Geolozi tvrde: otkriven novi kontinent Zelandija!

Kao što ime kaže, ispravno ste pomislili na Novi Zeland. Kako geolozi tvrde, koji su konačno prikupili dovoljno naučnih dokaza, Novi Zeland ne predstavlja nasumični niz ostrva već je deo celokupnog kontinenta sa istim geološkim poreklom. Evo kako je otkriven novi kontinent Zelandija (Zealandia) i o čemu se tačno radi.karta Novog Zelanda

Čak 11 geologa, koji su članovi Geološkog društva Amerike (GSA), u svom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu ovog društva, tvrdi da je otkriven potpuno novi kontinent Zelandija, veličine Indije, koji se praktično krio ispred „naših“ očiju. Ljubitelji geografije i geologije, da li ste spremni?

6, 7 ili 8 kontinenata?

Okej, učili smo da postoji 7 kontinenata. Potom su postojali pokušaji koji polako zaživljavaju, da se Azija i Evropa zvanično posmatraju kao jedan ogromni kontinent na osnovu geoloških karakteristika. Ako se usvoji naučno posmatranje Evroazije kao jedinstvenog kontinenta, zaključićemo da je Zelandija zapravo novi, sedmi kontinent.

Novi Zeland + Nova Kaledonija = novi kontinent Zelandija

slika

O ovome su pisali naučnici i ranije, tačnije decenijama unazad, pa je Zelandija po prvi put pod ovim imenom pomenuta 1995. godine.


Doduše, tada je Zelandija označavala region Novog Zelanda i Nove Kaledonije sa okolnim ostvrima, kako bi se označili iscepkani fragmenti Gondvane, superkontinenta koji je postojao pre 200 miliona godina.

Dakle, postojale su pretpostavke i hipoteze, ali se konačno došlo do značajnog broja dokaza i informacija, kojim se može tvrditi da postoji ceo novi kontinent.

Istraživanja Zemljine kore i geoloških karakteristika ove regije, kao i satelitski snimci utvrdili su da Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo nisu nasumični lanci većih i manjih ostrva u Pacifiku, već da su oni površinski slojevi jednog masivnijeg, zajedničkog kontinenta.

Zelandija svojom površinom nadmašuje veličinu Indije pa se prostire na jedinstvenom, 4,9 miliona km2 velikom komadu Zemljine kore, koji se prema istraživanju razlikuje i odvaja od geoloških karakteristika Australije.

Dokazi na kojima geolozi zasnivaju teoriju

Da bi dokazali da je Zelandija zapravo kontinent i da sva ostrva imaju zajedničku geološku strukturu, jesu sledeći:

  • Površinski slojevi (ostrva) izviru relativno visoko iznad površine okeana;
  • Postojanje raznovrsnosti tri vrste stena: vulkanske (eruptivne), metamorfne i sedimentne stene;
  • Postojanje deblje, manje rastresite zemljine kore naspram okeanskog dna koje okružuje Zelandiju;
  • Jasno definisane granice kontinenta na velikoj površini, koje bi ovu regiju izdvojile kao kontinent, a ne mikrokontinent ili delić kontinenta.

Šta kažete na ovo, da li naučnici zaista imaju dovoljno dokaza za postojanje novog kontinenta? Jedno je sigurno, ukoliko dođe do zvaničnog usvajanja ove teorije, Novi Zeland više neće biti posmatran kao neko usamljeno ostrvo na kraj sveta, već kao deo celokupnog kontinenta, a vrlo verovatno da će doći i do izrade novih geografskih karata.

Podeli