Ja bi trebao, ali nemogu!

SMS poruke, društvne mreže, mail-ovi, … Načini komuniciranja koji čine našu svakodnevicu. Kada smo zaboravili sva ta pravila i odlučili da nije bitno kako je nešto napisano, sve dok nas druga strana razume?

pisanje olovkom

Dali, nemogu, samnom – deluje poznato?!

Mnogima od nas ovako napisane reči bodu oči, žargonski rečeno. Odmah stvaraju i drugačiju sliku o sagovorniku, jer pretpostavljamo njegovo osnovno neznanje.

Niko ne zna sve, svi smo se nekada zapitali da li se reč piše na ovaj ili onaj način. U tim situacijama uglavnom pitamo nekoga, proverimo na „sveznajućem“ internetu. Problem nastaje iz razloga što mnogi, uglavnom mladi ljudi, i ne razmišljaju o tome. Nije im bitno da li će neku reč pravilno napisati ili ne. Sa druge strane, i u mnogim formalnim mail-ovima, poslovnim pismima, dopisima desi se da se potkrade po neka greška.

Kako bi na najbrži način drugoj strani rekli to što nam je na umu razvio se veliki broj skraćenica, žargonskih izraza, čak i novih slova do sada nepozantih srpskoj azbuci. Ali, da ih ne mešamo sa pravopisnim greškama, možda je bolje da tu temu ostavimo za neki drugi tekst gde ćemo se baviti samo dešifrovanjem ovih izraza. 🙂

NIje nam cilj da bilo koga omalovažavamo, svima se s vremena na vreme potkrade neka greška. Zato, hajde da ih skupimo na jedno mesto i konačno zapamtimo!

Evo nekih, sa kojima se najčešće susrećemo:

Nije NEZNAM nego NE ZNAM

Nije SAMNOM nego SA MNOM

Nije NEMOGU nego NE MOGU

Nije TREBAO SAM nego TREBALO JE

Nije IZVINUO nego IZVINIO

Nije CELO VREME nego SVE VREME

Nije JA BI nego JA BIH

Nešto što je potpuno različito, a možda se i najviše sreće  – postavljanje pitanja sa JER, umesto sa JE L`.

Ovi primeri pravopisnih, ali i grešaka u izgovoru mogu pomoći svima da rešimo neku nedoumicu. Sigurno ih ima još mnogo, ali od nekuda se mora početi.

P.S. Nadam se da se u samom tekstu nije potkrala neka greščica! 🙂

Podeli