Najčešći uzroci za gojenje tokom ispitnog roka

Iako je tačno da je studiranje najzabavniji period života, svi akademski građani znaju da studentski život ipak nije samo med i mleko. Obaveze oko kolokvijuma, vežbi i ispitnih rokova su često fatalne po naš privatni život, ali ujedno mogu uticati i na naše zdravlje, a posebno na težinu.

Mršavljenje - gubitak težine

Da li vam se desilo da tokom ispitnih rokova nabacite po koje kilo? Sigurno jeste. U slučaju da je tako, verujemo da vam je nakon roka najbolji prijatelj izmenjeni režim ishrane ili kvalitetan preparat za mršavljenje. Ako se pitate zašto vam se to dešava, u nastavku teksta saznajte koja su to 3 najčešća uzroka za gojenje tokom ispitnog roka.

#1 Nedostatak sna – usporavanje metabolizma

Osim ako ne pripadate manjini srećnika koji uče redovno, od prvog dana akademske godine, onda sebe možete nazvati – kampanjcem. Ukoliko ste kampanjac, i najveći deo gradiva ostavljate za poslednje dane pred ispit, ili kako se u narodu kaže za “5 do 12” , znate da je kvalitetan san tih dana ozbiljna privilegija u kojoj najčešće ne uživate.

Neprospavane noći mogu velikim delom uticati na povećanje vaše telesne težine. Telo je zbog manja sna konstantno u stanju stresa, što dovodi do poremećaja metabolizma. Osim toga, usled nedostatka dobrog sna nemate dovoljno energije a vaše telo se sa time bori tako što mu je potrebno više hrane nego inače, što vas tera na to da više jedete.

Kasniji odlazak na spavanje takođe znači i da ćete verovatno kasnije večerati, a svi znamo kakvi su saveti nutricionista po pitanju obroka u kasne sate. Jedno istraživanje kaže da nakon svake dve nedelje neurednog spavanja telo dobija 1,5 kg viška. Nije zanemarljivo, zar ne?

#2 Stres – veća potreba za hranom

Već pomenuti stres ne nastaje samo usled nedostatka sna, već i zbog situacije u kojoj se nalazite i večitih dilema – da li ćete nešto položiti, da li ćete imati uslov za upis naredne godine, da li ćete ugrabiti budžet.

Ljudi nesvesno kada su pod stresnom posežu za – hranom, koja im je u tom momentu velika uteha. Trebalo bi da obratite pažnju na stanje svog uma i tela, i u skladu sa time pokušate da sprečite gojenje.

Ako ste svesni toga da ste tokom roka izloženi velikoj količini stresa zbog koje jedete više nego što bi trebalo, probajte da se okružite zdravim namirnicama kako bi količina hrane koju u sebe unosite bila podnošljivija.

Najbolji savet u ovom slučaju je svakako da se rešite stresa, ali svesni smo da je to tokom ispitnih rokova nemoguće. Jedino što možete da uradite kako bi sebi pomogli jeste da se trudite da sa učenje krenete što je ranije moguće ako želite da položite ispit, kako ne biste osećali veliku količinu stresa čim prvi put sednete da “zagrejete stolicu”.

Probajte da sebi povremeno date oduška, što znači da napravite pauzu za kafu sa društvom, šetnju na svežem vazduhu, epizodu omiljene serije ili bilo šta što će vas, makar na kratko, opustiti i smiriti.

#3 Ah te grickalice – bolje pronađite zdravu alternativu

I spavanje i stres dovode do prekomerne potrebe za hranom, a ono čemu se najradije i najčešće okrećemo jesu – grickalice. Razne vrste čipseva, čokolade, keksa i sličnog su nešto što vam se verovatno uvek nalazi na dohvat ruke tokom ispitnog roka.

Takođe, roditelji se često trude da budu brižni i ugađaju nam tokom učenja, pa su palačinke i pica kod kuće deo redovnog menija tih dana. Nije baš lako odupreti se domaćim specijalitetima i reći ne, slažete se?

Najbolje rešenje je okružiti se zdravom alternativom. Ne opredeljujte se za čokoladu nego za voće, umesto gaziranih sokova pijte limunadu, šolju kafe nekad zamenite i šoljom čaja (koja takođe sadrži kofein), a umesto čipsa grickajte lanene pločice, semenke ili kokice.

Pokušajte da se smirite, i sebi obezbedite dovoljno sna i zdrave hrane, i ne bi trebalo da imate problema sa povećanjem težine tokom roka. Ukoliko se to ipak desi, rešavajte problem na vreme, jer nakon dana učenja slede dani na plaži, kada treba da blistate!

Podeli