Marketing Executive – Moj (budući) posao – Jelena Đoković

Pogledajte kako izgleda posao Marketing Executive-a koji, u novom Moj (budući) posao video snimku, predstavlja Jelena Đoković – Marketing Executive kompanije Ferdinand Bilstein South East Europe.

Transkripcija

Ćao svima, ja sam Jelena Đoković i zaposlena sam kao Marketing Executive u kompaniji Ferdinand Southeast Europe. Potrudiću se da vam pružim uvid u ovo zanimanje tj. kako izgleda pozicija Marketing Executive, šta podrazumeva i kako može izgledati baš tvoj budući posao.

Čime se bavi Marketing Executive

Zadužena sam za organizaciju događaja u 14 zemalja jugoistočne Evrope. Ne znam koliko ste upoznati sa industrijom rezervnih delova, ali je Ferdinand Bilstein South East Europe deo nemačke Bilštin grupe, zaduženi smo za proizvodnju i distribuciju rezervnih delova za putnička i komercijalna vozila. Moj posao podrazumeva celokupnu organizaciju jednog događaja. Od određivanja učesnika do pripremanja materijala, odlaska na sam događaj, prirpemanje izveštaja nakon događaja…

Kako se dolazi do pozicije Marketing Executive

Kako bi se neko zaposlio na mojoj poziciji, onkretno u našoj firmi, potrebno je da pored visokog obrazovanja (ja sam završila Ekonomski fakultet u Beogradu), poseduje i spremnost da preuzima rizik i spremnost da uči.

S’ obzirom na to da je ovo industrija koja je manje poznata, meni je bilo čudno kada su mi rekli da treba da radim sa auto delovima. Svako od nas ekonomista zamišlja kako će biti finansijski direktor, raditi u banci, marketinškoj agenciji i slično. Nikome ne pada na pamet ,,E, ja ću jedan dan da radim sa rezervnim auto delovima“. Zato je potrebno da budete spremni da se prilagođavate i učite nešto novo, nešto što nikad niste videli.

Ja o auto delovima ništa nisam znala, pre nego što sam došla. Spremnost da učite je najbitnija u ovom poslu, spremnost da se prilagodđavate novim situacijama, da se ne plašite izazova. Takođe je jako bitno biti posvećen, tj. posvećenost detaljima. Kada organizujete neki događaj, sve mora da bude perfektno, a odgovornost je na vama. Greške koje načinite postaju vaš teret i morate da se pomučite da ih ne napravite.

Kako izgleda radni dan Marketing Executive-a

Ono što je veoma interesantno jeste da svaki radni dan izgleda drugačije. U principu znate šta ćete raditi, ali svaki put kada dođete na posao desi se nešto novo, što niste planirali. Upravo zbog toga je veoma interesantan, dinamičan i zanimljiv posao.

Organizacija događaja podrazumeva da pre svega dobijete poziv za učešće na nekom događaju. Osim što organizujemo događaje u sopstvenoj režiji, mi učestvujemo na događajima naših kupaca. Što je moja odgovornost. U našoj industrijij postoji koncept kućnih sajmova. On se razlikuje dosta od koncepta koji postoje u drugim industrijama. Sajmovi su organizovani od strane naših kupaca. Oni okupljaju veliki broj njihovih dobavljača i često su toliko posećeni da se to meri u stotinama hiljada posetilaca.

Sve počinje tako što mi dobijemo poziv od organizatora i potvrdimo da želimo da učestvujemo na njihovom sajmu. Nakon toga, potrebno je da izvršimo rezervaciju štanda u skladu sa našim budžetima. Ono što je zanimljivo jeste da svake godine imamo planske sastanke sa kupcima i potpisujemo planske ugovore. Uokviru tih ugovora, mi budžetiramo iznos sredstava koji će biti odvojen za kućne sajmove.

Moji zadaci su:

  • da odredim ko će predstavljati našu firmu na tom sajmu
  • kako će naš štand izgledati
  • priprema svih vizuala i grafike za naš štand

U nekim industrijama se koriste agencije koje sve pripremaju za vas. Vi platite agenicji i odete na gotovo. Međutim, to kod nas malo drugačije izgelda, zato što je manja industrija. Bukvalno od prvog do poslednjeg detalja koji se nalazi na štandu pravimo mi sami. Nakon toga, potrebno je naručiti reklamni materijal koji će se deliti na sajmovima. Zatim je potrebno organizovati hostese. Obično praktikujemo da odemo dan ranije, sastanemo se sa hostesama i dajemo im potrebne materijale i uputstva za komunikaciju sa posetiocima.

Nakon toga, potrebno je pripremiti celokupan nastup i koje ćemo aktivnosti imati. Da li ćemo imati nagradne igre, ili neke igrice za posetioce. Da li ćemo deliti nagrade ili nešto drugo. Sve je potrebno dosta unapred pripremiti.

