Kako da odaberete laptop ako studirate arhitekturu ili grafički dizajn

Ukoliko ste student arhitekture ili grafičkog dizajna, sigurno znate koliko može biti važno imati kvalitetan laptop na kome možete raditi projekte i zadatke. Ipak, oni koji tek počinju sa studijama možda nisu toliko informisani i naći će se u velikom problemu ako nemaju adekvatan prenosni računar. 

Bez pravog laptopa, svakodnevni zadaci kao što su 3D modeliranje, renderovanje i grafičko dizajniranje mogu postati izuzetno frustrirajući i oduzimati mnogo vremena. 

Softveri koje koriste inženjeri, ali i studenti arhitekture i grafičkog dizajna često su jako zahtevni. U nekim situacijama, ako ne vodite računa o izboru računara, može vam se dogoditi da računar ne može da pokrene potreban program. Zato je od velike važnosti da hardver laptopa koji birate bude dovoljno jak da pokrene potreban softver, ali i da nakon toga program radi bez seckanja, zastajkivanja i dugog čekanja, kako bi se izvršila zadata operacija.

Ako tek počinjete studije ili već pohađate fakultet a niste sigurni koji laptop da odaberete za potrebe studiranja arhitekture i grafičkog dizajna, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći. Nakon što pročitate ovaj tekst, detaljno istražite ponudu na internetu – laptopovi i cene različitih modela mogu značajno da variraju, što znači da pri kupovini možete da napravite značajnu uštedu, a da u isto vreme kupite vrhunski laptop. 

Potreban vam je moćan procesor

CPU određuje koliko će vaš laptop biti sposoban da brzo obrađuje zadatke. Za arhitektonske projekte i grafički dizajn vam neće biti neophodan najnoviji i najjači model procesora, ali snažan CPU sasvim sigurno hoće.

Obratite pažnju na broj jezgara, jer on određuje koliko instrukcija vaš CPU može istovremeno da obradi. Ciljajte na najmanje osam jezgara. Ako CPU ima mogućnost multithreadinga, to je takođe velika prednost. Ciljajte na najmanje 12 thread-ova. Brzina takta je još jedna važna specifikacija. Ona određuje koliko brzo CPU može da obrađuje zadatke. Ciljajte na brzinu takta od najmanje 4.0 GHz u Boost modu.

Dva glavna proizvođača procesora, Intel i AMD – rangiraju svoje proizvode dodeljujući broj svakom modelu. Ako ste ograničeni budžetom odaberite Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5, a ako imate dovoljno novca na raspolaganju, onda procesore iz serije Intel Core i7 ili AMD Ryzen 7. Najnoviji modeli procesora koje možete kupiti na tržištu nose oznaku i9 kada je Intel u pitanju, odnosno AMD Ryzen 9, kada govorimo o AMD procesorima.

Morate imati dovoljno RAM-a

RAM je skraćenica od Random Access Memory i prestavlja privremenu memoriju računara. Ovaj hardverska komponenta određuje koliko datoteka vaš laptop odmah može da skladišti i da im pristupi. Za nesmetan rad u aplikacijama kao što je Adobe Illustrator, koje su vam potrebne za projekte u arhitekturi, a pogotovu u grafičkom dizajnu, preporučuje se najmanje 16GB RAM-a.

Naravno, možete odabrati laptop i sa 8GB privremene memorije, ali ćete rizikovati da se nervirate uvek kada radite iole zahtevnije projekte. Više od 16GB RAM-a donosi i veće cene, ali i laganiji rad. 

Uvek je dobra opcija da pogledate da li laptop koji birate ima slobodnih SLOT-ova za RAM. Ukoliko je to slučaj, znači da ćete moći da nadogradite, odnosno povećate kapacitet RAM-a u svakom trenutku. Time ćete rešiti probleme seckanja ili “kočenja” laptopa ako radite projekte koji zahtevaju više privremene memorije.

Kvalitetna grafička karta (GPU) znači i bržu obradu slike

GPU je veoma važna komponenta za sve korisnike koji rade sa grafikom. Grafička karta obrađuje vizuelne procese koje zadajete vašem laptopu. Za studente arhitekture ili grafičkog dizajna grafička kartica je jako važna jer određuje koliko glatko možete pomerati elemente vašeg vektorskog umetničkog dela u softveru u kojem radite. 

Treba da znate da postoje integrisane i neintegrisane grafičke kartice. Uvek, bez izuzetka birajte one koje su neintegrisane (zasebne) sa najmanje 4 GB memorije. Naravno, što je kapacitet memorije GPU-a veći to ćete moći da radite efikasnije i komfornije kada modelirate i dizajnirate. Najznačajniji proizvođač grafičkih kartica je NVIDIA, a naša preporuka je serija GeForce RTX 40, što će verovatno biti više nego dovoljno, čak i za zahtevnije 3D vizuelizacije

Skladišni prostor, birajte SSD diskove

Disk laptopa je memorijski prostor u kome se čuvaju vaše datoteke. Dolazi u dve varijante – HDD i SSD. Hard Disc Drive (HDD) je starija generacija i čini jeftiniju opciju. Druga, i svakako bolja opcija je SSD ili Solid State Drive. SSD će vam pomoći da ispunite pun potencijal vašeg laptopa, sigurnija je varijanta sa manjom vreovatnoćom nepredviđenog otkazivanja, a takođe troši i manje energije. To znači i da će vaš laptop moći duže da bude nezavistan u radu. Obe opcije mogu imati različit kapacitet, od nekoliko stotina GB, pa sve do nekoliko desetina TB.

Pošto fajlovi i datoteke koje ćete praviti prilikom modeliranja, renderovanja ili uređivanja slika i videa mogu biti prilično veliki, trebalo bi da imate dovoljno prostora za skladištenje. Ciljajte na SSD koji ima najmanje 1TB skladišnog prostora.

U krajnjem slučaju, možete odabrati i neki SSD manjeg kapaciteta, ali bi tada bilo dobro da kupite eksterni disk na koji možete prebacivati foldere i datoteke koje pravite na laptopu. 

Veličina ekrana je važna, ali balansirajte zbog lakše prenosivosti

Ako uzmemo u obzira da su grafički dizajn i arhitektura jedna vrsta umetnosti, svako ko se bavi ovim poslom ili studira, ima potrebu za kvalitetnom i jasno vidljivom slikom. U vezi sa ovim, prva stvar na koju treba da obratite pažnju je veličina ekrana laptopa. Ekrani od 15,6 inča su prilično praktični, ali 17-tica će vam ipak možda više odgovarati. Imajte na umu da što je ekran odnosno laptop veći, on je i teži i nezgodniji za prenošenje. Zato napravite balans između veličine ekrana i lakoće nošenja laptopa. 

Što se tiče rezolucije, ne idite ispod FHD ili QHD. Takođe, obratite pažnju na tehnologiju prikaza koja se koristi. OLED ekrani su vrhunski izbor. Laptopovi sa ovakvim ekranim ne samo da daju precizniju boju i imaju “dublju” crnu od LCD-a, već su i svetliji i lakši za gledanje. 

Odabir pravog laptopa za studente arhitekture ili grafičkog dizajna zahteva pažljivo razmatranje različitih faktora. Obratite pažnju na performanse, ekran, skladištenje i prenosivost. Pravi izbor će vam omogućiti da efikasno i kreativno obavljate sve zadatke tokom studija poput najboljih grafičkih dizajnera. Uložite u kvalitetan uređaj koji će trajati i podržavati vas kroz sve izazove koje donosi vaša karijera.

Podeli