FPS Megatrend – Moj (budući) fakultet #2

Kada spomenem da studiram na Fakultetu za poslovne studije (FPS), uglavnom dobijem pitanje da li je stvarno toliko lako dobiti diplomu, da li su tačne sve one predrasude da se prepisuje iz knjiga, da samo uplatiš ispit i položiš, dok poneko čak i pohvali fakultet i kaže da je odlično mesto za sticanje znanja. Istina je kao i najčesće, negde između.

IMG_9683 Na fakultetu ima dosta inteligentnih i vrednih studenata, koji znaju zašto su upisali FPS, sa jasnim ciljem da steknu potrebno znanje da bi mogli uspešno da obavljaju posao nakon studija, dok postoje i oni za koje prosto morate da se udarite rukom po glavi kako bi ublažili bol onoga što ste upravo čuli.
Nedavno sam prisustvovao ispitu iz matematike gde je student na pitanje 6×8 odgovorio sa 53, nakon što nije znao izvod od X. Posle njega pojavila se i devojka koja na zadatak 10% od 1000, traži kalkulator jer ne može ručno da izračuna, ali ipak ne uspeva da se seti formule koju bi primenila.

Verujem da ovakvih ima i na svakom državnom fakultetu, ali nažalost na FPS-u se dešava da ovakvi uspevaju nekako da se provuku i uzmu tu famoznu diplomu, što je svakako jedan od razloga brojnih predrasuda da studenti Megatrenda nakon završetka fakulteta nemaju apsolutno nikakvo znanje. Da ne pričam o mnogim estradnim pevačicama i sportistima koji mogu da se “pohvale” diplomom Megatrenda, a da nisu bili viđeni više od dva puta na fakultetu.

Pored svega toga tu je i marketing politika fakulteta da je loša reklama – dobra reklama (čuveni plakat, završi Megatrend i pali odavde, zapošljavanje Nataše Bekvalac i tako dalje, koji se možda isplatio fakultetu na osnovu broja upisanih studenata. Ali, sve je ovo zajedno stvorilo sveopštu predrasudu u društvu i među određenim poslodavcima koji ne cene znanje već diplomu, pa mnogi ni ne uzimaju u obzir pri konkursu za posao one koji su završili FPS-a, iako među njima ima onih koji imaju sasvim dovoljno znanja da efikasno obave posao. Ipak, znam dosta studenata koji su završili FPS sa dobrim prosekom i visokim znanjem i uglavnom su lako našli posao, jer je znanje ono što je bitno, a ne sama diploma.

Razočaraću vas što se prepisivanja tiče, nema ga, barem ne u većoj količini nego na državnim fakultetima, knjige se ne otvaraju tako lako na ispitma kao što se priča, već je uvek prisutno više profesora i asistenta koji ne tolerišu ni najmanje okretanje i pokušaje prepisivanja. Naravno postoje predmeti kao i na svakom drugom fakultetu, gde je moguće ponešto prepisati, ali ni blizu toga da može da se izvadi knjiga ili skipta i opušteno prepisuje.
Razlika u odnosu na državne fakultete je ta da, ako budete uhvaćeni u prepisivanju, ćete retko dobiti zabranu polaganja ispita na određeni rok ili izaći pred disciplinsku komisiju, uglavnom se završi izbacivanjem sa ispita i  povećanim gnevom kod profesora, pa studenti koji nisu učili jako često odlučuju da idu na sve ili ništa i pokušaju da nešto prepišu, jer nemaju šta da izgube.

6 razloga zašto FPS pruža odlične uslove za sticanje znanja

Na FPS-u vlada prava bolonja, gradivo se uči postepeno, moguće je položiti svaki ispit iz delova. Dakle kolokvijumi nisu uslov za izlazak na ispit, već na deo istog, pa se samim tim student rasterećuje učenja obilnog gradiva odjednom. Moguće je osvariti maksimalno 70 poena preko predispitnih obaveza, a za veću ocenu se izlazi na ispit, ili u slučaju da na predispitnim obavezama nije ostvaren minimalan broj poena za prolaznu ocenu.

Mnogo se više pažnje posvećuje sticanju praktičnog i primenjivog znanja, za razliku od mnogih državnih fakulteta gde se učenici guše sa dosta nepotrebne teorije.

Profesori su tu zbog vas, možete ih kontaktirati preko e-mail adrese na koje u najkraćem roku odgovaraju, uvek ih možete naći u terminima konsultacija, imaju odličan odnos prema studentima i kada god su u mogućnosti rado izlaze u susret. Nećete doći u situaciju da vam rezultat ispita zavisi od raspoloženja profesora, što se često dešava na državnim fakultetima.

Fakultet nudi mnoge prakse, seminare i dodatne nastave iz određenih predmeta.

Svaka sala za predavanje, vežbe i kompjuterska laboratorija ima svu potrebnu tehničku i tehnološku opremu koja olakšavaju predavanja i praćenje nastave.

