Večiti studenti imaju konačan rok

Studenti koji su upisali fakultet po starom nastavnom planu imaju rok za završetak studija do 30. septembra 2016. U Ministarstvu prosvete kažu da produženja roka neće biti.

otvorene knjige

Početkom marta će studenti, koji su upisali studije po starim propisima, predati peticiju Ministartsvu prosvete i Vladi Srbije za produženje roka za završetak studija. Sa druge strane, u Ministarstvu prosvete kažu da do ovog produženja neće doći i da su im izmenama postojećeg zakona već nekoliko puta izlazili u susret.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Milovan Šuvakov, smatra da nije u redu produžiti rok studentima koji su upisali studije po starom planu, budući da su neki studenti upisani po novom već izgubili pravo na studiranje, jer nisu završili izabrani studijski program u dozvoljenom roku. Takođe, navodi i da u novom zakonu neće biti predloga za produženje ovog roka, kao što ga nije bilo ni u poslednjim izmenama i dopunama zakona u Skupštini.

Ipak, mogućnosti za nastavak školovanja postoje.

Prorektorka Univerziteta u Beogradu, Nada Kovačević, kaže da postoje određene mogućnosti i za one koji nisu uspeli na vreme da završe studije. Njima se predlaže upisivanje sličnih studijskih programa, na kojima će im se položeni ispiti, koji se poklapaju sa novim programom, uvažiti, a studiranje će nastaviti po novom sistemu.

Peticija za produženje roka

Za sada je više od 3.000 studenata upisanih po starom programu potpisalo peticiju za produženje roka za završetak studija. Pokretači peticije nameravaju da je predaju do 1. marta 2016. godine, kako bi Skupština stigla da izmeni Zakon o visokom obrazovanju pre raspisivanja izbora i produži rok za završetak studija.

Podeli