Danas i sutra prijemni ispiti za drugi upisni rok: Na kojim fakultetima su ostala upražnjena mesta?

Danas i sutra biće održani prijemni ispiti za drugi upisni rok na državnim fakultetima u Srbiji, ali je interesovanje kandidata malo. Na fakultetima je ostalo dosta slobodnih mesta, a budžetska kvota na nekima od njih neće biti popunjena.

knjige na polici

Univerzitet u Beogradu – skoro tri hiljade upražnjenih mesta

Na Univerzitetu u Beogradu posle prvog upisnog roka ostalo je skoro tri hiljade slobodnih mesta, od čega 890 budžetskih, a 2.024 za studente koji će imati status samofinansirajućih. Kvote u prvom krugu nisu popunili Poljoprivredni, Filološki, Šumarski, ali ni Ekonomski kao ni Pravni fakultet za koje je godinama unazad vladalo veliko interesovanje.

Srednjoškolci će moći da konkurišu za 117 budžetskih i 276 samofinansirajućih mesta na Poljoprivrednom fakultetu, zatim 108 mesta na budžetu za Filološkom fakultetu i 257 samofinansirajućih kao i za 83 budžetska mesta na Šumarskom i 141. upražnjeno mesto na listi za samofinansiranje.

Univerzitet u Novom Sadu – najviše mesta na FTN

Drugi upisni rok raspisan je i za fakultete u Novom Sadu jer u prvom upisnom roku nisu popunjena sva raspoloživa mesta. Zainteresovani srednjoškolci moći će da konkurišu za 814 budžetskih i 2.039 samofinansirajućih mesta.

Ove akademske godine, najviše upražnjenih mesta ostalo je na Fakultetu tehničkih nauka, čak 484, od čega su 104 budžetska, a 380 samofinansirajućih. Ni Pravni fakultet nije uspeo da upiše dozvoljeni broj studenata, a na raspolaganju su tri mesta na budžetu i 379 samofinansirajućih.

Univerzitet u Nišu i Kragujevcu – slabo interesovanje za tehničke fakultete

Na Univerzitetu u Nišu ostalo je više od hiljadu i po slobodnih mesta i to 436 budžetskih i 1.162 na listi za samofinansiranje. Ekonomski, Pravni, Mašinski i Građevinsko-arhitektonski prednjače u broju slobodnih mesta.

Na Univerzitetu u Kragujevcu za septembarski rok na raspolaganju je 1.373 slobodna mesta, od čega 411 budžetskih i 962 samofinansirajuća.

O razlozima malog interesovanja za upis na određene fakultete može da se diskutuje, ali pretpostavlja se da srednjoškolci bolje procenjuju mogućnosti za zaposlenje posle studija i na osnovu njih, između ostalog, procenjuju da li će školovanje nastaviti u Srbiji ili u inostranstvu.

Podeli