Beogradski studenti prave najmoderniju srpsku formulu

Tim sastavljen od 200 studenata sa 8 beogradskih fakulteta učestvuje u konstrukciji najmodernije srpske formule za učešće na takmičenjima, a u nastavku pročitajte koja su poboljšanja napravili u odnosu na prethodne  i gde će to sve učestovati ove godine.

bolid formula

“Drumska Strela 2018”

Pod nazivom “Drumska Strela” ovogodišnja formula bi trebala da postigne brzinu od 100 km za svega 4 sekunde. Pošto je to rekord koji su postizali i na prethodnim formulama, konstruktori očekuju da će uspeti da to vreme spuste ispod 4 sekunde, pošto je ubrzanje jedna od najbitnijih dinamičkih disciplina na samom takmičenju.

Jedan od glavnih ciljeva ove sezone je da se postigne sniženje mase vozila, a takođe su značajna poboljšanja postignuta kada je u pitanju elektronika, uvođenjem LED lampi umesto digitalnog ekrana. Tim takođe planira projektovanje i izradu vozila na elektropogon, koji trenutno izostaje zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Kako naglašavaju, njihov bolid će imati i potpuno nov aero-paket po ugledu vozila najpoznatijih planetarnih trka.

Gde će se tim takmičiti?

Ove godine je planirano da se srpska ekipa nadmeće na dva takmičenja, u Italiji i Češkoj. Na ovim takmičenjima imaće priliku da odmere snage sa 80 timova iz celog sveta. Tim očekuje  da će se plasirati među prvih pet timova i da ih finansije neće sprečavati da da obezbede nove kupovne delove.

Prošle sezone tim je imao priliku da učestvuje na četiri takmičenja, u Italiji, Češkoj, Rijeci i po prvi put u Nemačkoj, nakon dobo urađenih kvalifikacionih testova na svetskom Formula Student takmičenju na kom je učestvovalo više od 120 timova.

Gde konstruišu formulu?

Konstrukcija formule se obavlja na Mašincu u okviru Katedre za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a ispitivanja su rađena i na Mašinskom fakultetu i na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Generalno veliki problem predstavlja otežano pronalaženje prostora za testiranje, jer u okolini Beograda postoji malo staza koje bi odgovarale.

Bolid je u celosti projektovan od strane studenata, pri čemu se trude da u sopstvenoj radionici izrade sve delove za koje imaju potreben mašine i alate.

Podeli