Kako održavati besprekornu čistoću dečije posteljine?

Verovatno ste već čuli da odrasla osoba provede trećinu života spavajući, a da li znate koliko spavaju deca? Bebe, od rođenja do navršenih godinu dana života, spavaju po 15 sati dnevno. Deca od godinu dana do tri godine, popularno nazvana todleri, spavaju u proseku oko 12 sati. U dobi od 3 do 6 godina količina sna se smanjuje, ali i dalje je značajna – od 10 do 12 sati, dok školska deca, od 7 godina naviše, spavaju između 9 i 10 sati svake noći.

Dakle, deca provode u postelji značajnu količinu vremena, jer je san od izuzetnog značaja za njihov pravilan ravoj, zbog čega je veoma važno da imaju udoban krevet i posteljinu od prirodnih materijala, čija čistoća treba da bude besprekorna.

Svi već dobro znamo da održavanje dečije garderobe, tepiha, posteljine (zapravo, svih stvari koje pripadaju deci) čistim može biti priličan izazov. Deca su nestašna i zaneta igrom, te ne razmišljaju da li u prljavim patikama skaču na blistavo beli jorgan ili nežno plavo ćebe. Pre nego što se i osvestite shvatićete da su posvuda fleke od soka, slatkiša, flomastera ili nečeg desetog.

Dete spava raširenih ruku

U nastavku ćemo razgovarati o važnosti i načinima održavanja čistoće dečije posteljine.

Ostanite uz nas kako biste saznali više.

Koliko često treba menjati dečiju posteljinu?

Teško je dati precizan i univerzalan odgovor na ovo pitanje, jer će zavisiti od vaših ličnih preferencija i individualnih potreba vašeg deteta. Međutim, pravilo je da dečiju posteljinu treba da zamenite i operete najmanje na svakih deset dana. Iako se deca ne znoje koliko odrasle osobe, ipak je važno redovno održavanje higijene posteljine. Bakterije i grinje se vremenom nakupljaju na posteljini, što ne možete u potpunosti sprečiti, ali upravo to je razlog zašto bi trebalo redovno da menjate posteljinu vašeg deteta.

Koliko često treba da menjate dečiju posteljinu zavisi od više faktora. Da li se vaša deca tuširaju ili kupaju pre spavanja? Ako je odgovor da, to znači da će biti potpuno čisti kada uđu u krevet i da će posteljina ostati čista duže vreme. Vreme takođe utiče na to koliko često treba da perete posteljinu, jer se posteljina leti brže prlja zbog znojenja tokom noći. I ne zaboravite da deca do predškolskog uzrasta imaju “nezgode” – dešava im se da se nesvesno, tokom sna pomokre, zbog čega je naročito važno održavati čistoću krevetnine.

Koliko često treba prati dečiju ćebad i jorgane?

Pranje posteljine je samo po sebi značajno, ali je nedovoljno ako ćebad i jorgani nisu čisti. Naime, u svim, pa i u dečijim ćebadima i jorganima se zadržava prašina, grinje, bakterije i drugi štetni mikroorganizmi, koje vaše dete tokom sna udiše i koji mogu izazvati respiratorne probleme. Kako se to ne bi dogodilo, pranje jorgana i ćebadi je obavezno!

Dok se posteljina pere jednom u nedelju dana ili jednom u deset dana, dečije jorgane je dovoljno oprati dva do tri puta godišnje – pred početak i na kraju sezone korišćenja, i eventualno u međuvremenu, ako se detetu omakne “nezgoda”. Ćebad možete prati nešto češće – jednom mesečno u proseku, ali najbolje je da pratite stanje i u skladu s njim donesete odluku.

Kako oprati dečije jorgane i ćebad?

U našem narodu je dugo vladalo mišljenje da se jorgani ne peru, jer se tako oštećuje njihovo unutrašnje punjenje, te ih je dovoljno povremeno provetriti i osunčati.

Danas, kada smo svesni da je pranje jorgana obavezno, jer se u njima skladišti znoj, vlaga, štetni mikroorganizmi, te mogu da promene boju i poprime neprijatne mirise, postavlja se pitanje kako to učiniti na pravi način, obzirom na debljinu i dimenzije ovih prekrivača. Istina je, pranje jorgana u kućnim uslovima može da bude nezgodno, jer ne staju u bubanj veš mašine, a čak i ako uspete da ih operete pitanje je kako i gde ćete ih osušiti.

Srećom, postoji rešenje. Specijalizovani servisi koji profesionalno peru jorgane i ćebad, mogu se postarati i za vašu krevetninu. Ovi servisi poseduju veš mašine koje mogu da prime do 20 kilograma veša, za razliku od standardnih kućnih uređaja koji primaju od 5 do 6 kg. Jorgani se peru na temperaturi od 60 stepeni, koja uništava sve štetne mikroorganizme, profesionalnim deterdžentima, sa ili bez omekšivača, koji čuvaju punjenje vaših prekrivača. Isto važi i za ćebad!

Jorgani i ćebad se zatim suše u velikim sušilicama, iz kojih se tokom ciklusa sušenja vade i protresaju, kako bi zadržali svoj oblik i kako bi punjenje bilo ravnomerno raspoređeno. Rezultat – savršeno čista, mirišljava i bezbedna posteljina u kojoj će vaši mališani sanjati najlepše snove i provoditi mirne sate sna.

Profesionalni tretman posteljine vaše dece je višestruko koristan – smanjuje mogućnost pojave alergija i respiratornih problema, produžava životni vek dečije posteljine i odlaže potrebu za kupovinom nove, te unapređuje estetiku dečije sobe. Uverite se i sami.

Podeli