Izložba „Boje života“ povodom Međunarodnog dana izbeglica

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, pre par dana je održana izložba pod nazivom „Boje života“. Povod za izložbu je Međunarodni dan izbeglica a sama postavka je specifična po tome što su autori i autorke upravo izbeglice.

izlozva - prst - boje

Radovi prikazani na izložbi „Boje života“ nastali su na likovnim radionicama uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017. Kroz radionice je tokom 4 nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica različitih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera, crtanje olovkom.

Na otvaranju izložbe govorili su Dragana Rajić, iz Komeserijata za izbeglice i migracije Srbije, Tanja Marović, savetnica za razvoj programa u SOS Dečijim selima Srbija, Gordana Vučinić, menadžerka programa „Solidarnost“, Aboozar Soltani i Jahanzeb Momand, kao autori čiji su radovi, između ostalih, bili deo postavke.

sos - sela- medjunarodni - dan izbeglica

Pored 129 umetničkih radova i crteža, na izložbi „Boje života“ je prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji raznih aktivnosti.

slika

Inspiraciju pronalazim u želji za boljim i lepšim životom. Prilagođavajući se situaciji u kojoj se nalazim, sve fotografije snimljene su mobilnim telefonom“, iznosi Abuzar.

Radovi govore o psihičkom stanju migranata

Likovne radionice, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

migranti - izbeglice

slika

 „Ova izložba je kruna svega što smo radili gotovo mesec dana. Likovne radionice su rađene sa ciljem da imaju terapijski efekat – da im pomognu da savladaju neke svoje probleme, da se opuste i savladaju svoju kreativnost. Ima radova koji su vrlo depresivni i pokazuju njihovu trenutnu situaciju, a ima radova koji su jako interesantni – naročito dečiji radovi, jer deca žele da, kroz svoje radove, nesebično podele sa svima nama svoje utiske i emocije“, reči su Miloša Ostojića, akademskog slikara, koji je vodio likovne radionice.


OS Dečija sela Srbija, od avgusta 2015, kroz Program urgentne pomoći „Solidarnost“, pružaju pomoć i podršku izbeglicama na njihovom putu kroz Srbiju. SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa”. A tu su i mobilni timovi, koji distribuiraju materijalnu i nematerijalnu pomoć, podška timova za zaštitu dece, kao i podrška nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

Podeli