Moj (budući) posao – opisi poslova iz prve ruke

Moj radni dan izgleda ovako…” i “Do ove pozicije sam došao tako što…”, su uvodne reči kojim svoj video intervju, za projekat “Moj (budući) posao”, započinju vrhunski stručnjaci u svojim oblastima zanimanja. Oni su najbolji od najboljih kada je njihov posao u pitanju, a odlučili su da opis posla predstave mladima iz prve ruke, na iskren i sveobuhvatan način, u punom sjaju, prednostima i izazovima, ali i svim manama koje su nezaobilazni deo nekog zanimanja. Pogledaj kako do posla i kako će tvoj budući posao zaista izgledati.

Moj (budući) posao - opisi poslova Beleške

Šta je projekat “Moj (budući) posao”?

Moj (budući) posao je prvi video projekat Beleške sajta koji ima za cilj realno predstavljanje poslova mladima, i to ne na bilo kakav način, već kroz seriju modernih, sažetih i zanimljivih Youtube video snimaka.

Pozvali smo veliki broj stručnjaka koji rade raznovrsne poslove, da pruže odgovore na četiri ključna pitanja kroz video intervju, a koja sumiraju celokupan posao kojim se bave i sve važne pojedinosti koje bi mlade mogle interesovati.

Četiri pitanja za opis zanimanja, na koja svi stručnjaci pružaju detaljan odgovor:

 1. Čime se baviš?
 2. Kako izgleda tvoj radni dan?
 3. Da li radiš samostalno ili u timu?
 4. Kako se dolazi do tvog posla?

slika

Postoji li bolji način da otkriješ kako izgleda “tvoj” budući posao nego putem iskrene reči osobe (stručnjaka) koja se tim poslom zaista bavi?


Smatramo da ne postoji, pa je ovo još jedan od poduhvata kojim težimo da spremimo mlade za ono što ih čeka, iz ugla iskusnijih (Moj (budući) fakultet), koji su tim putem već prošli.

Kada izlaze novi snimci?

Video snimci “Moj (budući) posao” sa transkripcijom izlaze jednom nedeljno. Novi klip i tekst na sajtu možeš očekivati svake nedelje u 20h.

Sadržaj se objavljuje na:

Zašto treba da pratiš seriju snimaka Moj (budući) posao?

Moj budući posao je tu da ti pomogne pri izboru budućeg zanimanja. Moj (budući) posao otklanja sumnje i nedoumice oko toga šta neko zanimanje nosi sa sobom. Mi ti otkrivamo kako izgleda radni dan osobe koja se tvojim poslom bavi.

Da li je potrebno nekada ostati prekovremeno tj. duže predviđenog radnog vremena, zatim da li određeni posao iziskuje intenzivan timski rad, ili je pretežno orijentisan na individualnost sopstvene kancelarije ili izlaska na teren. Nosi li budući posao dozu opasnosti ili rizike?

Opisi poslova ili nešto više?

Opisi poslova koje nudi Moj (budući) posao kroz seriju snimaka su tu da otkriju da li postoje konkretne prednosti koje bavljenje ovim poslom nosi? Možda česta putovanja, obilazak novih destinacija, upoznavanje novih ljudi, dinamika posla koja čini da ti nikada ne bude dosadno, ili nešto sasvim drugo?

Otkrićeš koje su mane, ali i prednosti posla kojim ćeš se baviti u budućnosti. Najvažnije od svega, čućeš i konkretne savete i iskustva kako se zaposliti na ovoj poziciji i da li ti je na tom putu potrebno neko formalno ili neformalno obrazovanje, obuke ili polaganje državnih ispita?

Sve informacije o poslovima upakovane u desetominutne video snimke, na vizuelno primamljiv, prijatan i sažet način! “Ni dugo, ni kratko već tačno po meri!”.

