Kako tehnologija utiče na kozmetičku industriju?

Rapidni razvoj tehnologije nesumnjivo utiče na sve aspekte našeg života, te ga menja i oblikuje na načine koji su bili nepojmljivi pre nekoliko decenija. Kozmetička industrija nije izuzetak – naprotiv, tehnološki napredak igra veliku ulogu u transformaciji ovog sektora.

U ovom članku istražujemo kako tehnologija utiče na kozmetičku industriju i na koji način oblikuje naše navike i očekivanja u vezi sa lepotom.
kompijuter sa kodovima

Revolucija u istraživanju i razvoju

Jedan od najznačajnijih načina na koje tehnologija utiče na kozmetičku industriju jeste kroz unapređenje istraživanja i razvoja novih proizvoda. Upravo ove tehnologije čine da proizvodi, bilo da je u pitanju lična ili profesionalna kozmetika za salone, budu konstantno na visokom nivou inovativnosti.

Napredne tehnike analize omogućavaju istraživačima da bolje razumeju sastojke i njihove interakcije sa kožom, što vodi ka stvaranju efikasnijih i bezbednijih proizvoda. Na primer, upotreba računarske simulacije omogućava istraživačima da predvide kako će određeni sastojci reagovati na koži pre nego što proizvod uopšte bude napravljen.

Osim toga, napreci u istraživanju se nekada odvijaju vrlo sporim tempom, ali rezultati koje uberemo od truda koji se godinama ulaže u istraživanje nekog problema su revolucionarni. Na primer, uloženo je čak 20 godina napora u otklanjanje mirisa amonijaka u farbama za kosu.

Uticaj veštačke inteligencije i mašinskog učenja

Veštačka inteligencija (engl. Artificial intelligence) (u daljem tekstu: AI) i mašinsko učenje sve više se koriste u kozmetičkoj industriji, kako u istraživanju i razvoju, tako i u personalizovanoj nezi kože.

Na primer, AI algoritmi mogu analizirati velike količine podataka o koži kako bi identifikovali obrasce i pružili personalizovane preporuke za negu. Veštačka inteligencija identifikuje fleke, akne i ostale nepravilnosti na licu i na osnovu toga pruža dalje informacije.

Takođe, AI se koristi u pronalaženju novih sastojaka i formulacija, čime se ubrzava proces inovacije u industriji.

Osim toga, AI omogućava i virtuelno isprobavanje šminke, odeće i nakita, upravo zahvaljujući tome, dolazi do ubrzanog razvoja u oblasti kozmetike. Takođe, postoje i kvizovi bazirani na veštačkoj inteligenciji koji sakupljaju informacije o životnim navikama i ciljevima i generišu proizvode i savete bazirane na odgovorima korisnika.

Mnogi brendovi razvijaju aplikacije i proizvode kako bi korisnicima učinili iskustvo prijatnijim. Tako je MAC Cosmetics napravio pametno ogledalo u kojem korisnici mogu u realnom vremenu da isprobaju različite proizvode – ovaj pristup ne samo da pruža bolje korisničko iskustvo, već je i higijenski mnogo efikasniji.

Takođe, razvijaju se i drugačiji uređaji poput satova koji mogu da prate vašu izloženost suncu i štetnim UV zracima, a uz to mogu i da prate vaš unos vitamina D i upozore vas kada rizikujete oštećenje kože.

Razvijen je i prvi 3D štampač koji vam omogućava da odštampate bilo koju sliku i pretvorite je u šminku koju možete naneti na svoje lice. Postoji i kozmetički štampač nalik olovci koji olakšava proces pronalaska odgovarajuće boje pudera, tako što skenira vaš ten, a potom umeša odgovarajuću nijansu.

Poseban uticaj imaju društvene mreže poput Instagrama i TikToka na kojima postoje filteri koji menjaju vaš izgled, omogućavajući vam da eksperimentišete sa svojim izgledom. Bilo da je u pitanju samo boja kose ili šminka, ovo je sjajan način za brendove da reklamiraju svoje proizvode.

Na primer, neki od njih mogu napraviti filter sa različitim nijansama rumenila koje nude i omogućiti korisniku da ih isproba pre nego što ih kupi, što je posebno pogodno u slučajevima kada se korisnik dvoumi između više nijansi ili je nesiguran hoće li mu neka pristajti.

Inovacije u proizvodnji i distribuciji

Tehnološki napredak nije ograničen samo na istraživanje i marketing – on takođe transformiše način na koji se proizvodi prave i distribuišu. Automatizacija proizvodnih procesa omogućava kompanijama da efikasnije proizvode velike količine proizvoda, čime se smanjuju troškovi proizvodnje i vreme potrebno za lansiranje novih proizvoda na tržište.

Pored toga, tehnološki napredak omogućava kozmetičkim kompanijama da prate potrošačke trendove i brzo reaguju na promene u potražnji.

Takođe, napredne tehnike analize omogućavaju kompanijama da detaljno ispitaju sastojke i proizvode pre nego što ih plasiraju na tržište, čime se smanjuje rizik od štetnih efekata po potrošače i ubrzava sam taj proces.

karmini

Digitalni marketing i uticaj društvenih medija

Društveni mediji su postali glavni kanal za marketing u kozmetičkoj industriji, a tehnološki napredak igra bitnu ulogu u ovoj transformaciji. Kroz kreativne kampanje na platformama poput Instagrama, YouTube-a i TikToka, kozmetičke kompanije dosežu široke mase potrošača širom sveta.

Napredni analitički alati omogućavaju im da bolje razumeju želje svoje ciljne publike i prilagode svoje marketinške strategije u skladu sa tim. Takođe, dolazi i do znatnog povećanja u potražnji proizvoda zahvaljujući algoritmima na ovim platformama koji sugerišu korisnicima određene proizvode na osnovu njihovog interesovanja i aktivnosti na ovim mrežama.

Budućnost tehnologije u kozmetičkoj industriji

Kako tehnologija nastavlja da napreduje, očekuje se da će imati još veći uticaj na kozmetičku industriju u budućnosti. Od razvoja još sofisticiranijih uređaja za analizu kože, do primene genetskih testova za personalizovanu negu kože, mogućnosti su beskonačne.

Ono što je sigurno jeste da će tehnologija i dalje biti pokretačka snaga iza inovacija u kozmetičkoj industriji, stvarajući proizvode i usluge koji su efikasniji, personalizovaniji i sigurniji za potrošače širom sveta.

Podeli