Deca i programiranje – pitanja koja najviše muče roditelje

Programiranje za decu steklo je veliku popularnost u poslednjih desetak godina. Verovatno glavni uzrok tome je ubrzani razvoj tehnologije i velika potražnja kompanija za stručnjacima koji se bave kodiranjem. Zato se roditelji često odlučuju da svoje predškolce i osnovce upišu na neki od kurseva programiranja. 

Danas ovakvih kurseva ima puno, ali nisu svi podjednako dobri. Zato je važno da pažljivo odaberete školu programiranja u kojoj će vaša deca dobiti kvalitetna uputstva za rad od obrazovanih i iskusnih nastavnika. Razlog je jednostavan. Učenje kodiranja zahteva snažno razumevanje logike, obrazaca i algoritama.

Programiranje za decu je širok pojam, i u zavisnosti od interesovanja vašeg deteta možete ga upisati na različite kurseve. Najbolje bi bilo da deca najpre prođu besplatne časove koje škole nude kako bi se bolje upoznali sa čitavim procesom učenja programiranja. 

Ako se dvoumite da li vaše dete da upišete u neku od škola programiranja, niste jedini. U ovom tekstu razrešićemo nekoliko najčešćih dilema kada je u pitanju programiranje za decu. Pročitajte! 

Kada je pravo vreme da dete počne sa programiranjem?

Pitanje kada deca treba da počnu da uče kodiranje je ono koje roditelji najčešće postavljaju. Mišljenja se razlikuju. Jedni zagovaraju tezu da sa programiranjem treba početi što je ranije moguće, još pre nego što dete krene u prvi razred, odnosno već sa navršenih pet godina. Zagovornici ranog ulaska u svet programiranja tvrde da nikada nije rano da se kod dece počnu razvijati veštine za rešavanje problema i kritičko mišljenje. Štaviše, ukoliko na niskom uzrastu detetu kao opciju ponudite jedan ovakav vid edukacije, moguće je da ćete kod njega lako razviti interesovanje prema novim tehnologijama i kodiranju i njegov ume će lako prihvatiti informacije koje mu se serviraju. 

Drugi su mišljenja da decu ne treba forsirati pre nego što napune deset godina. Glavni argument za ovakvu tvrdnju je što dete do ovog uzrasta još uvek razvija svoje fine motoričke sposobnosti. Osim toga, deca do desete godine, odnosno do trećeg razreda osnovne škole još uvek uče osnove matematike i maternjeg jezika (latinicu, množenje i deljenje uče u drugom razredu). Zato će nekoj mlađoj deci možda biti teško da se uhvate u koštac sa apstraktnim konceptima i terminima vezanim za programiranje. Takođe, veliki broj roditelja smatra da deca mlađeg uzrasta ne bi trebala da previše vremena provode ispred monitora, što u je u mnogim slučajevima sasvim opravdano.

Mišljenja se razlikuju, ali ono u čemu se svi slažu je da se deca različito razvijaju. Zato se većina stručnjaka drži zlatne sredine – oni preporučuju da deca sa punih sedam godina, odnosno od trenutaka kada krenu u školu, mogu bez problema da prate osnovne kurseve programiranja. Naravno, čak i ako je vaše dete starije i ide u četvrti, peti ili šesti razred, nije kasno da počne da se bavi programiranjem. Međutim, što se pre upozna sa osnovama, to će mu biti lakše da usvoji informacije.

Benefiti koje donosi programiranje za decu

Postoji puno razloga zašto bi deca trebalo da se oprobaju u kodiranju. Čak je i od strane našeg obrazovnog sistema prepoznato da mališani danas jednostavno moraju imati osnovna znanja o digitalnim uređajima. Shodno tome, već od prvog razreda osnovne škole izučava se predmet “Digitalni svet”, da bi se u kasnijim razredima nastavilo sa nekim od najpoznatijih i najlakših programskih jezika, poput Python-a. Kako god bilo, činjenica je da programiranje može kod dece podstaći mnoge pozitivne stvari. 

#1 Pomaže deci da nauče da rešavaju probleme

Kodiranjem deca uče kako pravi softverski inženjeri koriste matematiku i druge nauke da bi na logičan i kreativan način rešili određen problem. To se kasnije može preliti i na stvaran život. Svi želimo da se pohvalimo kako su najmlađi članovi naše porodice samostalni i kako mogu da izađu na kraj sa složenim zadacima i problemima. Upravo to je jedan od razloga zašto bi trebalo da razgovarate sa decom i probate da im pokažete šta sve mogu da urade ako znaju neki programski jezik. Osim toga, može se dogoditi da se već posle završene osnovne škole deca opredele za fakultet koji će studirati, odnosno čime će se u životu baviti.