Saveti za razgovor za posao

Pored toga što Moj (budući) posao opisi poslova nude korisne informacije iz prve ruke, oni nude i dosta korisnih informacija o tome šta treba, a šta ne treba reći na razgovoru za posao, kako se pripremiti. Korisne informacije nude kako zaposleni na tim pozicijama, tako i vrhunski HR menadžeri i saradnici za ljudske resurse koji su se priključili projektu.

Moj (budući) posao nas uči da nikad nije kasno

Mnogi od ispitanika, koji su danas uspešni stručnjaci u svojoj oblasti zanimanja nisu imali predstavu da će se baviti poslom kojim se danas bave. Upisati fakultet sa nekom (ili nikakvom) predstavom o svojoj budućnosti je čest slučaj. Ne možemo uvek znati kuda nas put ili obrazovanje vodi, ali možemo dobiti prilično jasnu sliku toga.

Ispovest profesora Ekonomskog fakulteta koji je predstavljao svoj posao profesora: “…Ni sam nisam znao šta rade profesori… Meni je to bilo bezveze, glupo, nezanimljivo… Šta sad kao, ti si profesor, budeš u prosveti celog života… Ja sam hteo da budem u realnoj sferi biznisa, da radim, da se pitam… i to me je držalo sve do pred kraj studija, kada me je kontaktirao profesor…”

Koje poslove predstavljamo?

Ograničenja u pogledu poslova, profesija ili zanimanja koja želimo da predstavimo mladima ne postoje. Otvoreni smo za sve poslove i pozicije, koje bi mogle biti predmet interesovanja mladih. Čak i da interesovanje za određenim poslom ne postoji, mi ćemo rado predstaviti kako posao izgleda iz prve ruke, ne bismo li olakšali nekome početak bavljenja tom profesijom.

Trudimo se da predstavimo najraznovrsnije poslove, i sasvim sigurno je da ćemo u budućnosti pokriti sve struke, poslove i zanate od parketara, masera ili pekara, preko tehničkog crtača, energetičara, medicinske sestre, glumca i slikara, potom elektro inženjera, arhitekte i zubara, pa sve do direktorskih pozicija u raznovrsnim kompanijama i organizacijama, ili profesora na Fakultetu.

Poziv za saradnju

Otvoreni smo za sve predloge profesija, lične želje da doprinesete projektu predstavljanjem svog posla, sugestije i predloge za saradnju, te Vas pozivamo da nam pišete na e-mail adresu: kontakt@beleske.com.

Poslovi koje smo do sada predstavili?

Do sada smo imali priliku da predstavimo veliki broj poslova:

 1. UX dizajner – Moj (budući) posao – Marko Aleksić
 2. Profesor na fakultetu – Moj (budući) posao – Dr Saša Veljković
 3. Asistent na fakultetu – Moj (budući) posao – Andrej Josifovski
 4. Menadžer turističke agencije – Moj (budući) posao – Vladimir Drača
 5. Menadžer prevodilačke agencije – Moj (budući) posao – Ana Todorović Radetić
 6. Group Account Director – Moj (budući) Posao – Nataša Bojanić
 7. Marketing Executive – Moj (budući) posao – Jelena Đoković
 8. Carinski agent – Moj (budući) posao – Vladimir Janković
 9. Direktor marketinga – Moj (budući) posao – Darko Mandić
 10. Saradnik za ljudske resurse – Moj (budući) posao – Jelena Pačov
 11. Direktor finansija i opštih poslova – Moj (budući) posao – Tijana Jovanović

Studenti i srednjoškolci u vas gledamo. Znamo da izbor budućeg posla i zanimanja nije lak. Moj (budući) posao je tu da vam ovaj proces olakša!

Šta bi mogao da bude moj (budući) posao? Kako neki posao izgleda? Kakav je radni dan osobe? Šta osoba na ovoj poziciji i sa ovim zanimanjem zaista radi na poslu? Uz želju da i sami otkrijemo odgovore na ova pitanja, Beleške su pokrenule projekat “Moj (budući) posao”, i pozivamo vas da na pravi način donesete odluku o svom budućem zanimanju. Još jednom, dobro došli!

Podeli