Mala matura u školskom dvorištu OŠ Radoje Domanović

Za dobar provod maturantima OŠ „Radoje Domanović“ bili su dovoljni rokenrol i školsko dvorište. Oni su dokaz da matura može da se realizuje i bez odlaska u restoran.

Tradicija mature u osnovnim školama

Matruska proslava

Jun je mesec kada osmaci završavaju svoje prvo školsko poglavlje. U toj euforiji, spremni su sve da učine kako bi imali elegantne haljine, odela i frizure. Znamo svi koliko se žudi za tim velikim slavljem u restoranima. Sve škole to praktikuju jer je takva tradicija valjda. Da to sve nužno ne mora da izgleda tako, pokazali su nam maturanti OŠ “Radoje Domanović” i njihovi profesori. Dosetili su se originalnog načina proslave mature.

Profesorski rokenrol u dvorištu škole

Naime, rokenrol zabava maturantima priređena je ni manje ni više nego u dvorištu njihove škole. Nastupao je “rok bend”. Njegovi članovi bili su nastavnici i direktor škole.

“Mi smo škola, mi treba da budemo slika društva, treba da budemo najbolji. Treba da budemo primer drugima. Odgovornost je na nama”, istakao je jedan od predstavnika škole za RTS.

Među gostima i pratećim vokalima mogli su se videti i čuti i bivši učenici škole, kao i neke od poznatih ličnosti. Došli su bez razmišljanja kako bi podržali ovu originalnu ideju novobeogradske škole.

slika

 “Ovo je zaista unikatna stvar da profesori sa klincima sviraju i dele rokenrol sa svima. To je zaista velika stvar za Beograd i Novi Beograd”, izjavio je poznati glumac Gordan Kičić.

Veličina ovakve ideje ogleda se i u kvalitetnoj muzici koju su đaci bili u prilici da čuju. Pored kiča i šunda koji, nažalost, danas preovladava među mlađim generacijama ipak živi stari dobri rokenrol. To je konstatovala za RTS i naša glumica Jelena Gavrilović:

slika

“Meni je ovo genijalno. Ja sam ovde došla na branicima rokenrola jer sam u stvari fascinirana kako deca danas ipak slušaju muziku za koju mi mislimo da je prosto zaboravljena. Mislim da postoji i druga vrsta muzike od one koju mediji agresivno serviraju današnjim generacijama”.

Proslava mature u školskom dvorištu

MATURANTI PONOSNI

Nisu samo stariji – profesori i roditelji – mišljenja da je ovo pravi način da se proslavi kraj škole. Sa njima su saglasni i maturanti. Oni su ponosni na svoju školu i profesore koji su im to priredili.

OŠ “Radoje Domanović” predstavnik je originalnosti i dokaz društvu da uvek može drugačije i bolje. Maturanti su bili opušteni i veseli. Bez dodatnog stresa i “maturskog ludila” u potrazi za toaletama. Ipak, stariji učenici srednjih škola i dalje praktikuju „odomaćeni stil“ odlaska na maturu, kada je izbor haline za maturu izuzetno važan.

Da li će ovakva organizacija proslave mature postati tradicija u našem društvu? Mi mislimo da je to moguće, uz malo truda i volje ka vraćanju pravim vrednostima.

Podeli