Ono što je jako bitno jeste što mi u svakoj zemlji od zemalja u regionu imamo svoje kancelarije i u kojima su naši prodavci, koji su naše kontakt osobe za to tržište. Oni nam pomažu u komunikaicji sa kupcima. Nama su sajmovi jako značajni, potrebno je što bolje predstaviti svoj brend i firmu. To je jedinstven način da vi dođete u kontakt sa krajnjim kupcima, jer mi kao proizvođači i distributeri nemamo priliku da komuniciramo sa kupcima. Potrebno je što bolje se predsaviti i stvoriti prisniji odnos sa njima. Da oni upamte vaš brend i da vas se sete sutratan kad odu u malu radnju i kažu ,,super mi je bio Febi na sajmu, hoću njih da kupim“. Da upamte vaš brend po nečemu.

Organizacija nastupa na sajmu je sama po sebi izuzetno dinamična i tu se dešava mnogo problema. Na primer, pre 15tak dana kada smo bili na sajmu u Bukureštu. Dan pre polaska, zvali su me da mi kažu da na mom štandu postoji stub i da moj štab ne može da izgleda kako je trebao da izgleda. Ok, kako može da postoji stub na sred štanda? Poslali smo tri meseca ranije grafiku i sve ostalo. Sve je spremno, samo treba da se postavi.

Organizatori su otišli tamo, platitli su sve, ali nisu išli da vide kako izgleda sala, pošto je sajam držan u parlamentu u Bukureštu. Dešava se situacija da mi ne možemo da imamo stub na štandu. Ja u Srbiji ne znam šta da radim, tek sutradan idem za Bukurešt. Zovem čoveka koji nam izrađuje štandove – molim te spasi nas kako znaš i umeš. Dođemo do dogovora da okrenemo štand za 90 stepeni, malo da izlazi na put, ali može da se vidi.

Odlazim ja mirna, stižemo tamo u Bukurešt. Kad me on sačeka na vratima i kaže ,,Ja na tvom mestu ne bih bio tako srećan“. Dobro, već počinje zezanje. Ulazim unutra, stub naravno stoji na sred štanda. Pomeren nam je natpis, naziv štanda nam je skroz an drugi kraj na kom se ne vidi. Oni nisu znali da tu postoji kamera, ne možemo da imamo kabinu za reklamni prostor, jer je tu protivpožarni izlaz. Oko tog stuba je izgrađen neki zid zbog kojeg se uopšte ne vidi moj štand. Stvarno smo imali neverovatna iskustva. Malo smo podigli buku, al’ smo uspeli da srušimo te zidove, ištampali smo novi natpis i stavili na drugo mesto. Malo smo se pomerili napred kako bi se video štand. Na kraju je to bio jedan od naših najuspešnijih sajmova. Ali ti problemi sa kojima smo se susretali… to je bilo neverovatno.

Moj budući posao Marketing Executive - Jelena Đoković

S’ obzirom da centrala kompanije koja se nalazi u Beogradu, odavde pokriva 14 zemalja jugoistočne Evrope, moj posao istovremneo ukjlučuje da ja često putujem i da sam često van kuće. Nekad mi se dešavalo da vežem po dva meseca da ne budem uopšte kod kuće, da imamo po desetak sajmova u nizu. Međutim, kolko god to zvučalo teško i naporno, to je sa druge strane krajnje zanimljivo. Imala sam priliku da obiđem gradove koje sigurno ne bih otišla na svoju ruku, a koji su me zaista oduševili.

Upoznajete nove kulture, upoznajete nove ljude. Stalno se nešto dešava. Nemate tipičan kancelarijski posao od 9 do 5, od ponedeljka do petka i to je to. Ti znaš da ćeš u petak ujutru da putuješ, da ćeš se vratiti u ponedeljak uveče. Da u utorak opet ideš da radiš, ali je stvarno izuzetno dinamično i jako interesantno.

Kao jedan od organizatora događaja, zadužena sam i za organizaciju celokupnog putovanja. Što podrazumeva da sam zadužena da rezervišem hotel, avio karte. Da obavestim kolege kada treba da krenemo, odakle, ko je vođa puta i slično. Čak se dešava ponekad da je toliko gust raspored, da ne znamo gde smo. Da učimo u avionu kada nam je ispitni rok, nemam kada da učim. Ja sam tokom svih vikenda u junu radila i morala sam da učim u avionu i tako spremam ispite.

