Koliko vredite na tržištu rada?

Svi mi rođeni u poslednjih 30-ak godina smo žrtva istog, nametnutog, zlodela protiv obrazovanja: školski sistem se nije menjao suviše dugo – a i ono što su pokušali da izmene, bolje da nisu. Umesto da primene neke brze mere za sanaciju obrazovnog sistema, oni koji vladaju sudbinama stotina hiljada dece zakopavaju ih sve dublje u pećinu lošeg sistema. Imamo generacije studenata koji se školuju za – „biro“ iliti Nacionalnu službu za zapošljavanje!

Zbog svega ovoga, ne smete dozvoliti da vas sistem pregazi, morate biti iznad njega i morate se ponašati onako kako nalaže jedan drugi sistem – ne prastari sistem obrazovanja, nego aktuelni sistem tržišne vrednosti.

Na tržištu rada vladaju manje-više ista pravila koja vladaju i na drugim tržištima: ukoliko se ne ističete svojim kvalitetima iznad konkurencije, ukoliko ne nudite optimalan odnos cena:kvalitet, te ako ne radite konstantno na unapređivanju ponude – vi nemate šta da tražite tu.

Možda vam ovaj ugao gledanja deluje suviše kapitalistički, ali – hej, pa mi živimo u doba kapitalizma, ne možemo se ponašati kao feudalci, ne?

Kao i svaki biznis plan, i vaš plan o budućnosti mora da uključuje neke osnovne teze:

 • Stanje preduzeća, odnosno:  ko ste, šta ste, odakle ste.
 • Opis usluge ili proizvoda, ili: vaša znanja i iskustva.
 • Marketinški plan, u ovom slučaju: kako se predstavljate na Internetu (ne morate verovati, ali budući poslodavci i te kako pretražuju Internet o vama)
 • Plan proizvodnje: da li planirate da radite na sebi i ubuduće. Odnosno, ne da li, jer morate raditi na svom usavršavanju, nego na koji način i kada to planirate da sprovedete.
 • Plan organizacije i upravljanja: usklađivanje obaveza (posao, dodatno učenje, pohađanje seminara, konferencija, slobodno vreme…)
 • Finansijski plan: ovo je vaše lično pitanje – imate li tzv. Back-up varijantu ukoliko ostanete bez posla (bilo zbog otkaza, krize ili nečeg trećeg) ili ukoliko ne nađete posao koji vam odgovara?
 • Zaključak te predlog realizacije: šta sad kad znamo sve ovo?

Postoje poslovi koje volimo, i postoje poslovi koji su profitabilni. Kako često u životu biva, ove dve kategorije su najčešće posebne. No, u doba Interneta, vrlo je lako spojiti ono što volimo da radimo sa onim što je profitabilno.

Da biste odmah sebe odvojili (ili ne) od ostalih na tržištu rada, postavite sebi ova pitanja:

 • Znate li nešto korisno?
 • Da li bi neko platio vaše znanje?
 • Koliko (realno!) vredite?
 • Ko vam je konkurencija?

Vaša realna vrednost može da se iskaže i ovako: ukoliko želite platu od 1.000€, vi svom poslodavcu morate da zaradite otprilike 1.800€ da bi on bio „na nuli“, odnosno, da bi vam isplatio tu platu bez da ima ikakvu zaradu, a da nije ni u gubitku. Pa, možete li da zaradite 1.800€ za mesec dana? Ako je vaš odgovor da, ja ću biti prva koja će vas vrlo rado zaposliti – i ne, ne šalim se, slobodno se javite.

Podeli