Beogradski enterijeri – koje su najčešće karakteristike enterijera u Beogradu

Za Beograd možemo da kažemo da je ono mesto sa brojnim arhitektonskim bogatstvima od kojih je mnoštvo i dan danas sačuvano

Dolaskom turske i austrougarske vojske, menja se i arhitektura grada, pa tako u različitim delovima prestonice postoje različiti arhtektonski stilovi. U jednom delu grada, tačnije u Zemunu, dominira centralnoevropski stil, zatim sa druge strane imamo veliki broj zgrada u turskom stilu, i na kraju najmoderniju arhitekturu kojom se Novi Beograd može pohvaliti.

enterijer stana

Beograd je definitivno mesto u kojem se spaja tradicionalno i moderno, te ćemo u nastavku teksta govoriti koje su to najčešće karakteristike enterijera koje danas dominiraju u modernim stanovima u Beogradu, ali i kako je to nekada izgledalo.

Novi trendovi u uređenju enterijera – spoj tradicionalnog i modernog

Kada je reč o enterijeru u današnje doba, zemljane boje i dalje tradicionalno dominiraju, međutim sve više su prisutnije toplije boje i tonovi koje će se savršeno uklopiti uz nameštaj i ostale delove prostorije.

Kada smo kod zidova i tehnika ukrašavanju, drveni detalji i foto tapete dominiraju u današnjim beogradskim enterijerima. U današnje vreme, uređenje stana ili kuće gotovo da je nezamislivo bez tapeta za zid, sa kojima su mogućnosti neograničene. 

Foto tapete za dnevnu sobu, ili bilo koju drugu prostoriju su sjajan način da oplemenite prostor u kojem najviše provodite vremena i date mu skroz novi doživljaj. One se danas obično lepe na jedan zid, nikako na sve kako bi postigli jedinstvenost prostorije. Ukoliko foto tapete budu i vaš izbor, najbolje bi bilo da kontaktirate profesionalce koji imaju iskustvo u izradi foto tapeta koji će vam pomoći prilikom odabira i koji će od vašeg zida napraviti pravo umetnično delo!

Kada govorimo o nameštaju, danas sve više dominiraju garniture ili dvosedi toplijih boja poput sive ili krem kako bi imali što veću slobodu eksperimentisanja sa ostalim nameštajem. Ono što je danas popularno jesu zaobljeni nameštaji, bez ivica sa kojima ćete postići udobnost ali i moderan stil. Pored garniture, popularne su fotelje ili sofe pliš materijala koje dolaze sa metalnim ili drvenim nogicama , a koje će prostoriji dati upečatljiv izgled.

Ne možemo da ne spomenemo i kupatilski nameštaj kojem se sve više poklanja pažnja. Današnja kupatila uređuju se po najnovijoj modi, pa su tako umesto klasičnih kada, sve više popularnije samostojeće kade koje izdvaja jedinstven izgled i koje pružaju mogućnost postavljanja na bilo koje mesto. 

Pored toga, popularni su i tuš paravani koji se postavljaju direktno na pod pa je samim tim izlazak i ulazak mnogo jednostavniji. Finalni izlged kupatilu daće i mermerne bele pločice sa kojima će kupatila izgledati elegantnije ali i modernije.

Dizajn enterijera stanova – kako je to nekada izgledalo?

Nesumnjivo je da se danas stanovi uređuju po najnovijoj modi koje odlikuje savremena tehnologija i luksuzni enterijer, ali hajde da se vratimo malo u prošlost i vidimo kako je to nekada izgledalo.

U vreme između dva svetska rata u Beogradu su dominirali salonski stanovi, poznatiji pod nazivom beogradski stanovi. Jedna od glavnih karakteristika salonskih stanova bila je višestrukost stambenog prostora. 

Važno je istaći da se pojam beogradskog stana isključivo vezivao za imućno stanovništvo pa s tim u skladu dolazimo i do prvog najvažnijeg obeležja salonskog stana a to je – salonski prostor. Ovakav prostor bio je namenjen za prijem gostiju i po pravilu uvek se nalazio na uličnoj strani objekta. 

Ovaj objekat, pored svoje dimenzije, bio je reprezentativan i po besprekornom nameštaju i dekoraciji. Pored salona u kojem se okupljala gospoda, u salonskim stanovima postojala je i posebna prostorija za okupljanje porodice, a to je najčešće bila višenamenska prostorija – trpezarija.

Trpezarija je bila  karakteristična po velikom trpezarijskom stolu, u kojoj bi se okupljali članovi porodice za vreme krsne slave ili neke druge svečane prilike. S obzirom da su salonski stanovi odraz klasnog društva, potrebno je bilo obezediti razdvajanje različitih klasa, odnosno sluge i gospode. To se postiglo tako što su salonski stanovi imali dva ulaza – jedan za poslugu koji se obično nalazio sa dvorišne strane do kojeg se dolazilo preko terase kako bi se izbegla uopšte mogućnost sretanja posluge i gospodara.

Jedna od glavnih karakteristika salonskih stanova, po kojoj ćete ih sigurno prepoznati jeste visina zidova, odnosno plafona koja se kreće čak od 3-3,m.

Kako se vreme menjalo, tako su staromodni salonski stanovi poprimili moderan uticaj, pa tako današnji salonski stanovi predstavljaju kombinaciju staromodnih istorijskih slojeva poput plafonskih ukrasa i karakterističnih drvenih podova, sa primesama modernog izgleda i savremene tehnologije kako bi se zadovoljila potreba za funkcionalnošću ali i estetikom.

Dizajn enterijera često se menja u skladu sa vremenom u kojem živimo, međutim postoji procena trendova koji će dominirati narednih godina. Sve više pažnje poklanja se minimalističkom stilu, odnosno uređenje doma u otvorenom stilu, svetlih boja i bez suviše detalja koji su glavna odlika ovog umetničkog pokreta.

Podeli