Država organizuje praksu za studente

Ministarstvo prosvete je od ove akademske godine uvelo nacionalnu praksu pod nazivom ,,Moj grad, moj izbor, moja karijera”. Studenti će imati priliku da obavljaju nacionalno organizovanu praksu koja će im biti plaćena, a cilj je sticanje veština u toku studija.

laptop kafa

Organizovanje studentskih praksi do sada je bilo prepušteno fakultetima. Međutim, fakulteti uglavnom nisu pokazivali interesovanje za organizovanje studentskih praksi, već su studenti bili, uglavnom, prepušteni sami sebi.

[button link=“https://beleske.com/kako-iskoristiti-praksu-na-pravi-nacin/“ target=“new“]Pre nego što krenete na praksu saznajte šta praksa podrazumeva i koja su vaša prava i obaveze.[/button]

Plaćena praksa

Ministarstvo je prepoznalo problem studenata, a to je da ne stiču praktična znanja u toku studija, a ona su im veoma potrebna za nalaženje posla.

Ideja je da to bude plaćena praksa, a troškove će snositi kompanije koje su se prijavile da učestvuju u programu Nacionalne prakse. Naglašeno je da će studenti imati iskusne mentore, koji će studentima pomoći da lakše uđu u sistem poslovanja firme.

Akcenat nadležnog ministarstva je na sticanju preduzetničkih veština, i uspostavljanju studentskih kompanija.

Prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse održan je juče u Beogradu, a naredni će biti organizovani u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

BG praksa kao model za Nacionalnu praksu

Do sada je na nivou grada postojao samo program BG praksa koji je počeo sa radom 2010. godine, i odnosi se na prakse namenjene studentima Beogradsog univerziteta u javnim preduzećima.

BG praksa je dobar program prakse za studente, međutim, ona ne može da obuhvati mnogo studenata, već se za svaku oblast traže najviše dva do tri studenta.

Praksa u skladu sa tržišnim potrebama

Nacionalna praksa se zvanično odnosi na sve studente, međutim, ministarstvo je naglasilo da će najviše prakse imati za one koji su se opredelili za zanimanja koja su atraktivna na tržištu, dok će studenti koji su se opredelili za humanističke nauke (strani jezici, filozofija, sociologija, istorija umetnosti, istorija, političke nauke i sl.) i dalje biti prepušteni sami sebi.

Ono što bi bilo dobro je da i studenti humanističkih nauka dobiju priliku za obavljanje različitih praksi, jer su društvene nauke važne isto koliko i prirodne.

Bez obzira na to što trenutno ove nauke nisu atraktivne na tržištu, one to mogu postati, jer se tržište svakog trenutka menja i niko ne može da predvidi njegova dalja kretanja.

Pronalazak prakse nije završetak vašeg rada, već početak. Pogledajte kako najbolje da iskoristite praksu za koju ste se opredelili.

 

Podeli