Milioni dece bez šanse za obrazovanje i bolji život

U najnovijem izveštaju o trendovima u oblasti obrazovanja u svetu, UNESCO je saopštio da čak 264 miliona dece širom sveta nemaju formalno obrazovanje. Pročitajte šta su sve pokazali rezultati ankete i kakvo je stanje obrazovanja u svetu.

knjiga zene dete

Rezultati izveštaja koji razmatra realizaciju UN-ovih ciljeva održivog razvoja pokazuju da, posle ogromnog pada sa početka 21. veka, nije zabeleženo dodatno smanjenje broja dece koja ne pohađaju školu.

Srednju školu završi manje od polovina dece

U 128 zemalja članica UN-a sprovedena je anketa u periodu od 5 godina, čiji su rezultati pokazali da četvorogodišnju školu završi 83% dece, a osmogodišnju-devetogodišnju 69%. Izveštaj takođe pokazuje da u 40 zemalja članica UN tek svako četvrto dete uspe da završi srednju školu, dok je procenat učenika koji završe osnovnu školu veći od 90% samo u 14 zemalja.

Da bi se unapredilo obrazovanje, potrebna je odgovornost

Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a, u predgovoru izveštaja je napisala da bi  nacionalne vlade prvenstveno trebalo da usvoje stav o osećaju odgovornosti kako bi se postigli ciljevi u oblasti obrazovanja.

Smatra da je ogroman neuspeh to što milioni dece i mladih nemaju formalno obrazovanje, i da se taj problem mora rešiti.

Mora se uložiti mnogo više novca

U izveštaju se navodi kako sva deca treba da imaju jednak pristup obrazovanju, te da se za to mora pripremiti velika suma novca.

Takođe, navode kako bi cifra od 39 milijardi dolara godišnje poboljšala kvalitet školovanja u svetu i dala mogućnost učenja onima koji za to do sad nisu imali priliku. Još uvek ogroman problem predstavlja jaz između bogatih i siromašnih.

Održivi razvoj do 2030. godine

Pre dve godine, na Samitu o održivom razvoju, države članice Ujedinjenih nacija usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine.

Taj program sadrži 17 ciljeva održivog razvoja i među njima se nalaze iskorenjivanje siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rešavanje pitanja klimatskih promena.

Podeli