Nacionalno takmičenje za najbolje učeničke kompanije

U Beogradu će od 15. do 17. maja biti održano Nacionalno takmičenje za najbolje učeničke kompanije na kome će 20 srednjoškolskih timova iz različitih gradova Srbije predstaviti svoje proizvode i usluge javnosti i pokazati šta su naučili o poslovanju, organizaciji, marketingu, komunikaciji i prezentaciji.Nacionalno takmicenje ucenickih kompanija 2016

Učenička kompanija je deo projekta “Godina preduzetništva 2016” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je proglasila najboljim primerom preduzetničkog obrazovanja.

Za ovogodišnje takmičenje, učenici su pripremili zanimljive proizvode kao što su ergonomsko postolje za knjige, komplet za kućno uzgajanje biljaka, prirodna pasta za zube, interaktivna lampa, knjige za razvijanje fine motorike kod dece, džem od slanine i druge interesantne proizvode.

U ponedeljak, 16. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru Delta Siti, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima, a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup obilaziće učeničke kompanije i birati pobednika nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju.

Sledećeg dana u Klubu poslanika, učenici će predstaviti izveštaje svojih kompanija, a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašen najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini.

Pobednicima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studenta vajarstva Alekse Markovića čije je skulptorsko rešenje osvojilo prvo mesto na nedavno završenom konkursu.

Pobednici ovog takmičenja biće predstavnici naše zemlje na evropskom finalu u Švajcarskoj u julu, gde će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 35 zemalja.

Takmičenje organizuje „Dostignuća mladih“ u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Societe Generale banke, kompanija TeleGroup, Ministarstva omladine i sporta, tržnog centra Delta Siti, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, kompanije Buck i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Podeli