Kako se predstaviti poslodavcu? #DaniPrakse

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka ove godine, tradicionalno,  organizuje  projekat Dani prakse, koji je namenjen studentima Beogradskog univerziteta i predstavlja idealnu prliku za stručno usavršavanje i sticanje radnog iskustva.

Dani prakse Savez studenata fona

Projekat Dani prakse je osnovan sa ciljem da se studentima pruži prilika za praktičnu primenu stečenih teorijskih znanja, sticanje novih iskustava i osposobljavanje za samostalan rad u struci. Na ovom, dvodnevnom projektu, učestvuju kompanije iz različitih sfera poslovanja, od kojih će studenti moći da dobiju odgovore na sve nedoumice koje imaju.

Jedan od najvažnijih koraka na putu ka željenoj karijere jeste intervju za posao. Intervju za posao, osim što daje priliku da se zaposlite, predstavlja i jednu vrstu lične prezentacije. Ukoliko smatrate da je posao za koji ste aplicirali idealan za vas, da imate tražene veštine i znanja, pruža vam satisfakciju i priliku za razvoj, intervju ne bi trebalo da bude prepreka. U nastavku vam predstavljamo nekoliko najčešće postavljanih pitanja i smernice kako na njih treba odgovoriti.

 • Zašto bismo vas zaposlili?
  Ovde se očekuje da sumirate svoje radno iskustvo i značajne rezultate koje ste postigli.
 • Zašto želite da radite ovde?
  Pre razgovora za posao trebalo bi da saznate što više o poslovanju preduzeću u koje idete na razgovor, razmislite šta je privuklo vašu pažnju i šta vas je zainteresovalo za tu kompaniju.
 • Koji su vaši ciljevi?
  Osvrnite se na kratkoročne ciljeve i ukoliko je moguće povežite ih sa dotičnom kompanijom.
 • Koje veštine biste vi doneli na ovaj posao, koje drugi kandidati ne poseduju?
  Ovo je vaša šansa da se zaista izdvojite, pokušajte da pronađete nešto što bi vas zaista izdvojilo od ostalih kandidata i po čemu će vas poslodavac zapamtiti. Ne ponavljajte svoju biografiju ili tipične osobine koje svako pominje – jake komunikacione veštine,  timski igrač, vredan radnik i tako dalje.
 • Koliku početnu platu očekujete?
  Ako možete, nemojte prvi spominjati platu, ali ukoliko poslodavac traži od vas odgovor na ovo pitanje, prethodno se informišite koliko iznosi plata za radno mesto na koje aplicirate. Potrudite se da razgovor okrenete u svoju korist, tako da vam poslodavac kaže prvu visinu plate.

Ako ste se pripremili, prošli kroz sva pitanja i imate spreman CV, posetite 20. i 21. aprila Fakultet organizacionih nauka, jer je projekat Dani prakse u organizaciji Saveza studenata FON-a,  idealna prilika da ostvarite kontakt sa kompanijama i testirate svoje veštine.

Podeli