Fejsbuk sprovodi eksperiment u Srbiji

Velika promena koja je zadesila korisnike Fejsbuka u Srbiji je da su sa početne strane (News feed) nestale objave naših omiljenih stranica, a pojavile se objave ljudi za koje nismo ni znali da ih imamo u prijateljima. Saznajte koliko će trajati ovaj eksperiment, i kako je uticao na stranice na Fejsbuku.

Facebook aplikacija na telefonu

Objave sa stranica od sada u posebnom odeljku

Objave stranica sada se nalaze u posebnom odeljku koji se naziva Explore feed, pa njih možete videti samo ako namenski kliknete na ovu opciju.

Vest o podeli objava je potpuno uništila domaće stranice, jer je domet objava sada mnogo niži, a to je posebno uticalo na one koji preko stranice prodaju nešto.

Internet javnost je planula, i u neverici se našla u ulozi pokusnog kunića. Od sada će morati na različite načine da se dovija kako bi u javnost provukla svoje objave, i ono što smatra da je važno.

Zemlje u kojima se sprovodi eksperiment

Fejsbuk kompanija ovaj eksperiment sprovodi u šest zemalja, u koje pored Srbije spadaju i Slovačka, Kambodža, Šri Lanka, Bolivija i Gvatemala.

Iz Fejsbuka su najavili da će ovaj eksperiment trajati nekoliko meseci, kao i da nemaju nameru da ovu vrstu podele objava primenjuju na globalnom nivou.

Najveću štetu imaju stranice za prodaju i mediji

Osim onih koji preko stranice prodaju nešto, veliku štetu će imati i mediji, kojima je Fejsbuk bio platforma koja je mnogo povećavala posetu i čitanost.  

Novinar iz Slovačke navodi da su određene stranice u toj državi u četvrtak i petak imale pad vidljivosti objava za čak dve trećine u odnosu na period pre uvođenja promene.

Stranice slovačkih medija beleže čak četiri puta manju interakciju, merenu lajkovima, komentarima i prosleđivanjem, ali promena nije mnogo pogodila velike medije, već samo one manje, pošto oni inače imaju mali procenat šerovanja, dok veliki mediji imaju visok procenat šerovanja.

Šerujte da spasite vašu omiljenu stranicu

Da bi se objave stranica vratile na početnu stranu, odnosno pojavile onima koji su ih već lajkovali, stranice moraju za to da plate. Jedino što preostaje stranicama, kako bi se održale na prirodnom rastu poseta je da što više aktiviraju šer dugme među obožavaocima.

Fejsbuk se godinama hvalio kako je besplatan, i kako će uvek biti, ali izgleda da Fejsbuk polako postaje plaćeni marketing, jer je video veliki potencijalni kapital u objavama stranica.

 

Podeli