adl adl

Fakultet bezbednosti – Moj (budući) fakultet #5

10

Džejms Bond, Džejson Born, MUP, BIA, CIA, VOA, VBA, KGB i druge troslovne skraćenice su prva stvar koja svima nama proleti kroz glavu kada se pomene Fakultet bezbednosti. U pravu sam, je l’ da? Ako to i nije slučaj sa ostalima, mogu da potvrdim da je to prvo što sam ja pomislio pri samoj ideji o tom fakultetu, već videvši sebe kako kradem top secret podatke iz maksimalno obezbeđenog industrijskog postrojenja i gubim se u nepoznatom pravcu uz zvuke John Barry-a!

Telefon i poverljiva dokumentaNe moram mnogo da vam govorim da biste pretpostavili da stvar ne izgleda baš onako kao što sam je zamislio. Međutim, to ne znači da izgleda loše, već naprotiv, izgleda vrlo dobro, primereno realnosti daleko od holivudskih svetala. Fakultet bezbednosti objedinjuje raznovrsna znanja koja pružaju društvene nauke, bazirana u sferi menadžmenta u okviru bezbednosnih pitanja, u zavisnosti od smera za koji će se student tokom studija odlučiti. Čak i tada, sva četiri smera su blisko povezana, jer je bezbednost integralna pojava koja postoji u svim oblastima ljudskog društva.

Sociologija, psihologija, pravo, filozofija, istorija, ekologija, bezbednost, odbrana, geografija, kriminologija… Ma koliko ovi predmeti delovali nepovezano, zapravo čine bitnu celinu u bezbednosnoj nauci.

Smerovi koje ovaj fakultet nudi su:

 1. Studije bezbednosti
 2. Studije odbrane
 3. Civilna odbrana i zaštita životne sredine
 4. Menadžment ljudskih i socijalnih resursa

Uz to, postoje i različite specijalizacije nakon završenih osnovnih akademskih studija. Možda na prvi pogled nije svima jasno čime biste se tačno bavili ukoliko bi u trećoj godini studija odabrali neki od ovih smerova, ali nakon opšte prve dve godine, stvari počinju da se kristalizuju i dobijenom osnovom stiče se ideja o tome šta bi vaša struka na kraju završenog smera bila. Stoga smatram da nema mnogo poente objašnjavati unapred suštinu svakog smera ponaosob, jer ni sam, kao student treće godine Fakulteta bezbednosti, ne umem apsolutno jasno da objasnim samom sebi.

Šta se uči na Fakultetu bezbednosti i lični utisak

Svakako, fakultet obučava za rad kako u javnom tako i u privatnom sektoru (MUP (jer kriminal nikad ne spava), M.O., diplomatska predstavništva, bezbednosno i vojno obaveštajne agencije, kompanije koje se bave ili ne bave pitanjima bezbednosti itd.) To je ono što je njegova najveća prednost, jer bezbednost je oblast koja nikada ne može da „presuši“, a tiče se same države. To automatski govori o neophodnosti školovanog kadra za pitanja bezbednosti, a zna se stav u Srbiji – država je najbolji poslodavac. Kao što sam pomenuo, smerovi su vrlo blisko povezani, a s obzirom na to da je moguće i kombinovanje izbornih predmeta sa različitih smerova, moguće je dobiti i opštu diplomu, na kojoj bi pisalo „Diplomirani menadžer bezbednosti“.

Iako sve što sam najpre objasnio i pomenuo jeste istina, naravno moram reći da nije sve baš glatko. Naime, iz lične perspektive smatram da tolika različitost i sveobuhvatnost učenja, koje ovaj fakultet podrazumeva (a samim tim i česta nepotrebnost gradiva), ne mogu apsolutno konkretizovati znanje iz jedne oblasti, što dovodi do česte zbunjenosti studenata o tome šta zapravo postižu studiranjem na ovom fakultetu. Ukoliko student poseduje manjak ambicija i konkretne ideje šta želi, može zalutati između “znam” i “ne znam” šta zapravo ovde tražim.

Ja sam, kao budžetski student treće godine, takođe imao nekoliko kriza koje su se ticale akreditacije fakulteta, iako ne sumnjam u znanje koje stičem i rešenost za studiranje (u suprotnom ne bih bio tu). Ono što dovodi do toga, jeste sveopšte stanje u kom mnogo ljudi nema predstavu šta je zapravo Fakultet bezbednosti, mešajući ga sa određenim privatnim višim školama i to sve u trenutku kada otvorenih radnih mesta manjka, a skupština podržava osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, o kojoj se praktično ne zna ništa, osim onog najbitnijeg – obezbeđuje direktan kadar bezbednosnim službama (čitaj – (skoro sigurno) radna mesta koja bi trebalo da pripadnu nama). Da li će to uticati na buduće zaposlenje naših studenata? Kakva se znanja, da li znatno konkretnija i praktičnija, dobijaju tamo? Sve su to pitanja na koja ni sam Fakultet bezbednosti ne ume da pruži odgovor svojim studentima, a to upravo pravi uvod u sledeći problem koji ću pomenuti.

