela voćka, isecite vrhove i na isti način provucite kašiku. Beli luk ili kikiriki u ljusci očistite tako što ćete manju količinu staviti u plastičnu kutiju i dobro je zatvoriti. Samo mućkajte kutiju i posmatrajte kako se ljuska sama skida!

Umesto da kuvate ceo krompir, isecite ga na kriške, trebaće mu manje vremena. Koristite kuvanje na pari za bolji ukus povrća i brže kuvanje. Ako treba da kuvate povrće, npr. za neku salatu, i krompir ili supu u isto vreme, koristite kuvanje na pari. Stavite lonac za kuvanje na pari preko lonca u kom kuvate krompir ili supu. Za isto vreme spremićete dva jela. Tamni pirinač će se brže skuvati ako ga potopite u vodu i ostavite da odleži preko noći.

Sprečite da se testenina zalepi dodavanjem ulja u vodu u kojoj kuvate.

Čišćenje ljuske sa kuvanih jaja može oduzeti neki minut previše. Kada kuvate jaja, stavite par kapi sirćeta u vodu, pa će skidanje ljuske biti lakše.

#4 Vlaga koja šteti začinima i povrću

Ukoliko čuvate činije sa začinima u blizini šporeta ili se generalno nakupe vodom, rešite problem pirinčem. Pirinač odlično upija vlagu. Ako je u pitanju slanik, možete staviti par zrna pirinča u njega zajedno sa začinom. Za veće posude, možete staviti kašičicu zrna pirinča u platnenu kesicu (kao za čaj), dobro je zatvoriti i ubaciti u posudu. Zbogom slojevima soli na poklopcu i zapušenim rupicama na slaniku.

#5 Nedostatak sastojaka

„Po receptu piše…“ Da, recepti su korisni zbog količine. Ali ne bismo imali toliko raznovrsnih jela da su se naši preci držali recepata. Svakako, većina sastojaka se ne može zameniti drugim. Međutim, kako je kuvanje umetnost, pravi umetnik mora znati i sa malo materijala da napravi umetničko delo (pozdrav za baku!).

slika

Kocka za supu i vegeta su u osnovi ista stvar: so i osušeno samleveno povrće. Sveže povrće neće pokvariti ukus, a zdravije je.

Puter, ulje, maslac, margarin, mast, sve se može koristiti za prženje i pečenje. Ukus hrane je mnogo lepši kada se sprema na masti ili margarinu nego ulju.

Različite vrste kačkavalja mogu koristiti za istu stvar. Eksperimentišite i sa svežim sirom. Isprobavajte, igrajte se. Trudite se da razumete ideju koja stoji iza sastojaka. Začini pojačavaju ukus; voda omekšava prilikom kuvanja, a vezuje prilikom pravljenja testa; brašno zgušnjava ili učvršćuje. Balansirajte, počnite sa malim količinama, pa dodajte. Ne žurite i, što je najvažnije, zabavljajte se!

Da li i vi imate neki koristan savet za kuvanje? Podelite ga sa nama u komentarima.

Podeli