Na šta studenti troše novac?

Nakon što je prošla još jedna sezona prijemnih ispita, fakulteti širom Srbije biće bogatiji za novu generaciju brucoša i polaznika kurseva na univerzitetima širom zemlje. Dok se budući brucoši spremaju za nove akademske izazove, stari studenti već znaju šta ih čeka, makar kada su u pitanju finansije.

Bilo da je u pitanju stanovanje u studentskom domu ili privatnom smeštaju, hrana ili kupovina knjiga, skripti i materijala za fakultet, svaki student se sreće sa nekim troškovima koji čine neodvojiv deo studiranja. U nastavku teksta pročitajte na šta studenti troše novac.

Student čita knjigu naslonjen na zid

#1 Stanarina – život u domu ili privatnom smeštaju

Kao jedna od glavnih stavki u budžetu svakog studenta je svakako stanarina, mesečna renta koju treba da plati za svoj boravak u mestu studiranja. Naravno, ovo se uglavnom odnosi na studente koji studiraju van svog mesta prebivališta, ali je takvih najviše u našoj zemlji. 

Tu postoje dve glavne opcije – život u studentskom domu ili privatnom smeštaju. Naravno, postoje utvrđeni uslovi za konkurisanje u studentskom domu, a svaki student koji ispunjava te uslove dobija priliku da veoma povoljno živi u mestu studiranja, s obzirom na cene privatnog smeštaja.

Ipak, za one koji ne uspeju da se “dokopaju” mesta u studentskom domu ili ne žele da žive u takvom smeštaju, glavna stavka u budžetu je nalaženje privatnog smešta – stana, odnosno iznajmljivanje stana tokom studiranja. Mesečni izdaci za smeštaj tokom studiranja variraju, u zavisnosti od izbora mesta za stanovanje, ali je ovo u svakom slučaju najbitnija stavka na koju studenti troše novac.

#2 Hrana – obroci u menzi ili ručak u restoranu

Pored stanarine, na samom vrhu lestvice stvari na koje studenti najviše troše novac nalazi se i hrana. I ovde postoji olakšavajuća okolnost za studente koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a to su obroci u studentskoj menzi, čija je cena namenjena studentskim standardima.

Studentska menza nudi tri obroka dnevno, radi i tokom ispitnog roka, a u letnjem periodu najčešće postoji dežurna menza, za studente koji ostaju da rade letnje poslove, kako bi zaradili dodatan džeparac.

Sa druge strane, za sve one koji nemaju prava na obroke u menzi ili žele da se hrane negde druge, ručak u restoran, kiosku brze hrane i kupovina namirnica predstavlja izdatak koji uzima ogroman deo mesečnog budžeta prosečnog studenta. 

Studenti stoje oko stola i razgovaraju

#3 Garderoba – studenti troše novac na odeću i obuću

Za razliku od prve stavke, studenti troše novac na garderobu u znatno manjoj meri, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Često se traže popusti za studente, sniženja i ponude butika, prodavnica i tržnih centara koje su u skladu sa platežnim dometima prosečnog studenta u Srbiji. 

Koristeći razne popuste, ali i prilikom kupovine kvalitetne garderobe koja će ih dugo služiti, u radnjama poput https://rs.extremeintimo.com/, studenti dugoročno štede novac. Iako garderoba nije na vrhu spiska kao što su to stanarina i hrana, ovo je takođe neophodan deo studiranja. Naravno, studenti troše novac na odeću i obuću, ali su ove potrebe u drugom planu, u odnosu na neka egzistencijalna pitanja. 

#4 Knjige, materijali i obaveze na fakultetu

Hrana i stanarina čine esencijalni deo studiranja, ali tako i troškovi na fakultetu čine bitnu stavku u budžetu studenata. Potrošnja prosečnog studenta na obaveze na i oko fakulteta u velikoj meri zavisi od statusa studiranja.

Ukoliko se student finansira iz budžeta Republike Srbije, troškovi su znatno manji, jer u njih ne spada školarina. Sa druge strane, školarina za sve samofinansirajuće studente predstavlja veliko finansijsko opterećenje i jednu od stavki koja godišnje “uzme najviše para”.

Pored školarine, knjige, skripte i ostali materijali za fakultet uzimaju dobar deo kolača kada su u pitanju troškovi studiranja. Iako većina studenata ne kupuje original knjige, već novac troši na kopiranje, propratni materijali, u zavisnosti od fakulteta koji neko studira, mogu da budu posebna stavka na mesečnom i godišnjem budžetu prosečnog studenta. 

Takođe, prijava ispita spada u propratne troškove studiranja, a svako obnavljanje godine ili “neefikasnost” prilikom studiranja za sobom povlači nove troškove koje prosečan student mora da računa, ukoliko ne ide u korak sa propisanom dinamikom studiranja.

#5 Izlasci – luksuz u vidu alkohola i cigareta

Stavka koja se tiče izlazaka, odnosno noćnog provoda, predstavlja poseban činilac u budžetu jednog studenta. U ovaj vid “luksuza” spadaju kupovina cigareta, izlasci i konzumiranje alkohola, kao i drugi troškovi, poput odlaska u kladionice. S obzirom na to da ovi troškovi ne spadaju u osnovne u toku studiranja, epitet luksuz se odnosi na sumu novca koja se izdvaja za takve stvari.

Brojne ankete pokazuju da u našoj zemlji studenti dosta vremena provode u noćnom provodu, dok su igre na sreću, tiketi i druge igre u kladionici, još jedna od aktivnosti na koje odlazi dobar deo novca namenjenog za potrebe studiranja. Stanarina, hrana, obaveze na fakultetu i garderoba čine glavne stavke “budžeta”, dok na toj listi može da se nađe i trošak za gradski prevoz. Studenti novac troše u skladu sa svojim mogućnostima, u zavisnosti od toga da li im novac šalju roditelji ili imaju i dodatan izvor prihoda, a ovo se posebno tiče studenata iz unutrašnjosti.

Podeli