Kako prebroditi šok selidbe u Beograd na studije

Svaki početak je težak, pa samim tim i početak studija. Naravno da će preseljenje u Beograd biti šok za tebe i tvoje prijatelje, ali vi još uvek toga niste svesni. Ovde ti dajemo par saveta kako da se što lakše i brže uklopiš u novu sredinu i kako preseljenje u Beograd ne mora da biti stresno.

selidba studenti

Došao je i taj dugo očekivani dan. Konačno ćeš se odvojiti od svojih roditelja i otići na studije. Iako u našoj zemlji postoji nekoliko univerziteta, Univerzitet u Beogradu još uvek ima najveći broj studenata. Samim tim studentima je za selidbe Beograd još uvek prvi izbor.

Živećeš u domu ili stanu, imaćeš cimere i bićete najbolji prijatelji. Svaki dan će biti žurka. Sve će biti super. I mora da bude. Jer je ovo tvoj san i ne može biti nikako drugačije. To da ćeš biti u šoku kada napustiš svoj dom u preseliš se u prestonicu da bi studirao tebi nije ni na kraj pameti.

I onda kada si konačno isplanirao kako ćeš mnogobrojne kutije transportovati u svoju novu sobu, zastaješ na trenutak. Roditelji su se pozdravili sa tobom i ostavili te da sam rešavaš sve svoje probleme. Sam ćeš plaćati račune. Sam ćeš brisati prašinu, kuvati, prati sudove, planirati svoje ograničene finansije. Ti se sada staraš o vremenu za učenje, i ako planiraš da završiš fax moraćeš da ostavljaš prostora za knjigu (u svom već unapred prebukiranom rasporedu). Kako prolaze dani, sve ti je jasnije – ništa više nije isto. Onda postavljaš sebi pitanje: “Kako prebroditi šok seljenja u Beograd na studije?”

Ovo nije moj mali grad

Ulice u tvom gradu su verovatno manje prometne. Gužve su manje. Stižeš brzo do svake tačke u gradu. Ne treba ti pomoć stranaca, Google mapa i mahovine. Sada kapiraš da ti do faxa nekad treba više od pola sata, dok si ceo svoj grad mogao da obiđeš za to vreme. Bune te silni autobusi, trole, tamvaji i nazivi stanica.

Savet broj 1: Nemoj da gubiš vreme lutajući.

Kada se doseliš ima par stvari koje će ti biti potrebne u kontinuitetu. Umesto da gubiš vreme lutajući ulicama, pogledaj na mapi gde se nalaze najbliži supermarket, pekara, pošta, poliklinika, banka i apoteka. To su stvari koje će ti konstantno trebati, tako da nemoj da zatekneš sebe ujutru kada ustaneš u situaciji da ne znaš gde kupiti hleb, ili iznerviran jer ti trebaju tablete za grlo i tek moraš da tražiš najbližu apoteku.

Gužva u Beogradu

 

Pored svega ovoga, ako planiraš da se hraniš u menzi, obavezno proveri gde se nalazi ona koja je najbliža tebi i tvom fakultetu, kao i u kojim periodima se služe obroci (imajući u vidu to da se ovi termini blago razlikuju od menze do menze).

Dodatni savet je da proveriš do koliko sati radi najbliža trafika, jer nikad ne znaš šta može da ti zatreba uveče. Često nam se baš posle ponoći javi potreba za čokoladicom kada “padne šećer” od učenja.

Za sva ona mesta udaljenija od 10 minuta hoda od tvoje sobe, koristi sajt PlanPlus. Imaš opciju koja ti omogućava da postaviš start i cilj, a zatim ti izbacuje moguće prevoze do tvoje destinacije i vreme koje će biti potrebno da tamo stigneš. Radi se o jako korisnoj stvari, tako da nemoj zaboraviti.

Nemoj da dočekaš starost u redu

Ok, kada si locirao u svojoj okolini sve ono što je bitno, posveti se papirologiji. Tek si stigao u Beograd, znaš da treba da predaš gomilu papira, a uopšte nisi svestan da će to značiti sate čekanja u redu. Iako ćeš se kao student verovatno navići na činjenicu da su redovi normalna stvar, i da za sve što je vezano za tvoje studiranje treba čekati bar pola sata (u najboljem slučaju), mi ti savetujemo da sebe poštediš ovakvog gubitka vremena.

Savet broj 2: Predaj papirologiju pre početka godine.

Većina studenata stigne u Beograd tokom vikenda baš pre samog početka godine. To znači da će haos nastati u ponedeljak, kada svi ti studenti krenu u pohod na kartice, odobrenja, uverenja, i sve ostalo što može da vam padne na pamet.

cekanje u redu

Međutim, ti ćeš biti pametniji. Umesto da to rešavaš danima i ideš od službe do službe i reda do reda, preporučujemo ti da dođeš u Beograd nedelju dana ranije. Iznenadićeš se kako ćeš sve brzo i jednostavno završiti, i biće ti drago kada ne budeš trčao u pauzi od predavanja da predaš dokumenta (a zatim se nervirao što verovatno nećeš ni stići na vreme).

