Kako se opredeliti za buduće zanimanje?

Izbor budućeg zanimanja je važan korak u životu svake osobe. Treba pomiriti želje i mogućnosti, zahteve i realne izbore jer će se samo tako pronaći profesija koja će biti inspirativna, zanimljiva, ali i isplativa jer je i to važno.

Velika većina mladih osoba nema zamisao o tome šta bi voleli da rade ili imaju nerealno razmišljanje o pojedinim poslovima, a da teže samo što većoj zaradi. Ipak, do brze i lake zarade nikada nije jednostavno doći pa je važno imati kvalifikacije koje će doneti i zadovoljstvo poslom i dobre rezultate.

Srećom, danas postoje alati i smernice koje mogu da pomognu u usmeravanju interesovanja za pronalazak najadekvatnijeg zanimanja za koji će se odabrati dalje školovanje i konkretno usmerenje.

Test profesionalne orjentacije – saznajte u kom smeru idu vaše profesionalne sklonosti

Test profesionalne orjentacije je sistem brzog testiranja uz pomoć zaokruživanja ponuđenih odgovora na neka od 35-40 pitanja, a rezultat dosta precizno usmerava ispitanika ka najboljoj profesiji.

Testiranje se može vršiti kod osnovaca pri izboru srednje škole, srednjoškolaca kod izbora fakulteta, ali test profesionalne orjentacije mogu raditi i svi drugi koji jednostavno žele da provere da li im neko zanimanje odgovara bolje.

Sa ispitanikom bi trebalo i porazgovarati pa se rezultat dobija kako na osnovu sklonosti tako i na osnovu realnih postignuća. Ispitanik ne mora izabrati zanimanje i može pratiti svoje želje, ali je jako dobro kada se dobiju smernice u pravom trenutku.

Pažljivo birajte buduće zanimanje

Razmislite o opcijama koje imate. Danas svi teže da pronađu dobro plaćene poslove, ali oni nisu uvek i laki.

IT, advokatura, ekonomija, medicina su samo neke od opcije, ali se zahteva fakultetsko obrazovanje, dosta upornosti i odricanja. Sa druge strane, zanatlije su sve traženije i dobro plaćene, ali zahtevaju puno fizičkog rada, preciznost, veća mogućnost otvaranja privatnog biznisa, ali i veća odgovornost…

Naravno da svaki posao iziskuje angažovanje i što je ono veće to je i cena radne satnice viša. Dobro razmislite o tome kakve poslove možete da radite sa pojedinim fakultetima, koliko imate alternativa i da li vam se dopada opis poslova koje ćete eventualno raditi.

To se preporučuje čak i ako se uradi test profesionalne orjentacije i isto treba ispitati opis poslova koji se predlažu, kako bi izgledao radni dan, da li se radi individualno ili kolektivu, direktno sa klijentima…

Puno je onih koji nisu ni svesni da im treba drugačiji radni angažman

Svakome nekada dosade radne obaveze, neki njihov segment, nešto počne da umara. Ipak, sve to prolazi nakon kraćeg odmora ili promene dinamike, sve drugo je znak da vam vaše radno mesto ne odgovara.

Nekome jednoličnost dosadi, neko nije dovoljno plaćen, neko nema dovoljno poslovnih izazova, a neko ima više faktora koji utiču da nezadovoljan ode na posao i da se nezadovoljan i vrati. To je teško stečen prihod i sigurno je da pre ili kasnije mora doći do promene.

Vrlo često čak i uz male promene možete da dobijete mnogo bolje rezultate pa i menadžeri firmi neretko koriste metode za pravilno raspoređivanje zaposlenih na radne zadatke. Na ovaj način oni će dati bolje rezultate, a firma postići veći profit što svima ide u prilog.

Postoji izreka: „ne treba da radiš ono što voliš, već da voliš ono što radiš“ koja jako lepo opisuje najbolji izbor zanimanja. Nije uvek moguće raditi ono što bi želeli, ali pravilnim izborom profesije ćete biti srećni i na poslu koji nije bio među najtraženijima i koji će vam doneti rezultate.

Na ovaj način ste motivisani da postižete bolje rezultate, usavršavate se i napredujete u karijeri. Neka i vama test profesionalne orjentacije kaže da li ste odabrali pravu kvalifikaciju ili bi možda trebali da se prekvalifikujete za veća postignuća.

Podeli