Kokteli i njihov nastanak, potrebna oprema i vrste

Oko koktela stvorila se čitava kultura. Tu je i IBA, International bartenders association, koja ima svoju listu oficijelnih koktela. Svetski šampionat u pravljenju koktela? Postoji i to, kao i mnoga druga takmičenja. Da vidimo kako je sve počelo i šta sve stoji iza onoga što vidite kao lepo ukrašeno piće.

vrste-koktela-oprema-i-spremanje

Definicija koktela

Za početak, nalik na dobre udžbenike, definišimo šta je koktel.

slika

Koktel je mešano alkoholno piće koje sadrži tri ili više sastojaka, od čega je jedan žestina, drugi slatko piće, a treći kiselo ili gorko.

Koktel je podrazumevao pravljenje od više pića, ali danas se je to bilo koja mešavina pića, pa se tako i jedan od najpopularnijih „screwdriver“ pravi od samo dva sastojka, đusa i vodke.

Kako su nastali? Kraći istorijat koktela

Reč „cocktail“ koja se i danas koristi, prvi put je u Americi upotrebljena 1806. godine časopisu „The Balance“. Objavljena definicija je glasila: „koktel je stimulativno alkoholno piće, sastoji se od osnovnog alkohola, šećera, vode i gorkih likera – vulgarnog naziva bittered sling, smatra se odličnim napitkom za zbližavanje“.

1862. objavljen je „How to mix drinx“ prvi priručnik za barmene koji je u sebi sadržao recepte koktela.

Pravo vreme za koktele nastupilo je dvadesetih tokom prohibicije u SAD. Kako je alkohol bio zabranjen, kokteli su se ilegalno ispijali u barovima tj. ustanovama poznatim kao „speakeasies„. U to vreme postaju popularni kokteli sa džinom, jer za njegovu proizvodnju nije potreban dug period stajanja kao u slučaju viskija, pa su masovno prelazili na njegovu konzumaciju. Zbog lošeg kvaliteta ilegalnog alkohola, pića se mešaju sa sokovima i raznim dodacima. Takođe, slatka pića tj. kokteli su se mogli brže ispiti u slučaju da dođe do racije.

U 60im i 70im popularnost koktela slabi. 80ih počeinju da se prave kokteli mahom sa vodkom u osnovi, pa tada nastaje i „Vodka martini“. Početkom 21. veka vraćaju se originalni kokteli bazirani na džinu.

Vrste koktela

Highballs and Tall Drinks – vrsta koktela prema čaši u kojoj se služe, a to su highball ili colins. Klasični predstavnici su Bloody Marry i djus vodka.

On the rocks ili lowballs – suprotno, ovi kokteli se služe u niskim ili odlfashioned čašama, pa zbog toga i naziv lowballs. Sa druge strane, on the rocks kokteli jer se sipaju preko kocki leda.

Martiniji – velik broj koktela i varijacija koji spadaju u ovu grupu, služe se u martini čaši. Jedni od najpoznatijih su dry martini i vodka martini.

Sours i tropski kokteli – grupa „sours“ koktela, pravi se od kiselih sastojaka, obavezno je tu limun ili limeta i sour mixevi. Pažljivo služiti jer se zbog jakog ukusa alkohol i ne oseća, pa se gosti lako zanesu. Predstavnici su Tom Colins, Whiskey Sour, Daiquiri.

Šuteri ili šotovi – pravi se velika količina obično za grupu ljudi koji će isti piti veći deo večeri ili celu žurku. Često se pravi ceo šejker sa većom količinom, a zatim isipa redom u shooter čaše po kojima kokteli i nose naziv. Predstavnik, bombarder b52.

Stick kokteli – za njihovu pripremu potreban je muddler(stick). Predstavnik je naravno mojito.

Vrući kokteli – u principu ovo je vrsta vrućih napitaka sa alkoholom čiji je predstavnik irish coffee, kafa sa dodatkom irskog viskija, poželjno sa šlagom.

Šampanjac kokteli – ili vinski kokteli. Verovali ili ne i špricer spada ovde, a nešto kompleksniji je Mimoza koktel koji se dobija mešanjem šampanjca sa trip sec-om i ceđene narandže.