Vežbe se obavljaju u malim grupama, pa svako ima prostora i vremena da pita bilo šta vezano za gradivo.

mega

Mogućnosti upisa na Megatrend i stipendiranja

Za upis na fakultet potrebno je položiti prijemni ispit koji je formalan i za njega nije potrebna bilo kakva priprema. Polaže se test ekonomije, koji se sastoji od 10 logičkih ekonomskih pitanja, na koje bi skoro svaki osnovac odgovorio tačno i test motivacije u kojem kandidat treba da opiše svoje očekivanje od fakulteta, profesionalne želje nakon upisa i zašto je odabrao baš ekonomiju za svoje studije. Prolaznost na prijemnom je uglavnom 100%, tako da nema potrebe da se bilo kako spremate ili imate neko predznanje.

Prilikom upisa potrebno je predati dokumente za upis i platiti indeks, a prijemni ispit i školarina se za sada ne plaćaju u prvoj godini. Svaka naredna godina plaća se 1500 evra, a  moguće je uplatu izvršiti na 3 načina:

  • Uplatom 1500e prilikom upisa godine.
  • Uplatom 750e na početku zimskog semestra i 750e na početku letnjeg semestra.
  • Uplatom 350e početkom zimskog semestra i 4 rate mesečno po 100e i uplatom 350e na početku letnjeg semestra i 4 rate po 100e mesečno.

Učenici sa prosekom preko 9.7 u toku godine dobijali su stipendiju u iznosu pune školarine, ali je nedavno izašlo obaveštenje sa pomalo čudnim obrazloženjem da od narednih godina ovo više neće važiti.

Školarina ne obuhvata knjige i prijave ispita! Knjige se kupuju na fakultetu i cene su malo niže nego uobičajeno jer Megatrend univerzitet sam vrši štampu. Prijava ispita se plaća 1200 dinara po ispitu.

Predavanja i vežbe nisu obavezni i profesori vam uglavnom neće uzimati za zlo ako niste dolazili (osim što uglavnom nose 10 poena za prisutnost), pa mnogim studentima ovo omogućava da pored studija imaju neki part-time job i zarade džeparac ili pomognu roditeljima u plaćanju školarine.

U drugoj godini bira se jedan od 3 smera:

  • Menadžment operacija
  • Međunarodna ekonomija
  • Računarske aplikacije

Ja sam se odlučio za najmanje popularan smer, računarske aplikacije i prezadovoljan sam. Smer je vezan za informatiku i pruža malo naprednija znanja iz te oblasti. Sam smer nije dovoljan kako bi postali IT stručnjaci ili programeri, već pruža podlogu za dalje unapređivanje znanja, bilo samostalno ili daljim školovanjem. Jako malo ljudi se odluči za ovaj smer, tako da nas nikad nije vise od 6 na predavanju, što profesorima i nama pruža prostora da odradimo i mnoge stvari koje nisu predviđene nastavom. Primera radi, asistent je sam organizovao i pripremio predavanja koja su nam omogućila da naučimo i polažemo za MOS (Microsoft office specialist) sertifikat koji je priznat svugde u svetu. Samim tim što je grupa mala, rad je brži, kvalitetniji i zanimljiviji. Ako vas informatika interesuje onda bi vam definitivno preporučio ovaj smer.

Šalterska služba koja je dostupna svakog radnog dana od 10h do 16h je fenomenalna i kad god sam imao neko pitanje ili mi je trebao neki dokument maksimalno su mi izašli u susret i pružili mi adekvatnu i bržu uslugu.

I da, u wc-u uvek ima toalet papira, tople vode i sapuna!

Moto FPS-a je da on postoji zbog studenata, što je delimično tačno, naročito zbog uslova koji fakultet pruža, ali se ipak nekad demantuje i dolazi do izražaja ona druga strana, da je on tu da bi i neko profitirao.

Nedavno je izdato obaveštenja da je primećeno da se kopirane knjige prodaju u knjižarama u blizini fakulteta i da se u cilju sprečavanja ovog vida kriminala, uvodi obaveza da student ne može da polaže ispit ili kolokvijum bez originalne knjige, iako sam prvog dana na fakultetu bio prisutan kad je rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović na svečanom dočeku brucoša izjavio kako ni jedan profesor ne može da vas natera da kupite njegovu knjigu. Samim tim očigledno je da cilj nije sprečavanje ovog vida kriminala, jer se to drugačije rešava, već isključivo veći profit za fakultet.

Jedna od najvećih mana FPS-a je što ne postoji elektronsko prijavljivanje ispita, tako da u periodu od 3 dana koliko obično traje redovna prijava (vanredna je skuplja za 300 din) morate doći do fakulteta da prijavite ispit ili da pošaljete nekoga da to uradi umesto vas.

Dakle, ako razmišljate da upišete FPS i možete da priuštite 1500 evra godišnje sa željom da nešto stvarno naučite onda sam siguran da će to biti dobra investicija i da nećete pogrešiti.

A ako imate 1500 evra godišnje i želite da se provučete nekako i samo uzmete diplomu, ni tad verovatno nećete pogrešiti, ali ipak zapitajte da li će vam to i u kojoj meri značiti.

Podeli