Etnička zajednica

Pojam: ethnos – narod

Velike skupine ljudi povezane pre svega poreklom.

Trajniji, život na jednoj teritoriji. Postoji veliki broj etničkih zajednica. Neravnomeran razvoj ljudskog društva. Govori se više hiljada jezika – multikulturalnost.

 

Pleme (rodovi i bratstva). Nastaje iz ekonomskih i praktičnih razloga, prvobitna ljudska zajednica. Na srodnoj teritoriji ujedinjuju se rodovi i bratstva u plemena. Teritorija, jezik (plemenski), teritorijalna vlast (plemenski starešina). Plemena nastaju i zbog odbrambenih razloga. Vodila se teritorijalna borba (osbajanje). Vojni starešina – organizovano vojno pleme. On odlučuje da li će da brane svoj prostor ili će da ga prošire. Vrač savetuje kakva će se odluka doneti u odgovarajućem momentu. Patrimonijalna vlast.

 

Narod, skupina većeg broja plemena koji u dužem periodu zajedničkog života na istoj teritoriji stvaraju zajedničku državnu organizaciju i narodnu kulturu. Država, narodni jezik, narodna kultura. Prvi narodi, precivilizacija (Kina i Japan). Srpski narod nastaje u 9. veku sa pojavom prvih srpskih kneževina.

 

Nacija, etnička zajednica savremenog društva. Nastaje u 19. veku, pojavila se u kapitalizmu. Nacionalna država, medjunarodno priznata država. Književni (nacionalni) jezik. Jedinstveno unutrašnje tržište. Srpska nacija se formira u 19. veku, na Berlinskom kongresu.

Nacionalno pitanje je težnja neke nacije da ostvari svoja prava (politička), da ima svoju državu.

Nacionalizam:

–         pozitivna pojava, nastaje zbog razvoja nacionalne svesti

–         ekstremni, šovinizam i ksenofobija

Šovinizam je negiranje prava drugim nacijama.

Ksenofobija je velika netrpeljivost prema strancima.

 

Nacija je kvalitativno savremeniji tip etničke zajednice.

 

Podeli