Gde je moja stara ekipa?

Sada kada si u Beogradu sećaš se starih dobrih vremena. Ekipa iz kraja i ti blejite u parku, idete na kafu dva do tri puta dnevno, a sa svoje terase možeš da skoro preskočiš u dvorište svog najboljeg druga/drugarice. Ovde malo koga poznaješ. Svi su ti nekako daleko. A i pored toga imaš milion obaveza koje ti ne dozvoljavaju da piješ toliko kafa i šetaš se po ceo dan.

Savet broj 3: Što pre upoznaj ljude na fakultetu.

prijateljli

Iako mnogi misle da je to prosta i prirodna stvar, za mnoge je izazov da steknu nove prijatelje. Postoji mnogo povučenih ljudi, ili bar onih koji se ne snalaze dobro u velikim grupama. Sa druge strane, oni komunikativniji će već prvog dana upoznati gomilu ljudi i pozvati ih na prvu kafu. Potrudi se da budeš u toj grupi otvorenijih i pričljivijih, ma koliko da to nije u skladu sa tvojom tihom i delikatnom prirodom. Nova prijateljstva će ti mnogo značiti u procesu navikavanja na novi grad. Vi ste sa istog fakulteta, što znači da imate iste probleme kada su u pitanju učenje, kolokvijumi i ispiti. Pored toga što možete da podelite informacije vezane za fakultet, biće odlično ako imaš nekoga da popiješ kafu u pauzi ili posle predavanja. Osećaćeš se bolje i brže ćeš se uklopiti.

Eh, a pre mi je 10 strana bilo mnogo

Sa setom se sećaš srednje škole. Imao si pismene zadatke sa tako malim brojem strana i informacija da zapamtiš, a nisi to cenio. Sada pred sobom imaš enciklopediju od 700 strana i 2 nedelje da “propevaš” i fusnote, i prosto ne znaš šta da radiš sa sobom.

Savet broj 4: Sa učenjem se počinje na vreme!

Ovo je nešto što se čuje toliko puta, i na kraju opet nekako ostane neispoštovano. Ovaj put ispoštuj!

ucenje

Sa učenjem se na fakultetu počinje na vreme, već prve nedelje. Jer imati samo knjigu od preko 500 strana koju treba pročitati svakako nije lako, a zamisli zadatak kada je treba zapamtiti. Čitaj polako svake nedelje i počni da se pripremaš za ono što sledi. Vreme na fakultetu leti, i tebi će proleteti prvi semestar. Pre nego što shvatiš šta se desilo, prvi ispiti počinju za par dana. Lagano i redovno radi sada, da te ne bi boleo stomak od muke sutra.

Gde su mama i tata

Gledaš gomilu sudova. Računi stoje na radnom stolu. Na kovertama fleke od kafe, soka, i ko zna čega. Sloj prašine je toliko debeo da više nisi siguran koje je nijanse polica sa tvojom “Ja volim svoj grad” šoljom (iz koje inače više ne piješ jer pitaj Boga kada si je poslednji put prao). Ok, ako je ovo tvoja situacija, onda nisi uspeo da prevaziđeš šok selidbe i stvar je već alarmantna.

Savet broj 5: Ne dozvoli da živiš u haosu.

haos

Znamo da si zatrpan obavezama. I mi smo tu bili. I da možda nisi navikao da sam završavaš neke poslove “za odrasle”. Ali ovo je momenat kada moraš da se popraviš. Nemoj da dozvoliš sebi da zapostaviš neke osnovne obaveze, i potrudi se da na njih gledaš kao na odmor od svega ostalog. Ništa od toga ne mora da bude loš deo tvog dana. Možeš da sa drugom prošetaš do pošte (a znaš već gde je najbliža pošta), platiš račune i odeš na kafu. Ili pustiš omiljenu muziku i odmaraš mozak dok začas opereš sudove. Nećeš ni primetiti kada je tih desetak minuta prošlo, a uvek ćeš se osećati prijatno u svom prostoru i biće ti lakše da prihvatiš da je to tvoj novi dom. Higijena je jako bitna gde god da se nalaziš, i sigurni smo da je jedan segment tvoje ljubavi ka svojoj kući usmeren i na to što je uvek topla, mirišljava i čista.

Poslednje, ali ne baš poslednje

Organizacija! Uradi sve na vreme, jer na fakultetu što možeš danas a ostaviš za sutra neće se desiti ni sutra. Poslušaj naše savete, planiraj, i garantujemo da ćeš biti produktivniji i srećniji. Brže ćeš prihvatiti novo okruženje, a to će se naravno odraziti i na tvoje rezultate na fakultetu. Ako ti je potrebna dodatna pomoć oko organizacije samih fakultetskih obaveza ili ukoliko ne razumeš pojedine pojmove, pročitaj i vodič za studente. Srećno!

Podeli