Dubinsko čišćenje nameštaja za zdravije kućno okruženje

Dubinsko čišćenje nameštaja je važan korak ka stvaranju zdravijeg kućnog okruženja.

Pruža mnoge prednosti, uključujući zdravije okruženje, eliminaciju grinja i drugih alergena, smanjenu izloženost hemijskim zagađivačima i povećava dugotrajnost vašeg nameštaja.

Dubinsko čišćenje nameštaja takođe može sprečiti stvaranje buđi i plesni.

Ove dve stvari mogu da izazovu rizik po zdravlje svakoga ko živi u domu sa njima!

Ne samo da izgledaju ružno, već proizvode i čestice u vazduhu koje mogu iritirati oči, nos i grlo, pogoršati simptome astme, izazivati glavobolje, izazvati alergijske reakcije kao što su curenje iz nosa ili napade kijanja (naročito ako imate kućne ljubimce).

Tu su takođe i grinje… ovi sićušni insekti se hrane ćelijama ljudske kože, što znači da žive unutar dušeka gde se gnezde među našim mrtvim ćelijama kože i strpljivo čekaju dok ne legnemo kako bi mogli da nas grickaju dok spavamo!

Ako se ne uradi dubinsko pranje nameštaja i dušeka, ovaj problem može dovesti do opasnih simptoma, uključujući napade astme tokom sezone alergija, jer bez odgovarajućih ventilacionih sistema instaliranih u svakoj prostoriji uvek će postojati džepovi ispunjeni ustajalim vazduhom u kojima se alergeni skupljaju tokom vremena i izazivaju iritaciju u roku od nekoliko minuta nakon ulaska u jednu od ovih prostorija.

Opšte pravilo je da svoj nameštaj dubinsko čistite najmanje jednom godišnje. Učestalost čišćenja će varirati u zavisnosti od vrste i broja dece u domu, kao i od toga koliko često imate društvo.

Kada očistite svoj nameštaj, možete poboljšati izgled i osećaj svog doma.

Pored toga, dubinsko pranje je efikasan način za uklanjanje mrlja sa presvlaka i drugih površina od tkanine.

Dubinsko čišćenje nameštaja može se obaviti različitim metodama čišćenja.

Mnogi ljudi koriste kućnu hemiju ili komercijalne proizvode dizajnirane posebno za ovaj zadatak, dok drugi više vole da koriste prirodne sastojke za čišćenje koji su lako dostupni u njihovim kuhinjama.

Šta je dubinsko čišćenje nameštaja i zašto ga treba redovno raditi?

To je proces temeljnog čišćenja nameštaja, tepiha i drugih površina radi uklanjanja prljavštine i ostataka koji se vremenom mogu nakupiti.

Dubinsko čišćenje uključuje upotrebu industrijskog usisivača i specijalizovanih proizvoda – hemija za dubinsko pranje.

To je temeljan proces koji uklanja svu prašinu, prljavštinu i druge zagađivače sa površina vašeg nameštaja.

To je intenzivniji oblik čišćenja od redovnog površinskog čišćenja i može pomoći da vaš nameštaj duže izgleda kao nov.

Dubinsko čišćenje nameštaja takođe pomaže u smanjenju alergena u kući, jer uklanja grinje, perut kućnih ljubimaca i druge alergene koji se mogu akumulirati na nameštaju.

Redovno dubinsko pranje je neophodno ako želite da održite zdravo okruženje u kući.

Dostupne su usluge čišćenja tapacirunga koje će vam pomoći da dubinsko očistite svoj nameštaj i da budete sigurni da izgleda najbolje.

Čišćenje sofe ili kauča parom je efikasan način za uklanjanje prljavštine i ostataka sa tkanine, ostavljajući da izgleda sveže i novo.

Čišćenje presvlake od tkanine

Da biste očistili presvlake, prvo koristite usisivač sa mekom četkom.

Zatim obrišite površinu vlažnom krpom i osušite drugom krpom.

Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija kao što su amonijak ili izbeljivač jer mogu ostaviti mrlje na tkanini vašeg nameštaja.

Čišćenje nameštaja od kože

Čišćenje kože nije isto što i kondicioniranje kože.

Čišćenje uklanja prljavštinu i prljavštinu, dok kondicioniranje dodaje vlagu koži. Najbolji način da očistite svoj kožni nameštaj je nežnim sredstvom za čišćenje bez sapuna koje neće ostaviti tragove na vašem kauču ili stolici.

Ako želite da budete zaista praktični, postoje čak i neki sprejevi dostupni u prodavnicama koji će vam pomoći da vaš nameštaj izgleda sjajno tako što će sprečiti da se mrlje vremenom zadrže!

Voskiranje nameštaja voskom je proces koji dodaje zaštitni premaz na površinu vašeg nameštaja.

Ovaj sloj pomaže u zaštiti od ogrebotina i grebanja, kao i dodaje estetsku vrednost vašem komadu.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da voskirate nameštaj:

  • Može vam pomoći da sprečite nastanak štete u budućnosti tako što ćete imati bezbrižnost znajući da bez obzira na to koliko se koristi, vaša investicija će ostati netaknuta i lepa godinama koje dolaze.
  • Prolivanje raznih tečnosti ćete moći sa lakoćom da očistite jer se neće zalepiti za površinu kao što bi bez prethodnog nanošenja voska.
  • Premazivanje kožnog nameštaja voskom može učiniti da vaš nameštaj ponovo izgleda potpuno nov!
  • Ako imate komad koji je korišćen godinama i koji počinje da pokazuje znake habanja, premazivanje voskom može pomoći da mu vratite nekadašnju slavu.
  • Pomoći će u uklanjanju svih ogrebotina koje su se nakupile tokom vremena, kao i uklanjanju čestica prašine i prljavštine sa površine.

Proces premazivanja voskom je prilično jednostavan: nanesete sloj voska na sve površine pomoću jastučića za nanošenje, ostavite da se osuši oko 30 minuta da se lagano stvrdne (ovo će vam omogućiti da uklonite višak), a zatim polirajte mekom tkaninom dok se ne pojavi sjaj.

Čišćenje površina koje nisu tapacirane

Očistite prozore vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje stakla, a zatim obrišite drugom čistom krpom.

Očistite zidove tako što ćete ih obrisati sirćetom i vodom.

Ako imate tapete, obavezno ih prvo testirajte na neupadljivom mestu pre nego što nanesete bilo kakvo sredstvo direktno na zid; neke vrste tapeta mogu biti oštećene sirćetom ili drugim rastvorima za čišćenje.

Ako nemate zabrinutost oko oštećenja tapeta, jednostavno nanesite malu količinu tople vode pomešane sa sodom bikarbonom na svoju redovnu rutinu čišćenja – ovo će vam pomoći da olabavite mrlje i uklonite mirise iz prostorija u kojima kućni ljubimci provode većinu svog vremena!

Čišćenje stolarije

Stolariju treba očistiti vlažnom krpom da biste uklonili prašinu, a zatim suvom krpom da biste obrisali višak vode.

Ako imate posebno tvrdokorne tragove na stolariji, očistite ih mekom krpom i blagim deterdžentom ili sapunom.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da vaš dom bude čist.

Bilo da se radi o usisivaču, krpi ili profesionalnom servisu za čišćenje, redovno održavanje i dubinsko čišćenje nameštaja će učiniti da sve izgleda najbolje a vi se takođe osećate zdravije!

Podeli