Impresivna arhitektura najelitnijih fakulteta na svetu

Svima je dobro poznat onaj odnos između ljubavi i mržnje sa školom, i sasvim je u redu osećati se tako ponekad, sve dok u svesti jasno ne razgraničimo da sve što naučimo u tim učioncama i čujemo u hodnicima, može u velikoj meri da utiče na buduće zanimanje, način razmišljanja, odnose kakve gradimo sa drugima, a često i količinu sredstava kojom ćemo raspolagati na mesečnom nivou.

Međutim, neke države u svetu su naročito pažljivo gradile svoj autoritet u univerzitetskom svetu, ne samo po kvalitetu nastave i slavnim predavačima, već i po velelepnim kompleksima u kojima studentima bude zadovoljstvo da borave ili uče. Hajde da vidimo hoće li i vama neki od najlepših univerziteta probudtiti želju za studijama u inostranstvu.

Univerzitet u Salamanki – najstariji univerzitet u Španiji

Jedan od retkih univerziteta u Evropi koji su dospeli na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine jeste i Unverzitet u Salamanki, kao najstariji univerzitet na celom iberijskom poluostrvu koji datira još iz sredine 13. veka.

U sklopu Univerziteta nalaze se i muzeji u kojima su izložene stvari najpoznatijih španskih umetnika i naučnika, gde možete naći i lične predmete slavng Migela de Servantesa. Muzeje ćete lako prepoznati jer su urađeni u stilu velelepne, barokne arhitekture, koja će svakoga ostaviti bez daha dok koračaju dugim i uzanim uličicama popločanim betonskim pločama.

Studentski grad Univerziteta Oksford

Univerzitet nastao od manastira i dodir betona u Beogradu

Zgrade od masivnog betona i betonska galanterija predstavljala je naročito popularan način gradnje i ukrašavanja kraljevskih, manastirskih i univerzitetskih kompleksa, a ta tradicija zadržala se do današnjeg dana. 

Čak su i domaći fakulteti sa Beogradskog Univerziteta i neke srednje i osnovne škole birale da se njihov uticaj i ugled u društvu podigne modernom i kvalitetnom betonskom galanterijom. 

Nije lako postići taj otmeni i monumentalni izgled po kom su poznati evropski univerziteti, ali ukoliko na tom putu imate saveznika kao što je kompanija Arming – dodir betona postaje umetnost, o čemu svedoče primeri ispred fakulteta i škola kao što su:

  • Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu,
  • Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu,
  • Razne tehničke i mašinske škole glavnog grada.

Najbogatiji i najlepši je Harvard

Već duži niz decenija, Harvard važi za najbogatiji i najbolje uređen Univerzitet u svetu a njegov izgled kopiraju i podražavaju mnogi drugi fakulteti. Ovaj Univerztitet osnovan je u Americi 1636. godine i jedan je od samo osam članova Ajvi lige, što je najprestižnija oznaka za privatne univerzitete. Ukupno 75 ljudi sa Harvarda osvajalo je Nobelovu nagradu, a prihodi fakulteta idu i preko 30 milijardi dolara godišnje.

Kako izgleda zgrada iz kojih studenti osvajaju “Nobela”?

Sa tolikim prihodima veoma je lako postići izgled kampusa kakvim se danas Harvard diči, a prvo što ljudima padne na pamet na pomen ove prestižne školske institucije jesu zagasito crvene cigle i betonska galatnerija.

Međutim kad se malo zađe oko zgrada, otkriva se potpuno novi arhitektonski svet građevina od drveta, granita, mermera, čelika, gvožđa i stakla. Iako su zgrade od prepoznatljivih cigala u neo klasicističkom stilu, Univerzitet zapravo gaji tradiciju negovanja nekoliko stilova u arhitekturi koje su donosile različite kulture tokom formiranja jedinstvene američke nacije i društva. 

Eklektizam zgrada koje čine kampus postao je toliko poznat što je rezultiralo posebnim epitetom koji se daje građevinama koje imaju taj “harvardski prizvuk”.

Beri koledž u Džordžiji – najfotogeničniji univerzitet na svetu

Beri koledž iz Džordžije je umetnička škola koja potpuno odgovara svojoj nameni i nebrojeno puta je porglašavana za najlepši i najfotogeničniji koledž na svetu. Kombinacija kula u gotičkom stilu i imprsivno imanje od 30.000 hektara polja, šuma, fontana i jezera učiniće da vas ovo bajkovito imanje podseti na magični Hogvorts.

Međutim, to ne bi bilo jedino filmsko ostvarene na koje bi vas Beri podsetio. Ova lokacija korišćena je i za potrebe snimanja filmova “Sweet Home Alabama” i “Remember the Titans”.

Najlepši Univerzitet na svetu
Najlepši Univerzitet na svetu

Legenda u Evropi – kraljevski Oksford

Univerzitet Oksford iz Velike Britanije je najstariji Univerzitet u engleskom govornom području i drugi najstariji na svetu koji je i dalje u funkciji i toliko popularan. Iako je datum osnivanja nepoznat, ima podataka da se bavio podučavanjem i pre 1096. godine.

Nalazi se u okolini centra srednjevekovnog grada Oksforda, a sačinjavaju ga 44 koledža i privatnih škola i preko 100 biblioteka, čineći time najveći akademski bibliotekarski sistem u Kraljevstvu i Evropi. Oksford poseduje i sopstveni, najstariji evropski muzej kao i najveći studentski press-centar u svetu. Budući da je čitav grad univerzitetski, Oksford ne poseduje glavni kampus, već su zgrade i ustanove raštrkane po čitavom gradu.

Viktorijanski pesnik M. Arnold ga je nazvao „gradom uspavanih tornjeva“.

Univerzitet u Pekingu – najukrašenije kraljevske bašte

Kineska arhitektura je bez sumnje jedna od oblasti gde su ukrasi i ornamenti na ceni, a mnoštvom tradicionalnih oblika i dezena imao je čast da bude ukrašen i Univerzitet u Pekingu

Univerzitetski kampus je izgrađen na mestu kraljevske bašte dinastije Ćing. Iako kampus pruža dom za nekoliko hiljada studenata, odiše posebnim dodirom mira i luksuza, bujnih bašta sa nekoliko pagoda, jezera i pomoćnih zgrada.

Svetski univerziteti dali su neke od najpoznatijih i najpriznatijih naučnika i umetnika svih vremena, ali boravak i studije na njima nisu “mačiji kašalj” i zahtevaju veliku posvećenost učenju i radu, a velelepna i bogata arhitektura samo je dodatni dokaz njihove tradicije i kvaliteta.

Podeli