Često se dešava da na sajmovima nemate dovoljno vremena da odmorite. Sve zaivisi od događaja do dođagaja, na nekim događajima provedete dva dana po 12 sati na sajmu. Posle toga imate poslovnu večeru i samo želite da se istuširate i da legnete. Dok na nekim događajima koji traju po 5-6 sati vi imate dovoljno vremena i da prošetate, obiđete grad, da izađete malo i da se provedete. To je stvarno super doživljaj.

Kada se dešava ponekad da sam u kancelariji, ponedeljkom uglavnom organizujemo nedeljne planske sastanke kao marketing sektor, kako bismo mogli da raspodelimo dužnosti za tu nedelju i da vidimo šta smo uradili prethodne. Tako počinje naša radna nedelje, otprilike pola ponedeljka provodimo u sali za sastanke gde planiramo naše aktivnosti i nakon toga kreću standardne aktivnosti. Od rezervacija štanda, pripremanje flajera. Pripremanje reklamnog materijala, pripremnaje nekih novih kampanja, komunikacija sa prodavcima u drugim zemljama, priprema izveštaja sa sajmova i tako dalje.

Kada nema sajmova, moj zadatak jeste da se bavim internet marketingom i da vodim celokupno onlajn poslovanje naše firme. Jeste malo teško uskladiti oba, ali do sada smo uspevali da se izborimo sa tim. U tom smislu, svakodnevno komunicriam sa našim tehničkim licima. S’ obzirom na to da, kao neko iz marketinga, ne posedujem dovoljno stručnih informacija vezanih za rezervne delove automobila, a u komunikaciji sam sa našim grafičkim dizajnerima koji za mene pripremaju sve vizuale i kampanje koje su potrebne.

Veliki deo mog radnog vremena oduzima komunikacija sa našim klijentima, odnosno sa kupcima. Kada je u pitanju organizacija sajmova, ja sam sa njima u svakodnevnoj komunikaciji. Najčešće sa marketing osobama iz tih firmi koje su zadužene za organizaciju sajma, pregovaramo o veličini našeg štanda, da li je stigao reklamni materijal kod njih, kada ćemo mi stići, kakav je program i slično.

Najčešće komuniciramo telefonom ili putem mejla. Ta komunikacija je dosta značajna, s’ obzirom da imamo 14 zemalja i nismo u mogućnosti da svakog od njih pojedinačno posećujemo. Previše je kupaca na tim tržištima. Samim tim nam lična komunikacija doprinosi da ostvarimo ličan i prisniji odnos sa njima. Kada su u pitanju neke druge akcije i aktivnosti koje nisu vezane za organizaciju događaja, sa klijentima komuniciram vezano za onlajn nastup, za pirpemu naših onlajn kampanja na njihovim društvenim mrežama. Komuniciram u vezi prirpeme prodajnih akcija, pripremamo vizuale i pripremamo reklamni materijal i tako dalje.

Da li radiš sama ili u timu

Ova industrija nije još dovoljno poznata i razvijena. Mi nemamo marketing sektor kakav je u nekim drugim firmama. Nemamo striktno podeljena zaduženja i nemamo toliko veliki marketing sektor. Imamo određene oblasti koje pokrivamo kao marketing sektor. U našem timu nalazi se 7 osoba, od kojih su dva grafička dizajnera, dva momka zadužena za trade marketing i sve prodajne akcije sa našim kupcima, obliazak poslovnica naših kupaca i slično. Imamo devojku koja je zadužena za korporativne komunikacije i za kreiranje celokupnog sadržaja. Tu sam i ja, koja sam zadužena za organizaciju događaja i društvene mreže, i direktorku marketinga.

S’ obzirom da je ceo tim nov i da je mlad, generalno smo novi u industriji jer smo svi otprilike u isto vreme došli u firmu; naše odgovornosti se prepliću, pomažemo jedni drugima, zajedno radimo. Iako ja sama organizujem događaje, ja više volim da kažem da radim u timu, jer organizacija događaja podrazumeva da mi je od svakog od njih potrebna neka ,,usluga“. Jedan kolega me obaveštava o tome koliki mi je budžet; drugi mi priprema sadržaj za flajere, grafički dizajneri to upakuju; treći kolega obezbeđuje prevode; prodavci sa kojima sam u komunikaciji mi obezbeđuju kontakt sa kupcima, oni me i prate na sajmovima i moja su podrška tamo.

Na većini sajmova u inostranstvu se ne priča engleski jezik, pričamo mi između sebe, ali jedan automehaničar iz Rumunije baš i nije stručan sa jezikom. Zbog toga mi je jako bitno da pored mene stoji osoba koja zna rumunski jezik i da su tu prodavci iz Rumunije. Isto tako i u Mađarskoj, pa čak i u Hrvatskoj, oni više vole da pričaju sa ljudima sa njihovog govornog područja nego sa nama.

Pogledajte / pročitajte korisne informacije o drugim poslovima:

Podeli