Kako se zaljubiti u Atinu u 10 koraka

U Atinu stižete u ranim jutarnjim satima, premoreni od puta i verovatno vam kroz glavu prolazi da ovo nije ni  najbolje, ni najprijatnije prvo iskustvo sa Atinom. Okolne zgrade ne otkrivaju ništa što ranije niste videli, a prolaznici se ne razlikuju mnogo od onih beogradskih, osim što možda primećujete da su užurbaniji ili da ima više skutera i motora ali, i dalje ne vidite ono što ste očekivali, a verovatno ste očekivali više.

Antičko pozorište
Antičko pozorište

Upoznavanje sa Atinom

Naša prva stanica je stadion  Panatinakio ili Pantelejski stadion. Čujem vaše razočarenje, znam da ste umorni od puta, ali polako. Ono što vam mogu reći jeste da  je ovo mesto sa koga kreću sve Olimpijske baklje još od 1896. kad je i stadion napravljen. Rodno mesto moderne Olimpijade kakvu danas poznajemo. Znam da se pitate „ A gde je ta antička kolevka moderne civilizacije?“ ili „ Kako misliš da se zaljubimo u Atinu ako ovako nastaviš?“ ali, za sada vam mogu samo reći da ovo neće biti ljubav na prvi pogled i bar do kraja teksta tražim vaše poverenje. Napravite nekoliko fotografija pa da produžimo do Parlamenta.

Obratite pažnju sa vaše desne strane, bus malo brže prolazi, ali evo vaše prve naznake antike na našem putu: Hadrijanov slavoluk i ostaci Zevsovog hrama i, odmah pored, botanička bašta. Primetićete gomilu drveća narandža i mandarina na putu do parlamenta, al’ o tome kasnije. Oronula zgrada parlamenta učiniće da se osetite malo bolje po pitanju naše (ili možda ne!). Međutim, ono što ovaj parlament čini tako specifičnim jesu Grčki gardisti u svojoj nošnji. Ako imate sreće, u narednih nekoliko trenutaka počeće smena, gde će gardisti isparadirati ispred vas, a ako ne, imate priliku da napravite fotke sa potpuno nepomičnim vojnicima i usput napravite kakvu otkačenu.

Otkrivanje Peloponeza

Odmorili od puta? Ne? Nije ni bitno, niste ovde da bi odmorili, već proveli i zaljubili u Atinu, i mislim da je savršeno vreme da se obiđe Akropolj. Mesto rođenja moderne Atine. Grad vam ostaje pod nogama, a vi se penjete na mesto sa savršenim pogledom. Ostavljam vas da uživate u veličanstvenostima stare Atike. Ne zaboravite da osetite mesto, produžite do brda muza; bacite pogled na Partenon još jednom. Spustite se pored muzeja niz ulicu, oslušnite ulične svirače koji će dopuniti osećaj uzvišenosti kojem ste upravo prisustvovali. Pravo izađite na Hadrijanov slavoluk i Zevsov hram i tu osetite lepotu Atine, spoj antičkog i modernog, vrevu grada od četiri miliona stanovnika, i mir parka sa druge strane, kontrast koji će vas pratiti gde god da se okrenete u Atini. Slobodno sa drveta u parku uberite koju mandarinu ili pomorandžu, dobro ne morate baš sve. Samo pazite, poprilično su kisele. Sad pravac hotel, konačno odmorite pa da nastavimo.

Nastavljamo put, sledeća stanica Korintski kanal. Pitate se zbog čega je toliko interesantan? Osim što spaja Egej i Jonsko more, i što je ogroman broj radnika poginuo tokom gradnje, i među njima ogroman broj ljudi iz Vojvodine, među kojima su bili i Srbi. Kao i visina od 75m i pogled na surealno plavu vodu i ručno isklesane krečnjačke stene. Možda ste u pravu, nema ništa interesantno, ostavljam vas da napravite par fotografija, sigurno ćete poželeti to. Sledeća stanica je Epidaurus, ali pre toga odmorite uz posmatranje krajolika. Slika mora će vam povremeno biti sakrivena od brda prepunih četinara, maslina ili limuna. Jednostavno se prepustite pogledu.

Stigli smo u Epidaurus, antičko Grčko pozorište. E sad, iako je pozorište savršeno akustično i definitivno ćete sa vrha čuti sve što se govori na samoj pozornici, za potpuni doživljaj pozorišta, počnite polako da se penjete dok „glumac“ ili vaš vodič drži predavanje o Epidaurusu. Znam, i ja sam ostao bez reči, oči vam govore jedno, uši nešto sasvim drugo. Sad udahnite i trkom do muzeja.

Nafplion, savršeno mesto za sabiranje utisaka iz Epidaurusa. Gradić sa tipičnom primorskom arhitekturom, poput onih u Krfu ili Herceg Novom, i pogledom na staru tvrđavu iznad gradića. Prošetajte kroz uske ulice, poslušajte zašto je ovaj grad bitan i popijte kafu (obavezno da to bude Grčka kafa). Utopite se sa gradom, a mir i miris mora nateraće vas da upadnete u katarzu.

 Lavlja Kapija: ogromni kameni zidovi, pogled na obližnje maslinike dostojan pesama. Hodate stazom kraljeva stare Mikene. Napravite dobar krug i pravac na vrh. Sada, kada ste na vrhu, udahnite duboko. Ali, ono što će vas definitivno ovde očarati, jeste muzej u sklopu nalazišta. Kultura o kojoj ste svi učili i sigurno videli u svojim istorijskim udžbenicima. Međutim, niste je videli u ovom svetlu, od maske Agamemnona, oruđa i sitnog nakita. Prizori će vas naterati da stvarno shvatite značaj i veličinu ove kulture.

Atina živi i noću

Naporan dan, ispunjen u potpunosti ali, vreme je da se iz hotelske sobe uputite ka gradu. Ako ste mislili da je Atina živa preko dana, oduševiće vas noću. Nezavisno od dana u nedelji, moći ćete da pronađete mesto za izlazak, večeru ili provod. Barovi i restorani su uvek puni, pa vas to možda podseti na našu prestonicu. Pošto se lepo provedete u gradu, odmorite dobro, pa da privodimo putovanje kraju.

Atinski pesak i more

Novi dan i sad ćemo se spustiti do Glifade, a ona je definitinvno nezaobilazno mesto ako posećujete Atinu. Iskoristite ovo sunce i plažu, prošetajte, uživajte.

Mesto koje po meni šlag na torti puta u Atinu, Rt Sunion. Ako se do sad niste oduševili, ovo je mesto na kom bi onda trebalo da dočekate zalazak sunca. Sa vaše desne strane videćete Posejdonov hram, a panorama koja vam se ukaže ostaće zauvek sa vama. Možda niste znali, ali čak je i Tito dolazio da fotografiše sa Suniona. Zagledajte se dobro, udahnite duboko i jednostavno uživajte.

SUNION
Rt Sunion

Prijatelji iz BalkanFun turističke agencije za mlade su obezbedili ovaj put. Njihovi izleti su zaslužni za otkrivanje ovih 10 koraka ka zaljubljivanju u Atinu. Dva koraka sam namerno izostavio u ovom tekstu, ostavljam ih na vama da otkrijete. Na kraju ostaje samo podsetnik, ne zaboravite da se dobro provedete i uživate u Atini.

Podeli