Digital 2017: Održana konferencija o digitalnim trendovima

Preko 700 posetioca iz oblasti telekomunikacija i medija je učestvovalo na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji Digital 2017, koja je održana u hotelu Metropol.

Izvor: Color Media Communications

Konferenciju su otvorili Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i Branko Ružić, ministar državne upravne i lokalne samouprave. Na otvaranju su govorili i Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i ambasadorke Indije Nj. E. Narinder Čauhan i Izraela Nj. E. Alona Fišer-Kam.

Nakon svečanog otvaranja usledilo je održavanje devet panela, nekoliko prezentacija i predavanja. Učesnici su razgovarali o promena i trendovima u oblastima telekomunikacija, medija, marketingu, bioskopima, tehnologiji, društvenim mrežama i kriznom komuniciranju.

Prvi panel je  okupio Telekom lidere regiona. Predstavnici kompanija kao što su SBB, Huawei, Orion, Telekom i Vip su se složili da je budućnost kompanija  u digitalizaciji i razvoju softvera, kao i u specijalizovanom obrazovanju kadrova. 

Stručnjaci  iz oblasti marketinga razgovarali o tome šta danas klijenti traže u panelu pod nazivom: ,,Pitch my day- Šta klijenti danas žele i zašto to ne dobijaju”.

Vuk Kosovac, izvršni direktor marketinga Societe Generale banke, je ukazao na to kako su  oni pokretanjem online banke ispunili želje svojih klijenata, takođe zaključio je i da je edukacija kadrova ključna stvar u bankarskom sektoru. ,,Dvadeset posto vremena naše kolege provedu edukujući klijente, tako da pre toga i sami zaposledni moraju biti edukovani“, rekao je Kosovac. Aleksandra Radujko, vlasnik i direktor agencije za odnose sa javnošću New Media zaključila je da je posao agencija u digitalnoj eri da budu što kreativniji.

slika

,, Mi smo ti da da prenesemo poruke koje će izazvati pažnju koja je oročena na svega nekoliko sekundi. Zbog toga su glavne veštine dobrog PR-a strateško planiranje, pisanje, vladanje društvenim mrežama, produkcija multimedijalnog sadržaja i pričanje i mi se svi trudimo da neprestano napredujemo.”

Da je kreativnost najbitniji faktor uspešnosti reklamne kampanje pokazala je i anketa koja je rađena među učesnicima panela. 69 posto njih smatra da je kreativnost najbitnija, dok je 54 psoto njih zaokružilo inovativni pristup.

Zatim je održan panel ,,Ponovo radi bioskop: kako da Đenka preživi 2017. Godinu” u kojem su  stručnjaci iz sveta filma i bioskopa govorili o trendovima i promenama u industriji filma. Zoran Cvetanović, predstavnik bioskopa Roda, je istakao da sadržaj i dalje ostaje najbitniji.  ,,Bez dobrog sadržaja, svi noviteti koji dolaze neće imati smisla. Sadržaj je taj koji je dominantan”, zaključio je Cvetanović.  Dragana Tešić, izvršna direktorka distributerske kuće Con film je odgovorila na pitanje iz naziva panela rekavši da će bioskopi uvek preživeti: ,,Bioskopi će uvek pobediti i digitalni mediji neće ugasiti bioskope, kao što ni online mediji nisu ugasili štampane”.

U panelu 5 diskutovalo se o trendovima u medijima, a pre svega na televiziji. Učesnici konferencije složili su se da je glavna promena koja je nastala u medijima to što sada gledalac ima veću mogućnosti izbora, on bira šta će da gleda, kada i kako, što ranije nije bilo moguće.

Voja Žanetić je istakao da je jedna od osnovnih osobima vremena u kojem živimo to da smo i mi sami postali medij i da je jedan twitter nalog mikromedij. ,, Danas postoji dve grupacije medija, jedni su oni kad gledaš kad i šta hoćeš, a drugi su oni po programi.Mediji postaju sve više inicirani od samih vas i preživeće samo oni koji se prilagode toj promeni”, rekao je Žanetić.

Nakon završetka prvog dana konferencije učesnici su posetili Beli dvor gde ih je ugostio  njegovo kraljevsko visočanstvo Aleksandar Karađorđević sa svojom suprugom princezom Katarinom.

Izvor: Color Media Communications

Drugog dana konferencije održano je još 4 panela i 4 predavanja, a pažnju posetioca je privukla prezentacija gošće iz Slovenije, Lenje Faragune, MarCAREting and Clarity Coacha, marketing konsultanta i preduzetnice. Ona je poslala snažnu poruku: ,,Be human in bussines”.

Prvi panel drugog dana konferencije nosio je naziv: Millennialsi u regionu žilavih baby boomersa: zašto kasni smena generacija na medijskoj i marketinškoj sceni? Ejub Kučuk, gost iz Sarajeva, rekao je da se biznisu ništa ne preduzima. ,, Ili osvajate ili vas nema nigde”, poručio je osnivač Mita group gospodin Kučuk.

U Panelu 7 učestovovali su uticajni twitteraši: novinarka Tatjana Vojtehovski, novinar Tibor Jona, urednik Noizz-a Boris Trivan, prednesnik opštine Novin Beograd Aleksandar Šapić i rediteljka Jelena Balašević. Predsednik opštin Novi Beograd i proslavljeni vaterpolista, Aleksandar Šapić je rekao da ne zna da li bi koristio twitter da se ne bavi javnim poslom, ali da je srećan što može preko društvenih mreža i svoje humanitarne fondacije ,,Budi human” prikupi novac za bolesnu decu.

slika

,,Najveće akcije u Fondaciji su preko tvitera i najviše novca je prikupljeno preko Tvitera i drugih društvenih mreža. Ako pratioce uspemo da animiramo vrlo brzo ostvarimo cilj. Strahovita snaga se pokazala na društvenim mrežama”, rekao je Šapić.

Do kraja dana održana su još dva panela: Houston, we have a problem: krizno komuniciranje u digitalnom dobu i Sicilijumska dolina na dnu panonskog mora: goruće teme domaće IT scene.

,,Sve struke bi trebalo da opismenimo što se tiče IT. Naš potencijal je u tome da okrenemo što više kompanija u domenskom znanju, a naročito poljoprivredne jer je to ogroman potencijal”, istakao je Vladimir Crnojević iz BioSens-a, na poslednjem panelu ovogodišnje Digital konferencije.

Regionalnu konferenciju Digital 2017. organizovali su predstavnici Color Media Communications.  Ovo je četvrta godina za redom da se održava ova konferencija o digitalnim trendovima u oblastima telekomunikacija, marketinga i medija.

Podeli