Nedovoljna organizovanost

Pomenuta neorganizovanost se ne odnosi na predavanja, koja su, mora se priznati, organizovana tako da ne oduzimaju puno vremena i ne uzrokuju mnoštvo besmislenih pauza, što je čest slučaj na drugim fakultetima, već sveopšte neorganizovanost u donošenju odluka, blagovremenom obaveštavanju studenata, radu studentske službe, koja više podseća na uslužnu službu za radnike te iste službe sa povlašćenim radnim vremenom i uvek “lepim rečima” za studente (zbog kojih su prevashodno tu).

Neretki (da ne kažem stalni) su slučajevi kada ćete morati da prijavite ispite bez znanja o tome kada će se oni zapravo održati, pa čak i bez znanja o tome da li ste neki ispit položili, a vreme za prijavljivanje ispita za sledeći rok ističe kroz par sati. Zatim, nakon objave tačnih datuma kada će se određeni ispit realizovati, može se desiti da saznate da ste zapali za datum koji je već sutradan, bez mogućnosti da ispit odložite. No, to sve spada u čari Fakulteta bezbednosti na koje vremenom oguglate a koje očigledno nemaju nameru da nestanu.

Neki ispiti i profesori

Imam potrebu da upozorim potencijalne brucoše F.B.-a i na brojne kolokvijume tokom semestara, za koje ne postoji uvek garancija da se neće polagati i usmeno na završnom delu ispita. Predmeti koji se izučavaju se kreću od izrazito dosadnih sa izuzetno zanimljivim nadarenim profesorima i asistentima, ali i do izrazito zanimljivih predmeta sa izuzetno monotonim i ne tako sjajnim predavačima. Dr Ljubomir Stajić, koji predaje Osnove bezbednosti u prvom semestru prve godine studija, svakako predstavlja fakultetsku legendu i verovatno najboljeg profesora/predavača na fakultetu, koji ume da dopre do studenata i svoj predmet učini zanimljivim, ali isto tako i izuzetno zahtevnog ispitivača od kog mnogi imaju noćne more. Međutim, sve te noćne more nestaju kada se ispit konačno ljudski spremi i uz dosta sreće (koja je izuzetno bitan faktor u „formuli položenog ispita“, koju je sam Stajić predstavio) i posle naizgled nedostižne nagradne bombone u činijici na profesorovom stolu, koju dobijate uz upisanu ocenu u indeks. Tu je i čuvena Regionalna geografija sa druge godine studija, od koje imate osećaj da ne znate više kako se zovete jer ste upamtili “broj zrnaca zemlje na jednom hektaru obradive površine regije zapadna Srbija”. 🙂

Troškovi, školarina, prijemni, upis

Kao i na drugim društvenim fakultetima, školarina je, bez nama poznatog opravdanja, izuzetno visoka (106.500 RSD), s obzirom na to da je u pitanju fakultet baziran isključivo na teorijskoj nastavi.  Neki govore da je cifra tolika usled nedovoljnog prostora za predavanja u sedištu faksa, što iziskuje iznajmljivanje prostora za predavanje na Vojnoj akademiji, dok neki govore da se time skuplja novac za izgradnju novog sedišta fakulteta za koji postoji idejno rešenje već godinama (ruku na srce, ako i kada se ta zgrada bude izgradila, biće to sjajan visokoškolski objekat po svetskim standardima).

No, bilo kako bilo, to su stvari na koje ja nemam tačan odgovor, ali ono za šta vas mogu još pripremiti, jesu dodatni troškovi prilikom upisivanja fakulteta! 🙂 Kada sam upisivao fakultet, 2011. godine. troškovi upisa su bili ogromni, a sada su sigurno za bar po hiljadu dinara viši. Za prijavljivanje prijemnog ispita na kome polažete 2 od 3 predmeta za koja se odlučite (sociologija, psihologija i ekologija) bilo je neophodno izdvojiti 7.500 RSD, da bi nakon položenog prijemnog ispita bilo neophodno doplatiti još 7.500 RSD za troškove upisa na fakultet (u koje je, pazite sad – uračunat indeks i nekoliko ŠV obrazaca). Fakultet organizuje pripremnu nastavu u trajanju od mesec dana (vikendima) koja je takođe skupa (8.500 RSD) po predmetu, a na kojima ćete, istina, dobiti veoma korisne informacije o tome na šta se bazirati prilikom učenja, kako učiti, probne testove i slično.