Tehnike pravljenja

Kada su u pitanju tehnike pravljenja, radi se o načinu na koji se dodaju sastojci koktela i na kraju na koji se način „spajaju“. Sastojci se različito dodaju iz više razloga, osnovni je fizičko svojstvo tečnosti kao što je gustina i koliko se lako meša. Zatim da bi se dobile određene boje ili slojevi…

Shake je tehnika za pravljenje koktela od pića različite gustine.
Stir je tehnika mešanja koktela u kome su obično samo alkoholna pića, mešajte lagano i strpljivo, ne pravite testo za tortu.
Direct je pravljenje „prostih“ koktela, odnosno onih koji se lako mešaju.
Blend za spremanje izuzetno hladnih koktela, za vrele letnje dane. Spremaju se sa velikom količinom mrvljenog leda u blenderu, otuda i ime. Koristi se i za koktele sa svežim sastojcima.
Layer, tehnika za dobijanje onih šotova prelepih boja, kao što ime kaže slažu se slojevi pića, uglavnom gusti likeri čine osnovu.
Muddle je pravljenje koktela gde se određeni sastojci prvo gnječe u dnu čaše, a zatim se dodaju pića. Gnječi se povrće, voće, šećer…
Kao i u svemu kombinacije otvaraju nove mogućnosti. Kombinovanje više tehnika naziva se combine.

Oprema za spremanje koktela

Jigger je naziv za mericu, od koje sve počinje kako bi uvek dobili koktele istog ukusa.
Shaker se koristi za mešanje pića, obično se meša 5-10 sekundi. U šejker se ubacuje led kada je potrebno brzo ohladiti piće. Postoje tri vrste, „Boston shaker“ je dvodelni i sastoji se od donjeg metalnog dela i gornje „čaše“ koja je od stakla ili plastike. U ovom slučaju je potrebno koristiti posebno stainer u slučaju da je unutra mrvljeni led. „Cobler shaker“ još i „manhattan shaker“ je trodelni i najlakši je za upotrebu jer na vrhu ima cediljku, a poklopac se često koristi kao merica. Treći je „French Shaker“ je dvodelni, ali je ceo od nerđajućeg čelika kao i delovi prethodnih.
Mixing glass je čaša koja je deo boston šejkera, može se koristiti posebno za mešanje pića.
Stainer koji smo pomenuli iznad je cediljka koja se koristi za odvajanje leda.
Bar spoon je posebna barska kašičica koja ima dugačku, delom spiralnu dršku i služi za mešanje koktela i precizno pravljenje slojeva.
Muddler je „sprava“ za gnječenje šećera, začina, voća i povrća na dnu čaše. Ključan deo pravjlenja mojita.
Speed Pourer koristi se za brzo sipanje pića, usmerava mlaz.
Peeler se koristi pri pripremanju dekoracija. Služi za guljenje kore u trakama pri čemu oslobadja esencijalna ulja iz kore citrusa koja daju prijatan miris koktelima.
Bar knife je specijalni nož sa dva šiljka nav rhu. Koristi se za postavljanje dekoracije na ivicu čaše.
Bottle & can opener otvarač za flaše i konzerve.
Blender za ledene i voćne koktele, koristi se kada je potrebno smrviti led ili ispasirati sveže voće i povrće.
Straws, naravno za kraj dodati slamčice i uživanje može da počne.

Kišobrančić 🙂

Led

Šta li sada ima da se kaže o ledu, zamrznuta voda, gde je filozofija? Led ima veoma specifičnu ulogu kod koktela, i ko zna koliko kilograma leda se potroši za jedan cocktail party. Zbog toga i vrste koktela koja se pravi postoji i više „vrsta“ odnosno oblika leda.
Ice cube – ledene kocke
Ice ball – ledene kugle
Crash ice – mrvljeni led
Snow ice – sitno mrvljeni led
Finger ice – kocka leda sa udubljenjem sa jedne strane, deskriptivno finger jer može stati prst.

Vrste čaša i služenje

Highball je visoka čaša, zapremina 200-350ml.
Collins je vrsta čaša koja nosi ime po Tomu Collinsu, tvorcu istoimene grupe koktela. U pitanju je visoka čaša koja je uža i višlja od highball čaše, zapremine 325ml.
Cocktail čaša se naziva i martini čašom jer je i dizajnirana za taj koktel.
Hurricane Glass koristi se za ledene i blend koktele.
Shooter je čaša koja se koristi se za žestine i šotove tj. koktele koji se ispijaju „na eks“.
Old-fashioned poznatija kao čaša za viski. Koristi se za istoimeni oldfashioned koktel ili mai tai npr.
Sour je čaša u kojoj se služe sour kokteli.
Brandy snifter je generalno čaša za brendi, ali se u njoj prave i kokteli sa tim pićem.
Margarita Glass kako ime kaže čaša za margarite, široka po pravilu 5″ u prečniku.

Podeli