Brzina Interneta postaje ključni faktor kvaliteta života?

Živimo u digitalnom vremenu. Gotovo sve aktivnosti, bile one vezane za posao ili studiranje, jesu na neki način zavisne od Interneta. Idemo li ka tome da kvalitet i brzina internet konekcije postane ključni faktor kvaliteta života? Kanada sasvim sigurno misli tako, pa je brzina Interneta proglašena esencijalnom za kvalitet života u Kanadi. Evo o čemu se radi i gde je tu Srbija?

speedometer

slika

Kanadska vlada je uvrstila brzinu Interneta u listu faktora kojima se određuje kvalitet života svakog pojedinca. Ni manje ni više, propisano je da svaki stanovnik treba da ima pristup brzom Internetu i to najmanje protok Interneta od 50 mb/s za download i 10 mb/s za upload.


Da li nas ovo čudi, ako znamo da je Internet zaista postao sastavni deo života svakog pojedinca, mesto gde svakodnevno trošimo puno vremena i neograničeno komuniciramo? Počevši od osnovnog školovanja, preko srednjoškolskih klupa pa do visokoškolskog obrazovanja i fakulteta. Da ne pominjemo koliko samo zanimanja aktivno koristi Internet kao sastavni deo svakodnevnih aktivnosti na poslu.

Brzi Internet nasušna potreba

Smatramo da bi i druge vlade svetskih država, između ostalih i naša, definitivno trebalo da se osvrnu na dostupnost Interneta. Ovo bi ipak bio još uvek nerealan zahtev u Srbiji ako se zna da postoje ruralna područja, koja nemaju ni struju, a kamoli telefon ili Internet. U Kanadi, situacija zaista jeste drugačija, pa je prethodna inicijativa, pre uvođenja Interneta kao faktora za kvalitet života, uvedena i telefonska linija kao jedan od nosećih faktora.

I za bogatu Kanadu ovo jesu izuzetno ambiciozni zahtevi, iako su ciljevi za brzinu mobilnog Interneta znatno prihvatljiviji.

Procenjeno je da u Kanadi oko 18% stanovništva nema Internet zadovoljavajuće brzine, za šta će biti izdvojeno oko 750 miliona kanadskih dolara.

A kolika je prosečna brzina Interneta u Srbiji?

Pa recimo samo da je prosečna brzina Interneta u Srbiji za 2015. godinu bila 12.4 mb/s. Iako bi neki rekli da je ovo sporo, malopređašnji cilj od 50 mb/s nije cifra prosečne brzine Interneta, već ultimativnog cilja da svakom korisniku ova brzina bude dostupna. Naprotiv, prema podacima iz 2016. godine, najbrži prosečni Internet u svetu poseduje Finska sa 17.1 mbps, dok Kanada nije ni u prvih 10 država.

slika

Ono što je glavni problem u Srbiji, jeste činjenica da ogroman broj domaćinstava uopšte nema mogućnost za Internet priključak.


Preostaje da vidimo koliko je vremena potrebno pa da Internet postane standardni faktor određivanja kvaliteta života u Srbiji, a kamoli da taj cilj bude 50 mb/s.
slika

Kolika je brzina Vašeg Interneta i da li ste zadovoljni njom? Pišite nam u komentarima.

Podeli