adl adl

Kako napisati CV?

0

Prvi korak pri apliciranju za posao, praksu, stipendije ili razne druge namene jeste, svakako, slanje CV-a. Da li postoji neki šablon u pisanju, kako bi on u stvari trebalo da izgleda?

Radna biografija

Možda ne bi bilo loše na početku definisati CV. Curriculum vitae (CV) je pregled iskustva i drugih kvalifikacija određene osobe. To je prvi kontakt koji poslodavac ima sa osobom. Cilj je da svojom biografijom ostavite dobar utisak na poslodavca koji će rezultirati pozivom na razgovor za posao. Radna biografija se tradicionalno sastavlja po ustaljenoj formi i sadržini. Ipak, postoje različite forme, na primer obrnuto hronološka –  koja se bazira na poslovima koje ste obavljali i radnom iskustvu i funkcionalna biografija – koja akcenat stavlja na vaše veštine i sposobnosti.

Na internetu se mogu naći razni šabloni u koje je potrebno samo uneti svoje podatke i dobijate gotov CV.  S obzirom da vas poslodavac upoznaje preko vašeg CV-a potrebno je ipak uložiti malo više truda, kako bi zaista napravili kvalitetnu biografiju koja će na najbolji mogući način predstaviti vas i vaše znanje i iskustvo.

Na poslovno društvenoj mreži Linkedin, možete imati svoj „online CV“. Na ovoj mreži povezujete se sa kolegama, poslovnim svetom, pomaže vam u traženju posla. Linkedin vam nudi i opciju izvoza profila (export), pa ukoliko ste popunili sve podatke koji se odnose na vašu biografiju može ih lako koristiti kao gotov CV. Preporučujemo korišćenje ove mreže, a CV ipak napravite sami.

Koji su to podaci koje je potrebno uneti u CV?

Svakako, na početku je potrebno uneti lične podatke. Ime i prezime, adresu, datum rođenja, broj telefona, mail adresu. Ukoliko je zahtev, takođe je potrebno priložiti i sliku, kojoj je obično mesto u gornjem desnom uglu. Svakako na njoj bi trebalo da delujete kao ozbiljna, poslovna, prijatna osoba.

Zatim, slede podaci o prethodnom radnom iskustvu i obrazovanju. Šta će doći prvo zavisi od toga za šta aplicirate, odnosno za šta koristite radnu biografiju. Ukoliko ste student i aplicirate za neku stipendiju, svakako, bitnije je obrazovanje, koje će imati prednost nad prethodnim radnim iskustvom. I obrnuto, ukoliko je u pitanju prijava za radno mesto, bitnije je prvo navesti prethodno radno iskustvo.

Ukoliko pođemo od prethodnog radnog iskustva, najbolje je navoditi poslove hronološki. Odnosno, od poslednjeg prema starijim poslovima. Pored imena firme ili mesta na kojem ste radili potrebno je navesti i vreme od kada do kada ste obavljali određenu funkciju. Takođe nije loše navesti i kratak opis posla koji ste obavljali, vaša zaduženja.

Kada je reč o obrazovanju, takođe se prati hronološki redosled.
Fakultetsko obrazovanje – navodi se ime fakulteta i univeziteta, vreme studiranja, ukoliko ste završili koje zvanje ste stekli. Eventualno, navodi se i smer.

Zatim, srednja škola. Takođe, ime, mesto, smer, vremenski period u kojem ste školu pohađali, stečeno zvanje.
Kada je reč o osnovnom obrazovanju, ono se ne navodi u radnoj biografiji.

Ono što je još bitno da CV sadrži jesu lične osobine i sposobnosti. Možete navesti osobine koje smatrate da će biti značajne za taj posao, na primer motivisanost, inicijativnost, timski rad, upornost, i slično. Bitno je da osobine koje navedete se zaista odnose na vas, jer ukoliko uspešno savladate ovaj korak i dođete do sledećeg, razgovora za posao, poslodavac će itekako znati da proveri sve segmente koji bi u buduće mogli biti bitni u obavljanju posla.
Ukoliko ste položili vozački ispit, to je informacija koja se takođe može pomenuti.
Zatim, ukoliko ste učestvovali na seminarima, konferencijama, pohađali kurseve, volontirali navedite i ta iskustva!
Bitno je to dodatno, neformalno obrazovanje odvojiti od formalnog. Možete ga navesti nakon završenog obrazovanja ili na samom kraju CV-a.

Jezici. Obavezan segment svake radne biografije. Navedite sve jezike koje poznajete, tako što ćete za svaki oceniti poznavanje čitanja, pisanja i govora. To možete uraditi na osnovu svoje procene. Ali, takođe na interentu postoje razni testovi na osnovu kojih možete bolje proceniti svoje znanje. Ukoliko ste pohađali neki kurs i imate diplomu, navedite koji stepen imate završen. Ocene mogu biti različite. Možete ocenjivati opisno (odličan, vrlo-dobar, …), ocenama(5, 4, …), ili početni nivo, srednji nivo, napredni nivo.

Sledeći bitan segment jeste rad na računaru. Uglavnom se navodi Office paket, međutim ukoliko ne radite u svim programima iz paketa, navedite one programe u kojima znate da radite i ocenite nivo svog znanja.

U zavisnosti od toga za šta aplicirate i da li poslodavci traže neke određene podatke, nekada će ovo biti previše detaljna biografija. Međutim, najbolje je uvek imati jedan opšti model pri ruci, a onda ćete lako po potrebi moći da je prepravljate, izbacujete nepotrebne delove ili menjate.

Ostavite komentar