Dualno obrazovanje – novi smerovi u srednjim školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započinje proces uvođenja promena u sektoru srednjoškolskog školovanja, putem razvoja dualnog obrazovanja sa ciljem unapređenja školskog sistema. Pogledajte koji se noviteti očekuju i informišite se o dualnim smerovima.

dualno obrazovanje novi smerovi

Plan upisa u srednje škole je završen, a njegovo objavljivanje se očekuje ovih dana. Spisak svih škola s ponudom smerova i brojem predviđenih mesta prvo će đacima biti dostupan u elektronskoj formi – na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme, a važna informacija je da su stigli novi smerovi u srednjim školama! Evo koji su…

Koji su to novi obrazovni profili koji nas očekuju

Prema planu upisa u srednje škole u Srbiji, ove godine se očekuju četiri nova obrazovna profila. Oni će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja.

Ovi novi smerovi po dualnom obrazovanju su:

  •         tehničar za logistiku i špediciju,
  •         operater za preradu metala,
  •         mehaničar motornih vozila i
  •         elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

Plan školovanja novih obrazovnih profila

Prema najavi Ministarstva, od novih smerova koji se sada uvode, planira se da trogodišnji budu tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine će trajati obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije.

Bitno je još napomenuti da će novi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama, koje su, u saradnji sa privredom, za njima izrazile želju. Osim želje, ove škole su i uspostavile saradnju sa kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima.

[button link=“https://beleske.com/moj-buduci-fakultet/“]Pogledaj i kako izgledaju studije na različitim fakultetima[/button]

Novi smerovi u gimnazijama

Kao posebna novina u ponudi smerova, ističe se ona za buduće gimnazijalce. Najavljuje se uvođenje novog obrazovnog programa – za đake sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. To bi trebalo da bude smer za darovite učenike u ovim oblastima, kao što sada postoje slični smerovi za nadarene za matematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu.

Novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku postojaće u deset gimnazija širom Srbije. Od ukupno 12 odeljenja, u Novom Sadu i Kragujevcu će biti po dva takva odeljenja.

Oko 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu. Više informacija o upisu i novim obrazovnim profilima moguće je pronaći na veb sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podeli