Dani fantazije 2017 – cosplay takmičenje i još mnogo toga

Festival epske i naučne fantastike pod nazivom Dani fantazije 2017 – održaće se 20. i 21. Maja 2017. u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Ovaj događaj je najznačajniji epski festival u Vojvodini i okuplja najveće ljubitelje fantastike. Zaplovite u svet fantazijskih društvenih i video igara, stripova, knjiga i filmova, a uz to saznajte i sve o najnovijim dešavanjima!kostimi

Šta treba znati pre odlaska na festival Dani fantazije?

Pre dolaska na festival Dani fantazije 2017, jeste važno da se informišeš o svim takmičenjima i predavanjima kako ne bi propustio neki bitan događaj. Na turnirima su predviđene nagrade za najbolje takmičare u stonim igrama (društvene igre), a za to se može prijaviti svako ko zna pravila igre koju voli.

Za fanove kostima fiktivnih likova predviđene su revije kostima, a moguće je i sam se zabaviti na ovaj način i pridružiti se učesnicima u svom kostimu.

Cosplay competition i kako se prijaviti

Udruženje ljubitelja društvenih igara Piropteriks je u okviru organizacije ovog festivala predvidelo i takmičenje za najbolji kostim.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na ovom delu Dani fantazije festivala, neophodno je da se prvo registrujete putem ovog Google formulara. Najbolje je da registraciju obavite do 14. maja kako bi se do samog festivala svim učesnicima obezbedila odgovarajuća akreditacija.

slika

Kosplej je izvođačka umetnost izrade kostima i nastupa u njima.


Ljubitelji cosplay umetnosti ulažu dosta truda i vremena da naprave kostim po uzoru na likove iz video-igara, anime crtanih filmova, filmova, serija, knjiga ili stripova. Ovo je ujedno i najupečatljiviji deo svetskih konvencija sa temom popularne kulture, na kojima se bira najbolji kostim na osnovu nekoliko kriterijuma: verodostojnost, kvalitet izrade, nastup i reakcija publike.

Turniri i igre koje možete isprobati

Turnir u igri Fantasy Battles: The 9th Age

Ova stona igra je nezavisna ratna igra smeštena u svet fantazije, u kome igrači kontrolišu armije i sukobljavaju ih u okršajima od manjih borbi do bitaka epskih razmera u kojoj se koriste na stotine figurica.

Igru je osmislila grupa iskusnih igrača, uz veliku logističku podršku i konstantne doprinose od strane zajednice igrača ratnih igara. Cilj igre je da se igračima pruži kompetitivan, izbalansiran i zabavan način igranja, čija se pravila redovno ažuriraju i objavljuju.

Promocija društvene igre Arena civilizacija

Arena civilizacija je domaća društvena igra koju je osmislio Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Igra je predviđena za dva igrača i predstavlja zamišljene okršaje u antičkom svetu, gde svaki od igrača preuzima ulogu jednog od slavnih vojskovođa.

Radionica izrade čarobnih štapića i plesna radionica

Dani fantazije 2017 organizuju radionicu za ljubitelje Hari Potera i njegovog čarobnog sveta. Radionicu izrade čarobnih štapića, poput onih iz navedenog serijala, vodi kosplejer Ljubica Dolašević.

Svako ko je rastao uz čudesni svet mladog čarobnjaka sigurno je poželeo da baš njemu stigne pismo dobrodošlice iz magične škole, pa da zatim bira čarobni štapić za sebe. Saznajte koji se materijal koristi za izradu i kako i vi da napravite sopstveni čarobni štapić.

Osim magične radionice za izradu čarobnih štapića, na Festivalu fantazije ćete imati mogućnost i da zaplešete na magičan način. Radionicu vodi član i koreograf plesne grupe Celtic Rhythm iz Beograda, Bojana Vukotić. Radionica je namenjena i deci i odraslima. Posetite radionicu irskog plesa i uživajte u magičnoj muzici.

Predavanja i upoznavanja kosplej zaljubljenika

Predavanje: Kako sam postao Garus Vakarijan

Ovo predavanje će držati kosplejer Bogdan Čurguz i u svom izlaganju će pokriti najznačajnije momente u uzradi svog kompleksnog kospleja – od same ideje, pre vise od dve i po godine pa sve do njegovog završetka, kao i izmene koje su nastale u međuvremenu. Proći će se kroz tehnike pravljenja i bojenja koje su korišćene – neke su uobičajene i standardne ali korišćene nešto drugačije, a neke su potpuno nove i do sada malo istražene.

Promocija knjige „Projekat Herkules“

„Projekat Herkules“ je nastavak „Prometejevog dnevnika“ domaćeg pisca i developera igara Ivana Brankovića. Knjigu će ujedno pratiti i reizdanje prvog dela „Prometejevog dnevnika“. Samo delo predstavlja mešavinu žanrova: naučne fantastike, misterije i romanse, a sve to uz dobru akciju.

Predavanje: Heraklovi podvizi

Ovo predavanje je inspirisano junakom grčke mitologije. Predavanje će držati profesor Svetozar Boškov sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a cilj ovo dešavanja je da se slušaoci upoznaju sa Heraklovim podvizima, a posebno sa kompleksnom grčkom mitologijom i njenim osobenostima.

Koliko Dani fantazije 2017 traju i cene ulaznica

Dani fantazije traju dva dana, tačnije 20. i 21. maja, a održavaju se u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Cena ulaznice za festival epske i naučne fantastike je 250 dinara.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na nekom delu festivala, prijavite se unapred, a ukoliko imate neke nedoumice možete se obratiti i direktno organizatorima.

Koji deo festivala te najviše zanima? Da li već znaš za koje ćeš se igre i radionice prijaviti? Napiši nam u komentarima svoja interesovanja.

Podeli