Najčešći kvarovi kod mobilnih telefona

 

Mobilni telefoni su postali nezamenjivi deo svakodnevnice. Njihova uloga se iz godine u godinu povećava, s obzirom na sposobnosti i mogućnosti koje imaju. Danas, telefoni imaju razne opcije i aplikacije, a one znatno olakšavaju život. 

Ovi uređaji su postali naši lični asistenti, te ih stalno nosimo sa sobom. Osim toga, opcije koje nam pružaju nas prosto teraju da ih često koristimo, a usled tolike upotrebe i potencijalno slabijeg održavanja, brže dolazi do njihovih kvarova i oštećenja.

Bez obzira na to koliko ih dobro čuvamo i štitimo, kvarovi se dešavaju, što je u nekoj meri  i očekivano od jednog elektronskog uređaja. U tom slučaju je neophodno da posetite servis telefona za efikasno rešenje problema.

U nastavku teksta pozabavićemo se najčešćim kvarovima kod mobilnih telefona i kako ih treba sanirati.

Dekodiranje mobilnih telefona jeste univerzalan problem

Dekodiranje se ne odnosi na klasičan kvar ili štetu načinjenu telefonu, ali je problem zaključanog telefona čest, a mobilni servis je najbolja opcija za njegovo rešenje.

Problem sa kodiranjem telefona je problem novije generacije telefona, jer se kod starijih modela taj problem rešavao jednostavnije. Kodiranje se odnosi na to da operater zaključa telefon, pa mu na taj način ne dozvoljava da primi bilo koju karticu koja nije od tog operatera. Dekodiranjem telefona omogućava vam se da u telefon ubacite bilo koju SIM karticu.

Jedini slučaj kada je operater u obavezi da dekodira telefon je kada vam istekne ugovor. Neophodno je naglasiti da je dekodiranje telefona potpuno legalna radnja, osim što se rizikuje da se prekrši garancija telefona i ugovor sa operaterom. Iako postoje razni tutorijali o tome kako treba dekodirati telefon, mnoge od tih informacija nisu dovoljno pouzdane.

Osim toga, ovaj problem se dešava na svim modelima, tako da je i sam proces dekodiranja dugačiji, te ga je bolje prepustiti stručnjaku. 

Polomljeno staklo je najčešći kvar

Složićemo se da je ispadanje telefona vrlo česta pojava i da se skoro svima dešava. Padovi mogu biti jači ili blaži, pa se i stepen oštećenja znatno razlikuju. Prednji deo telefona je sačinjen od slojeva, prvi je zaštitno staklo, a ispod toga ekran. Samim tim, šteta će zavisiti od toga koji deo sloja je oštećen.

Ukoliko je telefon samo površinski ogreban, a sve ostalo radi, nastradalo je samo prednje staklo telefona, tako da šteta neće biti velika, a problem je više estetskog tipa. Međutim, ukoliko niste dovoljno stručni da sami sanirate ovu štetu, bolja je opcija da oštećenje ostavite nekome ko ima veću stručnost i bolji alat.

Moguće je da kvar nije samo površinski, već i da je zahvatio delove ekrana, te se vremenom mogu pojaviti određene nuspojave ovog oštećenja, kao što su iznenadno gašenje telefona ili zamrzavanje slike.

Takođe, ukoliko je potrebna zamena celog ekrana, a ne samog stakla, verovatno ćete to i sami shvatiti, s obzirom da će telefon izgubiti neke funkcije i poremetiti boje ekrana. U tom slučaju je kompletna zamena ekrana neophodna, a cena zavisi od modela.

crni teleofn sa razbijenim ekranom na sedištu automobila

Pokvarena kamera za mnoge znači pokvaren telefon

U svetu društvenih mreža, fotografisanja i svega što prati moderne trendove, pokvarena kamera je neprihvatljiva na telefonu. Kvarovi kamere se dešavaju, baš kao i kvarovi drugih delova telefona. Kamera može samo odjendom prestati da radi, a da vama nije baš najjasnije šta treba da uradite. 

Sigurno ste često nailazili na savete kako je potrebno da izvadite bateriju i da je ponovo vratite, a da isti taj proces ponovite sa memorijskom karticom. Takođe, možda je potrebna instalacija novog softvera za vaš model telefona. To su neka od rešenja ako kamera ne radi iz nekih manje bitnih razloga. 

Osim toga, ukoliko je oštećenje kamere fizičko i vidljivo golim okom, potrebno je sanirati učinjenu štetu, što se ne preporučuje u samostalnoj režiji. 

Ukoliko ništa od ovoga nije problem, već kamera ne radi iz vama nepoznatog razloga, problem može biti ozbljinijeg karaktera, neophodna je konsultacija sa stručnjacima radi daljeg porcesa saniranja štete. 

Da li je slaba baterija na telefonu rešiv problem?

Baterija je jedan od segmenata u telefonu koji ne donosi toliko pogodnosti, sve dok radi kako treba, a problem nastaje kada krene da se prazni brže nego inače, a da telefon maltene niste ni koristili. Za to je zaslužno nekoliko faktora poput načina na koji koristite vaš uređaj i načina njegove zaštite. 

Za razliku od starijih modela telefona, “pametni” telefoni nemaju zamenjivu bateriju, ali to ne znači da ona ne može stvarno da se zameni. Razlika je u tome što je taj proces kod starijih modela bio jednostavniji. Danas je za taj poduhvat potreban odgovarajući alat, ali i puno strpljenja, obzirom da se rukuje sa dosta osetljivim i naprednim uređajem. Za one koji nemaju stručnost u ovoj oblasti, savetuje se da telefon poprave u mobilnom servisu.  

Svima je dobro poznat problem izdržljivosti baterije i onaj momenat kada vam se u sred dana isprazni telefon, a niste ni blizu punjača. Rešenje u tom slučaju nije da konstantno nosite punjač sa sobom ili pozajmljujete od drugih, već u adekvatnoj sanaciji problema koja će doneti dugoročan benefit.

Mobilni telefoni su znatno napredovali, postali su dostupni svima i više nisu senzacija kao što je to bio sučaj kada su se pojavili, pa se i mnogi ponašaju opuštenije, a onda brže dolazi do ispadanja i drugih oštećenja. Naravno, dešava se da se kvare i oštećuju i uz odgovornije ponašanje vlasnika, jer su kao i svi uređaji potrošna roba. Svakako, najbolje rešenje u slučaju kvara je poseta mobilnom servisu koji će sanirati problem mobilnog uređaja.

Podeli