Grad Beograd raspisao konkurs za stipendije

Srednjoškolci i studenti od danas, 5. oktobra, mogu da konkurišu za stipendije Grada Beograda. Prijave su otvorene do 20. oktobra, a mogu se podneti u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Budžet izdvojen za stipendiranje najboljih srednjoškolaca i studenata ove godine iznosi 22 miliona dinara.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak, ističe da je cilj dodeljivanja bespovratnih novčanih sredstava nagrađivanje dosadašnjeg uspeha kao i dodatni podsticaj za dalji napredak studenata i srednoškolaca. U narednih petnaest dana kandidati će se prijaviti za ukupno 190 stipendija koje će biti dodeljene od strane Grada Beograda.

Školska klupa - studiranje

Koliko stipendija dobijaju srednjoškolci, a koliko studenti

Stipendije će biti raspoređene tako da ukupno 145 pripadne učesnicima raznih smerova srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova u Beogradu. Srednjoškolcima su namenjene ukupno 34 stipendije, od kojih će 30 otići u ruke učenicima gimnazija i srednjih stučnih škola, dok će četiri biti dodeljene učenicima umetničkih škola.

Studentima će biti dodeljeno 111 stipendija, od čega je 59 namenjeno studentima prirodno-matemtičkog usmerenja, 39 studentima društveno-humanističkog usmerenja i 13 stipendija studentima umetničkog usmerenja. Ukupno 45 stipendija je namenjeno studentima i srednjoškolcima sa invaliditetom, preciznije 30 studentskih stipendija i 15 srednjoškolskih. .

Iznos stipendija i način prijave

Iznos đačke stipendije na mesečnom nivou iznosi 10 000 dinara, dok je studentima namenjen iznos od 12 000 dinara. Detaljni kriterijumi i uslovi konkursa će biti objavljeni na sajtu Grada Beograda, a obrazac za prijavu se može preuzeti u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, Kraljice Marije 1, pisarnica (šalter br. 7 na III spratu) ili na sajtu Gradske uprave grada Beograda u rubrici „Gradski oglasi, konkursi i tenderi”.

Grad Beograd na ovaj način podstiče uspeh studenata i srednjoškolaca još od 2004. godine kada su stipendije počele da se dodeljuju u okviru Programa podrške najuspešnijim srednjoškolcima i studentima Beograda tokom školovanja.

Podeli