#2 Pomaže deci da lakše stanu pred izazove

Kroz programiranje deca mogu naučiti da neuspeh nije nešto čega se treba bojati. Naučiće da on predstavlja jedno novo i značajno iskustvo i da se lako može pretvoriti u uspeh, baš kao što će otklanjanjem grešaka u programu dobiti kod koji će savršeno raditi. Dakle, kad ne uspeju iz prvog puta, jednostavno će se vratiti par koraka unazad i rešiti problem koji stoji pred njima. 

#3 Kodiranjem deca uče da razmišljaju na više načina

Programiranje nije samo sedenje za kompjuterom i beskonačno kucanje kodova. To je u stvari više učenje kako da deca priđu problemu, sagledaju ga i potraže najbolje rešenje. Drugim rečima, programiranje uči decu kako da razmišljaju na jedan drugačiji i kreativniji način. Poznata je rečenica osnivača Apple-a Stiva Džobsa: “Kompjuter je bicikl za naš um”.

#4 Podstiče samopouzdanje i kreativnost

Programiranje je važno u razvoju dece jer kroz njega ona eksperimentišu i pokušavaju da dođu do rešenja problema na različite načine. To za posledicu ima rast samopouzdanja i veću kreativnost. Deca napreduju zbog trenutnih povratnih informacija koje dobijaju stvaranjem onoga što vole. 

Baš kao što su muzičari zadovoljni kada odsviraju tačno celu numeru, nakon puno vežbanja, tako i programeri budu ispunjeni kada završe svoj program, posle manjeg ili većeg broja ispravki. Štaviše, pomoću programiranja vaša deca će lakše naučiti engleski jezik. Upravo se u programskim jezicima nalaze reči ili skraćenice iz ovog široko rasprostranjenog jezika. 

Koliko vremena je potrebno detetu da nauči da programira?

Kodiranje je nešto što većina dece radi sa velikim uživanjem. Međutim ne treba očekivati, pogotovo od dece mlađeg uzrasta, da rade neke “spejs” stvari na računaru posle samo mesec dana pohađanja škole računara. 

Vreme koje je potrebno da deca nauče da programiraju zavisi od više faktora. Pre svega od zainteresovanosti deteta za program koji izučava. Ako ne žele da budu programeri nemojte ih gurati u tom smeru samo zbog toga jer znate da su plate ljudi koji rade u ovom sektoru visoke.

S obzirom da postoje i programi za kreiranje igrica (koji se koriste kod najmlađih kako bi im probudili interesovanje za programiranje) velika je verovatnoća da će vašem detetu odmah biti interesantno na časovima kodiranja. Sa druge strane, treba uzeti u obzir i težinu programa koji se izučava. I na kraju, puno zavisi i od nastavnika, odnosno čoveka koji im prenosi znanje. Zato je od velike važnosti odabrati predavača i školu koja je poznata po dobrom radu sa decom.

U principu, najosnovnije kurseve mališani savladavaju za četiri do pet meseci, i to za samo dva sata nedeljno koja provedu u školici računara. Jedan od programskih jezika koji se koristi kako bi se deca vezala za programiranje je Scratch. To je online platforma koja omogućava čak i deci koja ne znaju da čitaju i pišu da jednostavnim prevlačenjem blokova (programskih rečenica) naprave svoj prvi program. S obzirom na to koliko je deci ovaj softver interesantan, vrlo je verovatno da će vam tražiti da rade u njemu i dok su kod kuće, na vašem računaru. 

Kada govorimo o starijoj deci, onda treba napomenuti da oni već rade u ozbiljnijim programima pomoću kojih kreiraju jednostavne aplikacije. Čak se bave i osnovama web programiranja. Na kraju, tu je i Python, programski jezik koji je najpopularniji kod programera početnika, ali sa kojim možete uraditi gotovo sve. Osnovne Python-a deca mogu naučiti za 5 ili 6 meseci, a ukoliko budu želeli da nauče više o ovom programskom jeziku biće im potrebno oko 2 godine pohađanja nastave. Zapravo, usavršavanje bilo kog programskog jezika, je jako dug proces. Uvek ćete pronaći nešto novo što do sada niste znali.

Da zaključimo – već od svoje sedme godine deca mogu da rade neverovatne stvari na računarima. Uz razne aplikacije, online tutorijale ili u školi za programiranje, mogu steći sjajne veštine. Savladavanjem kodiranja dete može krenuti pravim putem i biti kasnije veoma uspešno na fakultetu za koji se opredeli (ne moraju to biti samo računarski smerovi). 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali dovoljno razloga da detetu ponudite opciju da nauči da programira. 

Podeli