Duži rok za akreditacije fakulteta i nove cene studija

Fakulteti u Srbiji se susreću sa teškim odlukama poslednjih godinu dana. Ministarstvo obrazovanja podiglo je cene akreditacija koje pojedine visokoškolske ustanove neće moći da plate.

Studenti uče na fakultetu

Na koji način uslovi za dobijanje akreditacija na visokoškolskim ustanovama utiču na kvalitet i cenu usluge koju studenti dobijaju na fakultetima pročitajte u nastavku teksta.

Produženi rokovi za dobijanje akreditacija

Novi ciklus prijavljivanja fakulteta za akreditaciju ne ide tempom kojim bi trebalo da ide. Ustanove ne mogu da pripreme sva potrebna dokumenta, jer još uvek nije izrađen elektronski formular za akreditaciju za čije popunjavanje je potrebno do 20 dana. Tim povodom, zatraženo je da rok za dobijanje licenci bude produžen do 30. juna.

Rok je već jednom produžen, sa 30. marta na 30. april ove godine za dostavljanje potrebne dokumentacije. Ako se desi da nekom fakultetu istekne akreditacija, dobiće dokument koji će važiti sve dok se ne reakredituje.

Nove cene akreditacija

Fakultete koji uđu u produženi rok za akreditaciju čeka uvećana naknada, od skoro četiri miliona dinara. Rektorka Univerziteta u Beogradu, profesorka Ivanka Popović, kaže da je novi cenovnik za akreditaciju fakulteta i studijskih programa neprijatno iznenadio sve, i da će na previsoke cene ukazati Ministarstvu, od koga očekuju podršku.

Šta to znači za studente?

Dekan Hemijskog fakulteta, profesor Ivan Gržetić, upozorio je da pojedini državni fakulteti neće moći da plate astronomske cene akreditacija. Fakulteti će morati da menjaju strukturu studijskih programa, a to nosi nove probleme sa sobom, kao što je povećanje cena školarina!

Slušaonica na fakultetu je puna sudenata

Samofinansirajući studenti će na pojedinim fakultetima morati da izdvoje i do 250.000 dinara za studije. Sa druge strane 50.000 dinara je minimalna naknada za studiranje koju će budući brucoši morati da plate ukoliko se ne upišu na budžet na fakultetima poput Rudarsko-geološkog, Fakulteta tehničkih nauka u Boru i Fizičkog fakulteta.

Najviše novca akademska godina stajaće samofinansirajuće studente na smeru ETF-a softversko inženjerstvo – čak 243.000 dinara. Njega prati Arhitektonski fakultet sa cenom osnovnih studija od 240.000 dinara.

Saobraćajni fakultet je povećao školarinu sa 90.000 na 108.000 dinara, Ekonomski sa 85.272 na 90.218 dinara, Pravni sa 95.000 na 99.000 dinara, Učiteljski sa 99.000 na 102.000 dinara i Mašinski fakultet sa 66.000 na 72.000 dinara.

Dok studenti razmišljaju da li će moći da plate školarine, na fakultetima smatraju da su cene prikladne, ali i da je omogućeno plaćanje na rate, što roditeljima samofinansirajućih studenata veoma znači.

Podeli