Kako uštedeti novac ako si student

Studentski život mnogi studenti smatraju najlepšim periodom školovanja, iako ume da bude pun izazova. Osim fakultetskih problema, studenti se najčešće suočavaju sa novčanim izazovima. Kako uštedeti novac je čini se pitanje od „milion“ dolara. Ako niste jedan od onih studenata koji lako kalkuliše novcem, saznajte devet načina da uštedite novac.

Novčanik sa sitnim i krupnim novcem

#1 Kupite planer

Iako je ovo možda staromodan način beleženja, nekad je jednostavnije imati planer u formi sveske ili rokovnika. U njega zapišite sve informacije u vezi svog finansijskog stanja. Ako ste moderniji tip osobe, svakako možete koristiti neku od aplikacija na svom pametnom telefonu u ovu svrhu.

#2 Organizujte svoje finansije

Nije važno da li se sami finansirate ili novac dobijate od roditelja, uglavnom imate okvirnu cifru kojom raspolažete. Zato, planirajte sve svoje troškove. Zapišite iznose svih računa i izračunajte koja količina novca ostane nakon što platite sve obaveze.

#3 Napravite budžet

Sada, kada znate koliko novca će vam ostati nakon što platite račune, zapišite i koliko vam novca treba za knjige, sveske, skripte, hranu, kafu ili druge troškove.

#4 Napravite bolji ugovor

Ako imate ugovor u nekoj telefonskoj kompaniji i potpuno ste zatrpani količinom besplatnih poruka, minuta ili drugim pogodnostima, razmislite da li svakog meseca iskoristite sve te pogodnosti. Činjenica je da najviše koristimo komunikaciju preko Interneta i društvenih mreža, zato uzmite u obzir menjanje vašeg ugovora i smanjenje troškova na taj način.

#5 Planirajte svoje obroke

Osim što je ova ideja dobra za vaše zdravlje i izgled, pogodna je i za vaš novčanik.  Kada počnete da planirate svakodnevne obroke, više nećete dolaziti u situaciju da se hranite u resoranima brze hrane i da tako trošite puno više novca nego što je potrebno. Kupujte namirnice po sopstvenom planu, a zatim napravite sebi ono što volite da jedete i što je mnogo zdravije od hrane koju biste pojeli na brzinu.

#6 Koristite studentske popuste

Studentske kartice vadjenje i pravila

Ovo može biti i najbolji savet. Sigurno ste već čuli za studentske kartice. Zahvaljujući raznim popustima, sa karticom imate određene pogodnosti koje se tiču menze, putovanja, obuće, odeće, muzeja, pozorišta, kao i razne beneficije u Evropi i širom sveta. Ako još uvek ne znate sve informacije o ovoj temi, obavezno saznajte šta su studentski popusti i kako se koriste.

#7 Izaberite odgovarajuću banku

Ovo može biti škakljiva tema, jer svaka banka nudi određene pogodnosti, svaka često ima razne inovacije i svaka ima dobru reklamu, ali raspitajte se detaljno o iskustvima korisnika koje poznajete. Prihvatite savet roditelja ili iskusnijih kolega, te tako izaberite banku koja nudi najviše pogodnosti koje lično vama odgovaraju.

#8 Iskoristite svoje veštine

Novčanik sa novcem

Ako svirate gitaru, crtate, pišete, dobri ste u matemetici ili nekom stručnom predmetu, sada je pravo vreme da iskoristite svoje talente. Pronađite neki posao, koji možda ne biste radili puno radno vreme, ali pomoću kog biste zaradili dodatan novac. Ponudite časove mlađim kolegama, pomozite im da savladaju neko gradivo i ujedno povećajte svoj budžet.

#9 Upoređujte cene i pratite popuste

Iako ovo deluje kao penzionerski trik, svakako je pametno da obratite pažnju na razlike u cenama na različitim mestima gde pazarite. Nema ništa loše u korišćenju akcijskih ponuda ili sezonskih popusta. Nekad ušteda može biti i veća nego što zamišljate, a vaše je samo da uporedite cene pre kupovine.

Iskoristite ove ideje i savete i omogućite sebi maksimalnu uštedu, bolje planiranje i bolje organizovanje. Studiranje je ujedno i ulazak u novo poglavlje vaših života, odrastanje i suočavanje sa odgovornostima. Prvi korak u zrelom načinu života, svakako je briga o novcu i troškovima. Zato, naučite sve ove trikove na vreme i uživajte u studentskim godinama.

Podeli