Lucern: omogućeno plaćanje školarine Bitcoin-om!

Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu u Švajcarskoj objavio je 3. oktobra odluku da će ubuduće prihvatati Bitcoin kao način plaćanja. Pogledajte koje mogućnosti otvara nov način plaćanja i gde je sve zaživelo korišćenje kriptovaluta!

bitcoin novčić u ruci

Učenici koji koristeBitcoin za plaćanje rata školarine imaće 1% naknadu za plaćanje – što je mnogo manje od tradicionalnih naknada za plaćanje.

Bitcoin transakcije neće obrađivati Univerzitet, već će kompanija Bitcoin Suisse AG to raditi za njih. Kompanija će koristiti bankarski sistem sličan e-banking portalu, omogućavajući školi da prihvati digitalnu valutu bez potrebe da ga zadrži. Isplate Bitcoin-a pretvaraju se u švajcarske franke jednom nedeljno, ili jednom dnevno, ako se stekne više od 10.000 švajcarskih franaka.

slika

,,Bitcoin Suisse AG snosi rizik od gubitka deviznog kursa i fluktuacije valuta”, objašnjavaju iz Univerziteta.

Sa univerziteta kažu i da je ovo nagoveštaj ,,sposobnosti širenja znanja o najsavremenijim tehnologijama kao što je blockchainkao i želja da se stekne iskustvo u praktičnom aspektu ove nove oblasti”. Kako ovaj univerzitet nudi, između ostalog, kurseve iz oblasti finansija i ekonomije, bilo je pitanje vremena kada će Bitcoin postati praktičan deo ove institucije.

Bitcoin na svetskim univerzitetima nije novost

Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu nije prvi, ni jedini univerzitet koji je počeo da prihvata Bitcoin:

  • Univerzitet u Nikoziji na Kipru usvojio je Bitcoin još 2013. godine;
  • poslovna škola ESMT Berlin objavila je krajem prošle godine da je prihvatila kriptovalutu kao način plaćanja;
  • King’s College je prvi američki koledž koji je prihvatio kriptovalutu 2014. godine.

Ima li kod nas reči o Bitcoin-u?

U Srbiji, ovu kriptovalutu je u junu ove godine posedovalo oko 3000 građana, a prvi Bitcoin ATM u Srbiji postavljen je u septembru 2014. godine u restoranu Appetite – nažalost, samo u promotivne svrhe.

Kod nas će o Bitcoin-u biti reči na konferenciji Saveza studenata Fakulteta organizacionih nauka koja nosi naziv „Izazovi savremenog poslovanja”a održava se od 26. do 30. oktobra na Zlatiboru.

Podeli