Nabrojao sam dosta mana i prednosti fakulteta koji studiram, nabrojao sam i neke osnovne informacije o predmetu izučavanja bezbednosti koje su mene privukle i usled kojih sam se odlučio za ovaj fakultet, i zaključak je sledeći:

Istina je da živimo u Srbiji, u zemlji u kojoj nikada ništa nije bilo stabilno i u kojoj verovatno nikada ništa neće ni biti, a u kojoj najčešće „diploma nije trijumf nego briga“ (Furio Đunta), pa su tako zvanično “konkretni fakulteti” poput mašinstva, elektrotehnike, ekonomije bili sigurnija varijanta za odabir budućeg poziva, ali ako imate nešto avanturističkog duha, želje za bavljenjem organizovanjem i upravljanjem kriznim situacijama na unutrašnjem i spoljnom planu, unutrašnjim poslovima, ali i odnosima među državama, koordinisanjem ljudskih i socijalnih resursa, bavljenje diplomatijom i suočavanjem sa vanrednim situacijama, ovo je definitivno fakultet koji će vam pružiti potrebna znanja, i uz nešto ambicije pomenutu brigu pretvoriti u trijumf!

Komentari10 коментара

 1. Cenjeni kolega , ja sam diplomirala prošle godine , prva u generaciji, pa već godinu dana trazim posao u struci koji naravno za nas postene ,bez veze , ne postoji , a onda redovno posecujuci sajtove za zaposljavanje, razocaram se jos vise kad procitam da i za cistacicu treba radno iskustvo,pa se redovno pitam sto se cimate toliko oko ovog , nazalost, i mog fakulteta ? zasto cmizdrite kad padnete po sto puta, i ja sam padala pa nista, niko nije rekao da moras da studiras,sami smo to hteli, a onda se pitam zarad cega,koje plate i koje babe zdravlje ? 🙂 pozdrav kolega, sa srecom 😀

 2. Kao student četvrte godine Fakulteta bezbednosti mogu slobodno da kažem da vas ovaj fakultet neće ničemu naučiti, sve zajedno ima 3-4 dobra predmeta iz kojih se nešto može naučiti, a ostali jedva da imaju nekih dodirnih tačaka sa našom strukom. Čisto bubanje teorije na pamet koju posle kolokvijuma/ispita zaboravite u roku od dva sata i onda se pitate zašto ste u opšte i učili to. Što se zaposlenja tiče, više profesora mi je otvoreno reklo da ako želimo da dobijemo državni posao neophodno je da imamo debelu vezu ili članstvo u stranci, tako da mi koji smo „bezveze“ posao najčešće tražimo u privatnom sektoru, a oni pre svega traže praktično znanje, što ovaj fakultet naravno ne pruža, tako da se spremite da određeno vreme volontirate da bi ste stekli to praktično znanje. I da, što se mastera tiče, to je čisto bacanje novca, poslodavcima je to samo parče papira, za taj novac upišite kurs nekog jezika, to će vam sigurno biti korisije.

 3. Hvala do neba na ovim informacijama, toliko dobro napisan tekst i sve što sam do sada tražila po internetu sam našla ovde! Planiram da upišem ovaj fakultet sada kada završim srednju, i ovo je super što si napisao 😀

 4. Pozdrav, ja imam jedno pitanje. Gde mogu da nadjem datum kada se prijavljje upis na faultet i kada je prijemni? Vreme prolazi i bojim se da ne ode predaleko od datuma kada budem morala da podnesem prijavu. Hvala Vam u napred.

 5. @Ivana, nema potrebe da brineš i žuriš, tek je u toku prijavljivanje za pripremnu nastavu a kamoli za prijemni. Evo koliko sam ušao na sajt fakulteta ( http://www.fb.bg.ac.rs/ ) i pogledao, prijava za pripremnu nastavu koja se održava u maju je do 25. aprila. Na istom tom sajtu će blagovremeno izbaciti obaveštenje o konkursu za fakultet tj. o terminu prijave za prijemni i samog prijemnog ispita (ali tek negde krajem maja/početkom juna, ako se dobro sećam). Vremena ima više nego dovoljno. Stajaće na početnoj stranici sajta Fakulteta bezbednosti, kao i sa strane na početnoj stranici, gde trenutno stoji informacija o prijavi za pripremnu nastavu. Uvek najbolje da okreneš broj telefona fakulteta, ali sada ti sigurno neće ponuditi nikakav konkretan odgovor jer ima više od 2 meseca do prijemnog. Pozdrav 😉

