Blog(omanija) i zašto bi trebalo da budete „tamo“

Koliko ste puta pomislili kako imate da kažete nešto važno, zanimljivo ili korisno, a dosadno vam je da to ponavljate uskom krugu ljudi koje znate i često viđate. Želite da promenite nešto, učinite svet boljim mestom, podelite svoje ideje? Možda jednostavno hoćete da prikažete svoje znanje i mogućnosti, potražite posao ili prodate svoje usluge? Još uvek nemate blog?

Wordpress blog

Nastao spojem reči „web log“, blog predstavlja vebsajt sadržan od serije postova, obično složene hronološkim redom, kaže wikipedia. U početku blog je pisao jedan ili manja grupa autora, dok su sada česti blogovi sa više autora, domaći primer wannabemagazine-a, ili nas na beleškama.

Prisutnost i vidljivost na internetu nisu isto. To što imate priključak za internet, zaključan fb ili twitter profil, ne znači da ste vi tu, da „postojite“. Možda samo ne želite da se eksponirate, i to je ok, ali razmislite opet, šta vam to može doneti. Tu je i čuvena izreka fantastičnog Miloja Sekulća „Možda se ne bavite internetom, ali se internet bavi vama“. Možda je ipak bolje da svoje slike ili nešto o vama iznesete sami i kontrolišete, nego da to za vas uradi neko drugi.

Danas blog za svega par sekundi, ne čak ni minuta, može imati svako. Najpoznatije blog platforme kao što su WordPress, Blogger ili domaći blog.rs omogućavaju vam da uz par klikova, vaše misli kroz tekst prenesete na internet, džabe!

Za nekog ko želi da to bude lepše, bolje, vidljivije tu je mogućnost izrade sopstevenog bloga, a za to opet postoje mnogi „sistemi za upravljanje sadržajem“ koji će dosta olakšati izradu ukoliko se ovime na bavite profesionalno. Troškovi bloga su slobodno rečeno smešni, i koštaće vas svega 20ak evra na godišnjem nivou, u to ulaze cena domena tj. vaše adrese, i mesta na internetu gde će vaš sajt biti smešten.

U Srbiji zbog sporog širenja intereneta blogovi ranije nisu bili toliko zastupljeni i dostupni svima, ali dolaskom brzih veza, to se promenilo, došlo je do ekspanzije domaće blogerske scene. Neki pišu iz čistog zadovoljstva, neki da bi se promovisali, neki korporativno, a neki da bi podelili znanje. Ono što je svima zajedničko, svi žele biti čitani.

Postoje i servisi koji prate blogove i ocenjuju ih. Takođe tu je godišnje takmičenje za najbolji blog, koje predstavlja priznanje zajednice najboljem blogeru.

Od domaćih blogova, izdvajaju se:

Naravno, lista je subjektivna i predstavlja ono što mene zanima, vaše favorite dodajte u komentarima. Ukoliko još niste uplovili u domaću blogosferu pogledajte i druge žanrove kao npr. http://wannabemagazine.com/ u vezi mode ili http://moje-grne.com/ za recepte, http://webarena.rs u vezi webdizajna ili http://www.zubarica.com/ najbolje rečeno o životu 🙂

Na internetu su pare, tu se nište ne radi, a samo kaplje. Možda ste čuli tako nešto, ali nije tako, barem ne u Srbiji. Tako da, ukoliko planirate da pišete zbog para, nećete se napisati, indirektno, blog vas svakako može dovesti do zarade.

Nekada, posedovanje bloga se podrazumevalo, npr. ako želite da se bavite online komunikacijama, kako ćete drugačije pokazati znanje, sigurno ne fakultetskom diplomom.

 

Blogovi nisu tu za „gikove“, internet zavisnike i asocijalne ljude, iako mnogi prvo to pomisle, jer inače, što bi neko gubio vreme trtljajući tamo nešto po tom internetu, zar ne? Blogovi često dovode do novih prijateljstava, poznanstva, poslovnih saradnji, a česta su i okupljanja blogera, mada se češče nazivaju „tvitapovi“ (TweetUP) jer je twitter kao mikrobloging platforma preuzeo tron, pa su to sada okupljanja „tviterasa“.

Blogomanija - hotel Stara planina

Najveće regionalno okupljanje blogera, u obliku konferencije, održaće se u naredna 3 dana, pod nazivom „Blogomanija“, kojoj je ovaj tekst posvećen. Blogomanija je smeštena u fantastičan hotel Falkensteiner Stara planina, samo ime kaže gde se nalazi. Tema prve Blogomanije biće uticaj blogova i društvenih mreža na društveni i politički život u Srbiji i regionu, a čeka vas preko 60 fenomenalnih regionalnih predavača. Pošto su sva mesta popunjena, ako niste rezervisali na vreme, savetujem da ispratite live prenos konferencije. Više o konferenciji možete saznati na stranici http://blogomanija.rs/ ili njihovoj fb strani http://www.facebook.com/BlogomanijaMe

Da li u Srbiji vlada blogomanija? 🙂

Podeli