IT girls – Podržimo žene programere!

U cilju ojačavanja postojeće IT zajednice, a po ugledu na zemlje u kojima je osetan tehnološki napredak,  par ambicioznih individualaca Nevena Sofranić i Nemanja Čedomirović, odlučili su da pokrenu projekat IT girls. Cilj projekta je stvaranje okruženja, koje će biti okrenuto popularizaciji ove oblasti među mladim damama i ohrabrivanju žena da se profesionalno ostvare u IT industriji.

IT girls tim

Prema Fortune 500 listi, pet najuspešnijih pojedinaca u IT industriji su Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Marc Cuban i Bill Gates. Da li primećujete da nema nijedne žene? Uzrok manjku žena u IT industriji mnogi traže u tome što lepši pol od ranog detinjstva biva usmeravan ka „ženskim oblastima“, kao što su društvene nauke i umetnost. Međutim da li je pomenuti manjak posledica nametnutih izbora, rodne diskriminacije ili nečeg trećeg, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Bilo kako bilo, činjenice govore za sebe.

IT girls vs. IT boys

  • Statistički podaci ukazuju da žene čine manje od trećine ukupno zaposlenih kada je u pitanju IT industrija i telekomunikacije;
  • Vrlo mali procenat žena zauzima najviše menadžerske pozicije (8% u izvršnim odborima; 4% na direktorskim pozicijama);
  • Prosečan broj žena koje učestvuju u tech timovima iznosi 15,75%;
  • Prosečna neto plata developera u Srbiji iznosi 1265 €, dok žene na ovim pozicijama zarađuju oko 300 € manje.

Cilj IT girls projekta je upravo popraviti činjenično stanje i okrenuti brojke u korist žena. Prvi od zadataka na tom putu biće sprovođenje ankete koja će pokazati realnu situaciju na IT sceni u Srbiji. Tom prilikom biće identifikovani svi problemi koji potencijalno postoje i na čijem otklanjanju će IT girls tim aktivno raditi.

Ovom prilikom vas zajedno sa IT girls timom pozivamo, da udruženim snagama pokušamo da otklonimo potencijalne barijere i pomognemo ženama da se afirmišu kao profesionalci u IT-u kroz istraživanja, informisanje, edukaciju i promociju. Neka IT days traju tokom cele godine!

 

Podeli