Najava izbora za EKO automobil godine 2017. u Srbiji

Izbor za EKO automobil godine u Srbiji održaće se krajem decembra u organizaciji više državnih institucija iz oblasti saobraćaja. Evo o čemu je reč.

eko automobil godine miss netauto

U cilju promovisanja zaštite životne sredine i unapređenja ekoloških uslova, organizuje se izbor automobila sa najboljim karakteristikama u smislu zaštite životne sredine koji je u ponudi na našem tržištu.

U ovu svrhu okupili su se: Privredna komora Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centar za motorna vozila – AMSS i časopis Eko-mobilnost.

Ideja iza ove akcije je da se odabirom „zelenog” automobila i svečanom dodelom priznanja promoviše zaštita životne sredine, podstakne sam trend i da se promoviše smer u kojem potrošači treba da razmišljaju pri kupovini novih automobila. Zaštita životne sredine dobija na sve većem značaju, naročito iz ugla strateškog opredeljenja Srbije da postane članica EU.

Iako studenti u velikoj većini nisu kupci novih automobila, naša populacija predstavlja buduće kupce i veoma je bitno da budemo upoznati sa značajem ekološki prihvatljivijih varijanti u odnosu na automobile stare 15 i više godina.

Dok ne budete odlučivali o kupovini novog automobila, pogledajte na šta treba obratiti pažnju kod kupovine polovnog automobila.

Kriterijumi odabira EKO automobila

Utvrđena je posebna metodologija za ocenjivanje i odabir EKO automobila, a kriterijumi su:

 • potrošnja goriva (30%)
 • emisija štetnih materija (30%)
 • mogućnost reciklaže (20%)
 • buka koju vozilo proizvodi (10%)
 • zapremina motora (5%)
 • snaga motora (5%)

Za titulu se takmiče 12 automobila:

 1. BMW X3
 2. Citroen C3 Aircross
 3. Dacia Duster
 4. Ford Fiesta
 5. Kia Niro
 6. Opel Crossland X
 7. Peugeot 3008
 8. SEAT Ibiza
 9. Škoda Karoq
 10. Subaru XV
 11. Suzuki Swift
 12. Volkswagen Polo

Jedan od navedenih automobila poneće i titulu Automobil godine u Srbiji – NetAuto 2018, a glasanje će se održati preko interneta, na sajtu netauto.rs i svako će moći da glasa za svoj favorit.

U prethodnim godinama titulu EKO automobil godine osvojili su:

 • Honda Civic 5D I-DTEC (2012)
 • Peugeot 208 1.4e-HDI (2013)
 • Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014)
 • Mazda 2 1.5d (2015)
 • Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016)
 • Citroen C3 1.6 Hdi (2017)

Posebna priznanja za očuvanje životne sredine

Pored izbora ekološkog automobila, u cilju pormovisanja etičkog ponašanja i podizanja svesti javnosti o potrebi za očuvanjem životne sredine i očuvanja prirodnih resursa, kao i promovisanje korporativne odgovornosti, dodeljuju se i posebna priznanja.

Do sada je posebno priznanje uručeno: kompaniji Toyota Srbija, usled napora za očuvanje životne sredine i uvođenje na tržište prvog automobila na hibridni pogon. Nosilac je takođe bio Centar za motorna vozila AMSS, usled razvoja prvog automobila na električni pogon domaće proizvodnje. GSP „Beograd”, usled implementacije električnih autobusa i uvođenja linije električnih autobusa, što je prvi put u Evropi; kao i Delta Motors, usled popularizovanja automobila na električni pogon.

Stručni žiri koji je zadužen za dodeljivanja prestižne nagrade je sačinjen od nepristrasnih stručnjaka: Dušan Stokić, Privredna komora Srbija; Filip Radović, Agencija za zaštitu životne sredine; Milan Božić, Centar za motorna vozila AMSS; Nevena Đukić, Energetski portal; Nebojša Ćulum, Agencija za energetiku; Zlatko Mitić, Metro Market.

Priznanje za Automobil godine NetAuto 2018 biće svečano uručeno u drugoj polovini februara 2018. godine, a u sklopu ceremonije će se održati i izbor za Miss NetAuto, koja događaju pruža posebnu dimenziju.

Priznanje za EKO automobil godine (kao i posebna priznanja) biti uručena za vreme trajanja Sajma automobila BG Car Show.

 

Podeli