 6. Zaobidjite ovaj fakultet u sirokom luku … izgubicete 4 5 godina ni za sta i ne nasedajte na price o TAJNIM agentima,vojsci i policiji jer nema fakultet nikakve veze sa njima… necete znati nikom da objasnite sta studirate ni sta cete raditi kad zavrsite …. praksa 0 …. uslovi studiranja 0 ….. i ne postoji konkretno radno mesto koje ovaj fakultet predstavlja… mogao bih da pisem roman o ovom fakultetu bez svrhe postojanja i neke perspektive …. student ovog fakulteta koji je zavrsio i diplomirao u roku koji kao i 99 ,/’ kolega koje su diplomirale nema posla niti neku svetlu buducnost po pitanju ovov faksa … tako da dobronameran savet da razmislite dok ne bude kasno

 7. Koliko god imao afiniteta prema ovom fakultetu , realno znam da je fakultet nema nikakvu perspektivu i presmešan je . Mene bi bilo sramota da ga studiram , verujući u njegovu neophodnost i potrebu kadrom. I vojska i mup školuju na svojim ustanovama onoliki broj koliko im je potreban da proizvedu u inspektore i potporučnike. A da će neko naći posao u civilstvu sa ovim komunističkim fakultetom , čisto sumljam. Fakultet je dobar da se završi,onako za svoju dušu.uporedo sa nekim zanatskim fakultetom. Ali svakako nikakva korist od njega. A ako nekoj firmi baš bude trebao inženjer zaštite , šta god to izmišljeno radno mesto značilo, uzeće penzionisane oficire,pukovnike sa srodnih-debilnih , ali malo ozboljnijih fakulteta. Ja bih voleo kad bi postojala viša od dve godine,da ga završim iz čistog hira i zajebancije, da ne moram gubiti godine svog života na bespotrebne glupost.

 8. @Marko
  Previše je kontradiktornosti u tvom komentaru. Zbog toga sumLJam da si dovoljno upućen u Fakultet i materiju, pa nisam siguran kako da ti odgovorim. A opet s druge strane si rekao i po koju smislenu. Ovaj tekst sam napisao na početku treće godine studija, i evo nekoliko godina kasnije, završio sam smer Civilne zaštite i zaštite životne sredine, diplomirao sam na vreme i upisao master studije na Geografskom fakultetu, na smeru životne sredine. Daleko je od toga da mislim da je jedna takva pozicija izmišljena i nepotrebna, iako nisi baš potrefio naziv profesije, a postoji i pregršt drugih zanimanja kojim bi naši studenti mogli da se bave, pogotovo sa mojom kombinacijom fakulteta. Ipak, potpuno je druga tema to što ta zanimanja nisu razrađena kod nas, te što će nas to jednom vrlo skupo koštati kao što već jeste nekoliko puta unazad. Takođe, glavni problem jeste restrukturiranje sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji kojim bi se bitni subjekti tog sistema reformirali, i nadam se postavili osnovi za brojna zanimanja koja nedostaju. Jer gotovo uvek na kraju „bude kasno“ kada se setimo.

 9. Ja takodje planiram da upisem ovaj fakultet i poprilicno je porasla zainteresovanost za isti. Iako nam na predavanjima u skoli nisu rekli sta tacno mozemo biti nakon zavrsetka nadam se da ce vaziti ono pravilo da ce uspeti onaj koji se trudi.

 10. Jos malo pa master :)

  Ja samo mogu reci da ovaj fakultet predstavlja sve ono sto ne valja na drzavnim fakutletima – profesori koji ne drze predavanja, profesori koji ruse studente po 15x, studentska sluzba kojoj ne smete da prismrdite, praksa nepostojeca, tretiraju vas kao stoku, umobolni nivo administracije i birokratije, itd… Svaka cast pojedinim profesorima, koje zaista vredi slusati, ali ja imam tragicne 2 godine iskustva sa ovim fakultetom. Prebacio sam se na privatni fakultet za medjunarodnu politiku i bezbednost, i tek onda sam shvatio sta znaci uzivati u odnosu sa profesorima, i sta znaci kad nekog placas koliko te moraju postovati, hteli ili ne. Sto je najgore, svi ti profesori sa privatnih fakulteta rade i na drzavnim fakultetima, ali DRASTICNO drugaciji odnos imaju prema studentima – dok smo na drzavnom stoka, ovde smo mi ti koji ih drze na poslu, pa nas u skladu sa tim i tretiraju. Moje licno iskustvo je da su kriterijumi na privatnom nizi, ali razumni, za razliku od onih koji kriterijuma na drzavnom koji sluze samo da se pojedini kompleksasi izivljavaju. Toliko!

Ostavite komentar