Diplomatska simulacija Višegradske grupe i Srbije

Studenti, postanite diplomate na 3 dana u Beogradu, i oprobajte se u simulaciji diplomatskih razgovora između Srbije i četiri države članice Višegradske grupe: Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Prijave su u toku.odela diplomate

Simulacija diplomatskih razgovora ministara spoljnih poslova, pod nazivom „The Visegrad Group + Serbia Simulation, jeste događaj koji povodom 25. godišnjice postojanja Višegradske grupe, organizuje ovogodišnja predsedavajuća članica, Republika Češka, tj. Češka ambasada u Beogradu.

Trodnevna simulacija će se održati od 10. do 12. aprila 2016. godine u Ambasadi Republike Češke, u okviru kog će studenti iz Srbije imati priliku da se oprobaju kao ministri spoljnih poslova, kroz različite događaje i diplomatske razgovore pune izazova, sa drugim studentima iz sve četiri zemlje Višegradske grupe.

Cilj samog događaja je upoznavanje studenata sa glavnim temama kojim se Višegradska grupa bavi, kao i međusobno upoznavanje i diskutovanje studenata svih država o važnim međunarodnim pitanjima, kao i o pitanjima koji se odnose na spoljnu politiku Srbije. Ovakva simulacija će poslužiti studentima za vežbanje timskog rada i usavršavanje veština javnog govorništva, argumentacije i debate.

Kako će se odvijati simulacija međunarodnih razgovora?

  • Studenti će biti podeljeni u 5 timova od 5 članova (timovi sastavljeni od studenata različitih država, kako bi se razvijala međunarodna komunikacija i zajedničko učenje svih studenata). Primera radi, delegacija Srbije će biti sastavljena od 3 studenta iz Srbije i 2 strana studenta koji trenutno studiraju u Srbiji, dok će delegacije ostalih država biti sastavljene od srpskih studenata i studenata pomenutih država.
  • Rezultat simulacije V4 + Serbia: zajednički izrađen izveštaj u kom će se izlistati sva pokrenuta pitanja tokom simulacije, kao i ideje i zaključci proistekli iz iste, a koje će potom biti predstavljene medijima, kao i aktuelnim diplomatskim predstavnicima svih pet država, za unapređenje buduće saradnje.

Prijave za simulaciju V4 + Serbia, ko, kako i kad?

Prijavljivanje za simulaciju traje od 1. do 17. februara na sajtu Junior Diplomat Initiative.

Neophodno je:

  • poznavanje komunikativnog Engleskog jezika;
  • interesovanje za međunarodne odnose;
  • Motivaciono pismo (od 200 reči) koje se šalje uz prijavni formoular;
  • Esej na temu „oblasti koje imaju potencijal da budu glavna tema međunarodne saradnje ovih država“ (600-700 reči) koji se šalje uz prijavni formular;

Nije neophodno: da pohađate fakultet koji se bavi politikom i međunarodnim odnosima.

Za simulaciju mogu da se prijave:

  • studenti osnovnih akademskih studija (domaći i strani studenti koji studiraju u Srbiji)
  • studenti master akademskih studija (domaći i strani studenti koji studiraju u Srbiji)

Plan i program Simulacije V4 + Serbia je već poznat, te ako vas interesuju međunarodni odnosi i politika požurite da se prijavite za ovu unikatnu simulaciju, s obzirom na to da je preostalo još svega 5 dana.

Podeli